Radioaktyvaus kobalto dingimas Lenkijoje pasėjo nerimą

Poznanės gyventojus prieš mėnesį apėmė nerimas, kai iš žiniasklaidos pranešimų jie sužinojo, kad vienoje šio miesto įmonėje dingo dvidešimt aliuminio statinaičių su radioaktyviuoju kobaltu.

Poznanės vagys vienoje ligoninėje susigundė šiomis aliuminio statinaitėmis, o iš jų išpiltas radioaktyvusis kobaltas sukėlė visuotinį nerimą Lenkijoje.
Poznanės vagys vienoje ligoninėje susigundė šiomis aliuminio statinaitėmis, o iš jų išpiltas radioaktyvusis kobaltas sukėlė visuotinį nerimą Lenkijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Apr 28, 2015, 7:18 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 2:01 PM

Policijai areštavus penkis tariamus statinaičių vagis, nerimas ne tik neišnyko, bet dar ir sustiprėjo. Minėta vagių grupė prisipažino pagrobusi tik 8 statinaites ir teigia nieko nežinanti apie likusias.

Be to, paaiškėjo, kad vagys sugebėjo minėtas statinaites, sveriančias po 45–75 kg, pamiškėje perpjauti ir išlieję kobaltą ant žemės aliuminį pardavė metalo laužo supirktuvėje. Teisėsaugininkai skubiai aptvėrė laukymę ir iškvietė specialistus iš radioaktyviųjų medžiagų utilizavimo įmonės, kuri yra vienintelė šalyje.

Specialistai nustatė, kad radioaktyvusis spinduliavimas viršija leistinas normas, ir nurodė išvežti utilizuoti tam tikrą kiekį dirvožemio ir pastato, kuriame vagys laikė kobalto statinaites, medines grindis.

Tuo afera nesibaigė. Bendrovė „Polon-Beta“, iš kurios sandėlio buvo pavogtas radioaktyvusis kobaltas, teisėsaugininkams nesugeba paaiškinti, kiek tiksliai statinaičių turėjo ir kiek jų dingo.

Tad neaišku ir kiek bei kur reikia ieškoti kitų statinaičių.

Be to, visuomenę pritrenkė žinia, kad įmonės „Polon-Beta“ sandėlis su radioaktyviosiomis medžiagomis net nebuvo užrakintas, nes policininkai nerado jokių įsilaužimo žymių.

Nuostabą kėlė ir tai, kad Valstybinė atominės energijos agentūra neturi priekaištų įmonei „Polon-Beta“ dėl aplaidžios kobalto priežiūros. Maža to, minėtos bendrovės neįmanoma rimtai nubausti, mat Lenkijos įstatymuose nėra apibrėžta, kaip griežtai radioaktyviosios medžiagos turi būti saugomos.

Dėl aplaidumo už radioaktyviųjų medžiagų pradanginimą įmonės „Polon-Beta“ direktoriui gresia tik 5 vidutinio dydžio algų nuobauda.

Liūdnai juokaujama, kad netgi vištų fermoms taikomi griežtesni reikalavimai negu radioaktyviųjų medžiagų saugojimui ir fermų kontrolė yra dažnesnė bei reiklesnė.

Tiesa, šalies Atominės energijos agentūros specialistai ramina, kad iš įmonės „Polon-Beta“ pradingęs kobaltas yra mažai pavojingas. Mat jis buvo saugomas jau keliasdešimt metų, o didžiausią spinduliuotę kobaltas esą skleidžia tik 5 metus.

Vis dėlto medicinos ekspertai priminė, kad net vieną valandą patirtas spinduliavimas gali sukelti pavojų sveikatai.

Radioaktyvusis kobaltas mikroskopiniais kiekiais yra naudojamas pramonėje, medicinoje, geologijoje, archeologijoje. „Polon-Beta“ yra viena iš penkiasdešimties bendrovių Lenkijoje, turinčių teisę sandėliuoti radioaktyviąsias medžiagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.