Estai su JAV „trolina“ Rusiją: pasienyje surengė karinį paradą

Estija vasario 24-ąją švenčia savo Nepriklausomybės dieną. Kasmet ši diena tradiciškai paminima kariniu paradu Talino centre. Tačiau šiemet estai priėmė netradicinį ir drąsų sprendimą: karinį paradą kartu su Nyderlandų ir JAV kariais surengė prie pat Rusijos sienos.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 24, 2015, 10:53 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 11:54 AM

Narva, regis, pasirinkta neatsitiktinai. Apie 58 tūkst. gyventojų turinčiame mieste net 87 proc. yra rusų tautybės žmonės. Narva pastaraisiais metais minima kaip miestas, į kurį gali taikytis Rusija, kelti neramumus ir ateiti „vaduoti engiamų rusakalbių gyventojų“, nors Estijos valdžia nesyk leido suprasti, kad jokių problemų Narvoje nėra.

Tačiau vis agresyviau besielgiančiai Maskvai, regis, nuspręsta pasiųsti aiškų signalą: NATO perspėjant, kad Rusija gali pulti Baltijos šalis, Estijoje, kaip ir Lietuvoje, buvo dislokuota rotuojama JAV karių kuopa. Taip pat atvyko ir Nyderlandų karių kuopa su pėstininkų kovos mašinomis CV-90, kurias įsigijo Estijos kariuomenė. Žygiavo ir Latvijos, Lietuvos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės kariai.

Dar vasario 23-iosios vakarą į Narvą suplūdus Estijos kariuomenės bei JAV ir Nyderlandų karinei technikai buvo surengta karinio parado generalinė repeticija. O vasario 24-ąją, Estijos nepriklausomybės dieną, Narvoje įvyko iškilmingas karinis paradas.

Rusijos žiniasklaida netruko pastebėti, kad paradą estai surengė vos 300 metrų nuo Rusijos sienos, kur pernai rudenį pasienyje buvo pagrobtas vienas Estijos kontržvalgybininkas. Šį kartą, žygiuojant apie 1,4 tūkst karių, riedant Nyderlandų šarvuočiams CV-90 ir amerikiečių šarvuočiams „Stryker“ su JAV vėliavomis, vietos gyventojai koloną palydėjo smalsiais ir kiek sutrikusiais žvilgsniais. O Rusijos žiniasklaida įžvelgė tyčinę provokaciją.

Pasveikino A.Butkevičius

Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pasveikino Estijos žmones ir šalies premjerą Taavį Roivą 97-ųjų Estijos Respublikos Nepriklausomybės metinių proga.

„Lietuvos žmonių ir Vyriausybės vardu sveikinu Jus ir Jūsų tautą su šia gražia ir įsimintina diena. Naudodamasis proga, norėčiau pasidžiaugti šiltais ir draugiškais santykiais tarp mūsų valstybių ir išreikšti tvirtą įsitikinimą, kad abipusis supratimas ir parama visada ves mūsų valstybes draugiškiausiu keliu“, – sakoma premjero A.Butkevičiaus sveikinimo laiške.

Premjeras savo laiške Estijos tautai linkėjo gerovės ir pažangos.

Pagal tradiciją kiti Nepriklausomybės dienos šventiniai renginiai kasmet organizuojami skirtinguose sričių centruose. Šįmet jie buvo surengti Narvos mieste. Kariniame parade dalyvavo apie 1400 žmonių ir daugiau negu 100 karinės technikos vienetų.

Parade Narvoje buvo atstovaujama Estijos NATO sąjungininkėms – JAV, Ispanijos, Latvijos ir Lietuvos kariniams daliniams, buvo nešamos jų vėliavos.

Parade dalyvavo ir kitų NATO šalių ginkluotųjų pajėgų daliniai, dalyvaujantys šiuo metu Estijoje vykstančiose pratybose. Narvoje pasirodė Nyderlandų pėstininkų kuopa ir pėstininkų kovos mašinos CV90, JAV šarvuotųjų transporterių „Stryker“ dalinys ir Didžiosios Britanijos karių kuopa.

Be Gynybos pajėgų karių, parade dalyvavo savanoriškosios sukarintos organizacijos „Kaitseliit“ nariai, pasieniečiai, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai ir policijos akademijos kadetai.

Po parado vyko renginys, kuriame bus demonstruojama Estijos ir sąjungininkų karinė technika.

Didžiuojasi pasitikėjimu

18 val. vietos laiku koncertų salėje prasidėjo iškilmingas koncertas, kuriame kalbą pasakė T.H.Ilvesas.

Šventinius renginius vainikavo prezidentinis priėmimas.

Estijos premjeras Taavi Roivas pirmadienį, Nepriklausomybės dienos išvakarėse, sakė, kad Estijos žmonėms svarbu išsaugoti pasitikėjimą savimi, pabrėždamas, kad tik vidinė tvirtybė gali lemti sėkmę.

Pasak jo, Estija galima žavėtis dėl daugelio priežasčių, bet šalis yra pajėgi nuveikti daugiau. „Tikiu, kad galime toliau atsinaujinti, būti inovatyvūs ir sulaukti sėkmės“, – sakė premjeras.

T.Roivas pridūrė, kad estai savo nenuilstamu darbu įrodė, kad jais galima kliautis.

„Visa Europos Sąjunga pagrįsta pasitikėjimu, – pažymėjo jis. – Padariusiems klaidų sunku susigrąžinti pasitikėjimą.“

Pasak T.Roivo, europinės vertybės ir laisvė visuomet buvo neatsiejamos nuo Estijos žmonių būdo.

„Mes tikime laisve, teisingumu ir bendradarbiavimu. Tikime, kad esame stipresni kartu negu atskirai. Ir mes tokie esame“, – aiškino premjeras ir pridūrė, kad Estijos žmonės suvokia, jog laisvė, sąjungos ir solidarumas yra trapūs dalykai.

Kalbėdamas apie saugumo padėtį, T.Roivas pabrėžė, kad Estijos žmonėms svarbiausia užtikrinti šalies laisvę, kad ją būtų galima perduoti vėlesnėms kartoms.

Pasak premjero, jeigu Estija priims išmintingus sprendimus, sieks apsisaugoti ir bus patikima partnerė savo sąjungininkams, šalies saugumas bus užtikrintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.