A. Dudos staigmena nieko nereiškia: laimės B. Komorowskis

Lenkijos rinkimų pirmajame ture netikėtai į priekį išsiveržus Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovui Andrzejui Dudai, prezidentas Bronislawas Komorowskis dar turi didelių šansų susirinkti pakankamą balsų skaičių per antrąjį turą.

Abiejų kandidatų šansai yra apylygiai, tačiau B.Komorowskio (nuotr. kairėje) galimybės laimėti prieš A.Dudą yra šiek tiek geresnės.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Abiejų kandidatų šansai yra apylygiai, tačiau B.Komorowskio (nuotr. kairėje) galimybės laimėti prieš A.Dudą yra šiek tiek geresnės.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justė Adakauskaitė

May 11, 2015, 4:51 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 6:29 AM

Kaip parodė rinkimų rezultatai, 42 metų TTP kandidatas A.Duda laimėjo 36,66 proc. balsų, o favoritu laikytas B.Komorowskis liko antrojoje vietoje su 31,9 proc. rinkėjų parama. Politologas ir Rytų Europos studijų centro analitikas Laurynas Kasčiūnas „Lietuvos rytui“ teigė, kad nors kurį laiką buvo įsitvirtinusi nuomonė, kad B.Komorowskis turi galimybes laimėti jau pirmajame rinkimų ture, pastarąjį mėnesį jo populiarumas smarkiai krito.

„Jo strategija buvo pateikti save kaip kandidatą, nesusijusį su politiniais žaidimais ir pakilusį virš partijų, virš sistemos. Iš pradžių tai veikė, bet galiausiai pasirodė, kad jam reikėjo kalbėti apie tuos dalykus, kurie rūpėjo visuomenei, ką ir padarė A.Duda“, – sakė politologas.

Anot L.Kasčiūno, TTP kandidato retorika neapsiribojo vien sritimis, kurios yra priskiriamos prezidentui.

„Jis kalbėjo apie socialines problemas, pasižymėjo net populizmu, pavyzdžiui, siūlydamas mažinti pensinį amžių, kuris Vakarų Europoje juda visai kita linkme. Socialiai jautriems sluoksniams tai davė efektą“, – teigė ekspertas.

Nusilpusi kairė 

Antrajame rinkimų ture, kuris vyks po dviejų savaičių, L.Kasčiūnas abiejų kandidatų šansus įvertino apylygiai, tačiau teigė, kad B.Komorowskio galimybės šiek tiek geresnės.

Anot eksperto, dabartinis prezidentas turi daugiau šansų laimėti gegužės 24 dieną, nes visa Lenkijos partinė sistema yra pasislinkusi į dešinę.

Ir Jaroslawo Kaczynskio vadovaujama TTP, ir valdančioji Piliečių platformos partija (PPP), iš kurios tik neseniai pasitraukė B.Komorowskis, yra konservatyvios partijos.

Pasak L.Kasčiūno, PPP vienija griežtesnius konservatorius, turinčius krikščionių demokratų bruožų, o pirmieji yra liberalesni. TTP ekonominė politika patinka tiems, kurie įprastai balsuotų už socialdemokratus.

„Su Aleksandro Kwasniewskio nuėjimu 2005 metais politinę kairę ištiko visiškas bankrotas. Potencialūs kairės rinkėjai už J.Kaczynskio partiją balsuoja dėl į socialines problemas orientuotos programos“, – teigė L.Kasčiūnas.

PPP partija esą yra arčiau centro. Dėl šios priežasties analitikas teigia, kad B.Komorowskis turi daugiau šansų gauti balsų iš rinkėjų, kurie pirmajame ture balsavo už kitus kandidatus, pavyzdžiui, trečiąją vietą užėmusį roko atlikėją Pawelą Kukizą.

„20 proc. lenkų, kurie už P.Kukizą atidavė savo balsus, yra patys įvairiausi, bet ideologine prasme ten daugiau tokių, kurie galėtų palaikyti B.Komorowskį“, – teigė politologas.

P.Kukizas po rinkimų pats pranešė neremsiantis B.Komorowskio antrajame ture, tačiau jo šalininkai yra tokie susiskaldę, kad gali ir neklausyti šio politikos maištautojo. Tačiau tie, kurie balsavo už jį norėdami protestuoti prieš sistemą, verčiau rinksis A.Dudą.

„Tie keli procentai, kurie balsavo už kairiuosius, už A.Dudą tikrai nebalsuos, todėl tai dar vienas pliusas B.Komorowskiui“, – pažymėjo L.Kasčiūnas ir pridėjo, kad dabar daug lems ir televiziniai politikų debatai, kuriuose dabartinis prezidentas atsisakė dalyvauti.

Lietuvai naudingesnis A.Duda

Jeigu antrajame rinkimų ture lenkai pateiktų dar vieną staigmeną ir savo balsus atiduotų A.Dudai, politologo manymu, tai būtų gera žinia ir lietuviams.

„A.Dudos pergalė būtų geras rezultatas Lietuvai, nes jis atstovauja J.Kaczynskio partijai. Nors ji yra konservatyvi ir kartais kalba apie savo diasporą, jų geopolitinė koncepcija yra mums palanki“, – teigė L. Kasčiūnas.

Anot analitiko, TTP į kitas Vidurio ir Rytų Europos šalis žiūri kaip į partnerius, o ne kaip į satelitus.

„Prisiminkime 2006–2007 metus, kai visą politiką kontroliavo Kaczynskiai. Tada santykiai su Lietuva buvo puikūs, nors iš pradžių ir baimintasi, kad tai konservatyvi politinė jėga, kuri gali pradėti diktuoti Lietuvai įvairiais klausimais“, – teigė L. Kasčiūnas.

Pasak eksperto, A.Dudos laimėjimo atveju Lietuva galėtų grįžti į regioninį bendradarbiavimą, o ne klausytis Lenkijos priekaištų. Tai buvo būdinga periodui, kai užsienio politikai vadovavo B.Komorowskio partijos iškeltas Radoslavas Sikorskis.

Lietuvai būtų palanki ir principingesnė A.Dudos politika Kremliaus atžvilgiu.

„B.Komorowskis taip pat turi antikremlinišką poziciją ir užima valstybiškas pozicijas, tačiau jis Lenkiją labiausiai nori laikyti Veimaro trikampio didžiąja valstybe kartu su Vokietija ir Prancūzija. Su A.Dudos atėjimu būtų grįžtama prie glaudesnio regioninio bendradarbiavimo“, – sakė L.Kasčiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje