Naujasis Lenkijos prezidentas žada įgyvendinti dosnius pažadus

Išrinktasis

A.Duda bus prisaikdintas rugpjūčio 6 dieną.<br>AP nuotr.
A.Duda bus prisaikdintas rugpjūčio 6 dieną.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

May 29, 2015, 2:04 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:50 PM

Šių pažadų įgyvendinimas šaliai turėtų atsieiti iki 300 mlrd. zlotų (72,7 mlrd. eurų).

A.Dudos pasiryžimas įgyvendinti pažadus, kuriuos jis dosniai žarstė rinkimų kampanijos metu, turėtų patikti daugeliui lenkų, nepatenkintų tuo, kad algų didėjimas smarkiai atsilieka nuo beprecedenčio ekonomikos augimo pastarąjį dešimtmetį tempų.

Tačiau tai verčia smarkiai nerimauti stambųjį verslą, kuris nuogąstauja, kad jam teks mokėti už prezidento socialines programas.

„Žadėjau, kad padidinsiu neapmokestinamąjį pajamų dydį, ir galite būti tikri, kad parengsiu atitinkamą įstatymo projektą“, – dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė A.Duda, kuris savaitgalį netikėtai išplėšė pergalę prezidento rinkimuose, įveikęs kadenciją baigiantį valstybės vadovą Bronislawą Komorowskį.

„Kalbėjau apie pensinio amžiaus mažinimą ir pasiūlysiu atitinkamą įstatymo projektą, taip pat teisės aktą, pagal kurį visos skurdžiau gyvenančios šeimos gaus po 500 zlotų vienam vaikui“, – sakė A.Duda.

Lenkijos prezidentas gali inicijuoti ir vetuoti įstatymų projektus, taip pat vadovauja užsienio politikai, tačiau už kasdienius valstybės valdymo reikalus yra atsakingas premjeras ir ministrų kabinetas.

A.Duda, kuris bus prisaikdintas rugpjūčio 6 dieną, yra glaudžiai susijęs su opozicine konservatyvia partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), kuri laikoma mažiau palankia verslui ir mažiau proeuropine už valdančiąją centristinės pakraipos Pilietinę platformą (PO).

A.Duda nori atšaukti PO sprendimą padidinti pensinį amžių iki 67 metų, galbūt atveriant kelią išeiti į pensiją po 40 metų darbo, ir įvesti naujus mokesčius bankams, prekybos tinklams, taip pat bankų aktyvams.

„Neįžvelgiu jokių priežasčių, kodėl bankai, uždirbantys milžiniškus pinigus, apkraunantys lenkus didžiausiais Europoje mokesčiais bei pervedantys didelę dalį savo pelno į užsienį, neturėtų prisidėti atkuriant mūsų ekonomiką“, – sakė jis radijui RMF FM.

PO vadovavimo laikotarpiu Lenkija išgyveno beprecedentį ūkio augimą – nuo 2007 metų pradžios jos ekonomika išaugo daugiau nei 30 procentų, aplenkdama euro zoną.

Tačiau algų augimo tempai smarkiai atsiliko. Lenkų atlyginimai tebėra maždaug 70 proc. mažesni nei kaimyninėje Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.