Lenkai parodė geltonąją kortelę prezidentui. Kas bus toliau?

Lenkijos prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatai paneigė visas prognozes ir sukėlė šoką. Nors apklausos rodė, kad 10–15 procentų skirtumu turi laimėti dabartinis šalies vadovas 62 metų Bronislawas Komorowskis, taip neatsitiko.

B.Komorowskis, regis, per anksti buvo patikėjęs savo pergale ir pralaimėjo pirmąjį Lenkijos prezidento rinkimų turą.
B.Komorowskis, regis, per anksti buvo patikėjęs savo pergale ir pralaimėjo pirmąjį Lenkijos prezidento rinkimų turą.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

May 12, 2015, 8:34 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:46 AM

Į pirmąją vietą išsiveržė opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) kandidatas 42 metų Andrzejus Duda, už kurį, suskaičiavus rezultatus, balsavo 36,66 procento rinkėjų.

Nors B.Komorowskis pralaimėjo labai nedaug ir surinko 31,9 procento balsų, dėl jo perrinkimo niekas nebėra garantuotas.

B.Komorowskio perrinkimą greičiausiai apsunkins tai, jog netikėtai daug, net 20,9 procento, balsų surinkęs nepriklausomas kandidatas Pawelas Kukizas be gailesčio kritikuoja valdančiųjų elitą.

P.Kukizas oficialiai pareiškė savo šalininkams leidžiantis patiems nuspręsti, už ką balsuos antrajame ture, tačiau jo neigiamas požiūris į B.Komorowskį niekam nėra paslaptis.

Tokios rinkėjų nuotaikos rodo, kad rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose valdančiajai Piliečių platformos partijai (PPP) greičiausiai teks pereiti į opoziciją.

TTP suformuoti rudenį savą vyriausybę gali padėti B.Kukizas, kurio būsimoji partija, kaip manoma, turėtų patekti į Seimą.

Laukia įnirtinga kova

Tai, jog ateinančios dvi savaitės iki antrojo rinkimų turo bus labai įtemptos ir kovingos, parodė jau šis pirmadienis.

Nepaisydamas bemiegės nakties po pirmojo rinkimų turo A.Duda jau nuo 7 valandos ryto vaišino kava skubančius į darbą varšuviečius ir ragino balsuoti už jį.

A.Duda iš karto puolė viešai girti P.Kukizo ir pareiškė, jog valdžia privalo labiau įsiklausyti į jaunimo bei neturtingų, paprastų žmonių nuomonę. P.Kukizo rinkėjams pataikauti nusprendė ir B.Komorowskis – pareiškė, kad siūlys rengti referendumą dėl vienmandačių rinkimų apygardų įteisinimo.

Lenkijoje kol kas rinkimai vyksta tik daugiamandatėse apygardose, o P.Kukizas nori įteisinti vienmandates.

Tokį pasiūlymą anksčiau ignoravo tiek A.Duda, tiek B.Komorowskis, bet dabar abu puolė kovoti dėl P.Kukizo rinkėjų balsų.

Viltis, kad rinkimų kampanija praeis ramiai, pražudė B.Komorowskis, kuris pastarąją savaitę išsižadėjo šūkio „Santarvė vienija“ ir ėmė pulti, net kvailinti kitus kandidatus.

Taip elgtis jam patarė įvaizdžio specialistai, pareiškę, kad kitų aktyvių ir priekabių kandidatų fone jis atrodo nuobodus.

Pralaimėjimo priežastis

Politologo Jaceko Zakowskio teigimu, B.Komorowskio palaikymas nukrito todėl, kad jis nepristatė jokios programos, o vien gąsdino nerinkti TTP atstovo, nes jis esą yra neatsakingas, negarantuos visuomeninės santarvės, kaip ir jo partija.

Dėl tokios taktikos B.Komorowskis prarado neutralaus kandidato įvaizdį ir už jį balsavo vien PPP šalininkai. J.Zakowskio nuomone, B.Komorowskis, kaip ir visa liberali PPP partija, lenkams ėmė sietis su verslininkų bei sėkmės žmonių gynėjais.

J.Zakowskio teigimu, tai, kad balsavo tik 49,5 procento rinkimo teisę turinčių žmonių – mažiausiai per pastaruosius 25 metus, rodo, jog lenkai nusivylę valdančiuoju elitu ir nori permainų.

Politologė Janina Paradowska spėja, kad pirmajame ture lenkai parodė geltonąją kortelę valdantiesiems, bet antrajame balsuos racionaliau, tad turėtų laimėti B.Komorowskis.

Kairieji gavo smūgį

Vis dėlto dauguma apžvalgininkų teigia, kad geltonąją kortelę gavo ne tiek elitas, o būtent pats B.Komorowskis.

Pabrėžiama ir tai, kad B.Komorowskio mieguistumas, A.Dudos aktyvumas bei P.Kukizo revoliucingumas visiškai sujaukė sociologines apklausas ir jų rezultatai tapo nebepatikimi.

Dėl šios priežasties antrojo turo laimėtojas irgi esą yra nenuspėjamas, nors dar prieš tris mėnesius už B.Komorowskį balsuoti ketino 60 procentų lenkų.

Labiausiai rinkimai nuvylė Kairiųjų demokratų sąjungą (KDS) bei Valstiečių partiją, kurių kandidatai Magdalena Ogorek bei Adamas Jarubas atitinkamai gavo 2,4 ir 1,6 procento balsų.

Tai reiškia, kad šioms partijoms iškilo reali grėsmė rudenį nebepatekti į Seimą, nors valstiečiai yra valdančiojoje koalicijoje, o KDS ne kartą valdė šalį anksčiau.

Prognozuojama, kad ne tik ateinančios dvi savaitės, bet ir visas pusmetis bus nesibaigiančių politinių intrigų, demaskavimų ir kovų ringas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.