Televizijos debatuose Graikijos politikai surėmė ietis

Žada tęsti kovą su taupymu

a. Tsipras diskutuoja su politiniu oponentu Vangeliu Meimarakiu.<br>AFP nuotr.
a. Tsipras diskutuoja su politiniu oponentu Vangeliu Meimarakiu.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 10, 2015, 11:50 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 2:09 PM

Tai ekspremjeras pareiškė televizijos transliuotuose rinkimų kampanijos debatuose, kuriuose jis surėmė ietis su savo politiniais oponentais.

A.Tsipras, viešosios nuomonės apklausose žengiantis koja kojon su savo varžovu iš konservatorių stovyklos Vangeliu Meimarakiu, kuris yra partijos „Naujoji demokratija“ lyderis, sakė, kad labiausiai jam rūpėjo Graikijos žmonių interesai, kai liepą su tarptautiniais kreditoriais sutarė dėl nepopuliarios trečios finansinio gelbėjimo programos.

86 mlrd. eurų vertės finansinės pagalbos paketas užkirto kelią Graikijos pasitraukimui iš euro zonos, tačiau mainais į pinigus Atėnai turi įgyvendinti sunkias reformas. Dėl finansinės pagalbos programos sąlygų A.Tsipro kairiųjų partijoje „Syriza“, kuri sausį atėjo į valdžią žadėdama nutraukti griežtą taupymą, kilo maištas.

Žada tęsti kovą su taupymu

41 metų A.Tsipras pripažino, kad jo vadovaujama vyriausybė „neįvykdė visų savo įsipareigojimų“, bet prižadėjo, jog „tęs kovą“ su taupymu, jei rugpjūčio 20 dieną bus perrinktas.

61 metų V.Meimarakis, kritikuodamas ekspremjero ekonomikos politiką, sakė, kad finansinio gelbėjimo programa yra „skausminga“, ir pabrėžė, kad jo partija, priešingai nei „Syriza“, būtų pajėgi „pritraukti investicijas“, kurios būtinos siekiant atkurti šalies ekonomiką.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris kiek anksčiau trečiadienį pareiškė, kad nepriklausomai nuo to, kas laimės rugsėjo 20-osios rinkimus, sutartos finansinės pagalbos programos sąlygos turės būti gerbiamos.

„Tikiuosi, kad jie laikysis duoto žodžio ir vykdys susitarimą – nepriklausomai nuo to, kas bus valdžioje“, – sakė J.-C.Junckeris Europos Parlamente Strasbūre.

Iš viso septynių partijų lyderiai dalyvavo televizijos debatuose, kurie buvo pirmieji šalyje nuo 2009-ųjų.

Aštriausia tema – migrantai

Nors debatuose dominavo ekonomikos klausimai, bene audringiausias diskusijas sukėlė migrantų krizės tema.

V.Meimarakis kaltino A.Tsipro vyriausybę, kad jai „trūko įžvalgos“, ir dėl to Graikija nebesusitvarko su milžinišku migrantų ir pabėgėlių antplūdžiu jos salose. Jis pabrėžė, kad Graikija privalo „saugoti savo sienas“.

A.Tsipras savo ruožtu sakė, kad jis spaudė Europos Sąjungą imtis veiksmų dėl šios krizės ir paragino tautiečius nepasiduoti populizmui reaguojant į šią humanitarinę nepaprastąją situaciją, dėl kurios „trimečių vaikų kūnai išplaunami ant Egėjo jūros krantų“. Ekspremjeras turėjo galvoje sirų berniuką, kuris praėjusią savaitę buvo rastas negyvas viename Turkijos paplūdimyje.

Nors praeityje televiziniai debatai iš esmės nepaveikdavo rinkimų rezultatų, ši kampanija yra kitokia, sako analitikai.

Daugiau išloš mažesnės partijos

Prognozuojama, kad nei „Syriza“, nei „Naujajai demokratijai“ rinkimuose tikriausiai nepavyks užsitikrinti aiškios daugumos, o tai reiškia, kad šioms politinėms jėgoms teks dirbti su mažesnėmis partijomis, kurioms pasirodymas televizijos debatuose gali padėti pelnyti svarbių politinių taškų.

„Nedaug rinkėjų dėl debatų pereina į kitą stovyklą, bet dabartinė politinė sistema yra gana nenusistovėjusi“, – sakė politologas Elijas Causakis dienraščiui „Efimerida ton Syntakton“.

„Jie (debatai) bus labai svarbus mažoms partijoms“, – sakė sociologas Takis Teodorikakas.

„Rinkimų kampanija yra labai trumpa, todėl debatai mažųjų partijų lyderiams yra puiki proga padaryti (rinkėjams) gerą įspūdį“, – aiškino jis.

Be rimto dešiniųjų stovyklos iššūkio, A.Tsipras taip pat jaučia spaudimą iš partijos „Liaudies vienybė“. Šią politinę grupę įkūrė iš „Syriza“ pasitraukę įstatymų leidėjai, kurie sukilo prieš premjerą, kai jo vyriausybė sutiko su nauja finansinio gelbėjimo programa.

Partijos viduje kilus maištui, A.Tsipras praėjusį mėnesį atsistatydino, todėl šaliai teko skelbti pirmalaikius rinkimus.

Laiko rinkimų kampanijai skirta nedaug, nes Graikija spalį turi priimti paketą papildomų reformų pagal ES finansinės pagalbos programos, kurią parlamentas ratifikavo rugpjūtį, sąlygas.

Svarbiausia jų yra naujas mokesčių režimas ūkininkams, kurie neteks dalies išmokų, todėl gali išlieti savo nepasitenkinimą atėję prie balsadėžių.

Maža centristinės pakraipos partija „Upė“ (To Potami), vadovaujama buvusio žurnalisto, laikoma galima „Naujosios demokratijos“ sąjungininke.

Tuo tarpu A.Tsipras užsiminė, kad galėtų bendradarbiauti su Graikijos visuotiniu socialistų judėjimu (PASOK).

Neonacistinė „Auksinė aušra“, kurios lyderiai patekę į tyrėjų taikiklį dėl 2013 metais įvykdytos kairiųjų pažiūrų reperio žmogžudystės, į debatus nebuvo pakviesta.

Tačiau ši politinė jėga gali tikėtis, kad rinkimuose jai pasitarnaus pyktis, kurį vyriausybei jaučia nemaža dalis visuomenės, ypač salų gyventojai, tvirtinantys, kad šių metų turizmo sezonui smarkiai pakenkė valdžios nesugebėjimas suvaldyti pabėgėlių srauto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.