Ar Barseloną valdys garsi vargšų gynėja?

Barselona gali atverti naują miesto istorijos lapą. Sekmadienio savivaldos rinkimus Katalonijos regiono sostinėje gali laimėti nauja kairiųjų partijų koalicija „Bendra Barselona“ („Barcelona en comu“), kuriai vadovauja populiari kovotoja už vargšų teises Ada Colau.

Rinkėjus įkvepiančiomis kalbomis patraukianti A.Colau nusitaikė į Barselonos mero postą ir žada mieste daug ką pakeisti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rinkėjus įkvepiančiomis kalbomis patraukianti A.Colau nusitaikė į Barselonos mero postą ir žada mieste daug ką pakeisti.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Colau palaiko Barselonos senoliai ir žmonės, negalintys išsimokėti paskolų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Colau palaiko Barselonos senoliai ir žmonės, negalintys išsimokėti paskolų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

2015-05-22 08:51, atnaujinta 2017-11-27 09:51

Kaip tikina pačios koalicijos lyderiai, A.Colau triumfo atveju Barselona galėtų tapti kovos su skurdu ir socialinių teisių tvirtovės pavyzdžiu visam pasauliui.

Nors A.Colau senelis Ramonas dar būdamas gyvas bandė įtikinti savo anūkę niekada nesivelti į politiką, o pati su skvoterių (asmenų, neteisėtai užėmusių kieno nors nuosavybę. – Red.) judėjimu susijusi aktyvistė yra ne sykį prisiekusi, kad jos vieta – gatvėje, o ne valdininkės kėdėje, moteris vis dėlto pasidavė politinės karjeros pagundai.

„Galbūt įvyks stebuklas ir aš tapsiu Barselonos mere. Tada suteiksime šiam miestui galimybę tapti teisybės ir socialinės lygybės sostine. Miestas tam turi pakankamai išteklių, tereikia politinės valios“, – aiškino A.Colau.

Padeda skolininkams

Į koaliciją „Bendra Barselona“, susibūrusią specialiai šiems rinkimams į Katalonijos sostinės savivaldybę, įeina daug Katalonijos kairiųjų judėjimų.

Tarp jų – kairiųjų partija „Iniciatyva Katalonijai“, žalieji ir kataloniškoji kairiųjų populistų „Podemos“ versija – „Guanyem“. Visos šios partijos suvienijo pajėgas tikėdamos radikaliomis permainomis Barselonos mieste. Visų jų vadovai atsitraukė ir užleido podiumą A.Colau – žavingai vargšų motinai.

Ši 41 metų moteris Barselonos universitete studijavo filosofiją, tačiau mokslų nebaigė. Ji nuo 2009 metų vadovauja „Nukentėjusiųjų dėl paskolos platformai“, kuri gelbėja bankams prasiskolinusius, darbo krizės metu netekusius ir paskolos išsimokėti negalinčius žmones.

Barselonoje ir kituose Katalonijos bei Ispanijos miestuose prie bankų kasdien protestuoti buriasi žaliais marškinėliais apsirengę skolininkų gelbėtojai, raginantys bankus elgtis humaniškai.

Neleidžia išvaryti į gatvę

Net 400 tūkstančių žmonių per pastaruosius ketverius metus Ispanijoje yra netekę vienintelio savo būsto todėl, kad bankui negali išsimokėti paskolos. O „Nukentėjusiųjų dėl paskolos platforma“ kovoja prieš skolininkų išmetimą į gatvę.

Žmonių grandinėmis, šūksniais per garsiakalbius organizacija yra padėjusi sustabdyti tūkstančius tokių išvarymo atvejų. Platforma reikalauja atsižvelgti į kiekvieno skolininko situaciją ir bendromis jėgomis ieškoti sprendimo.

Dabar šio judėjimo siela, anksčiau su Barselonos skvoterių judėjimu draugavusi aktyvistė A.Colau gali atsidurti prie miesto valdžios vairo.

Kaip atrodys Barselona, jei pokyčių ištroškę barseloniečiai sekmadienį atiduos balsą prieš bankus ir rinkos valdžią pasisakančiai kairiųjų partijų koalicijai?

Grąžins centrą miestiečiams

A.Colau rinkėjams žada išvalyti iš Barselonos seniūnijos voratinklius. Suprask, korupciją. Ją taip pat žadama išvėdinti atidarius langus – pakeitus esą „mafiozines valdymo formas“, o į seniūniją įsileisti paprastus Barselonos žmones – ne verslininkus ir jų atstovus.

Be to, koalicijos „Bendra Barselona“ atstovai žada patekę į valdžią susimažinti atlyginimus iki 2,2 tūkst. eurų per mėnesį, atsisakyti valdiškų automobilių, kitų privilegijų.

Į vieno patraukliausių pasaulio miestų mero postą pretenduojanti A.Colau žada „žmoniškai“ spręsti ir Barselonoje labai opų turizmo klausimą.

Pasak kandidatės, pastaruosius metus Barseloną valdžiusi dešiniųjų partija „Konvergencija ir vienybė“ pardavė miesto centrą turistams ir tarptautinėms korporacijoms, o patiems barseloniečiams vietos ten nebeliko.

Miesto centre ypač pakilo nuomos kainos, todėl daugelis smulkiųjų verslininkų, visą gyvenimą prekiavusių centre, paliko Barselonos širdį.

„Turistai taip pat norėtų matyti tikrą ir autentišką, o ne sintetinį miesto centrą su naujutėliais prekybos centrais. Mes grąžinsime centrą miestiečiams“, – žadėjo A.Colau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.