Profsąjungos „Solidarnosc“ vadovas meluoja Lenkijai?

Žurnalas „Newsweek“ vėl sukėlė politinį skandalą Lenkijoje. Savaitraščio korespondentai po kruopštaus tyrimo apkaltino didžiausios Lenkijos profsąjungos „Solidarnosc“ vadovą Piotrą Dudą dviveidyste. Esą jis išduoda darbininkų interesus.

Profsąjungos „Solidarnosc“ vadas P.Duda kaltinamas nemokantis už prabangų poilsį viešbutyje „Baltyk“ ir toleruojantis darbininkų išnaudojimą.
Profsąjungos „Solidarnosc“ vadas P.Duda kaltinamas nemokantis už prabangų poilsį viešbutyje „Baltyk“ ir toleruojantis darbininkų išnaudojimą.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Sep 16, 2015, 8:21 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 11:48 AM

Oficialiai P.Duda skelbiasi pačiu nuožmiausiu kovotoju už geresnį darbininkų būvį.

Pavyzdžiui, jis kaltina vyriausybę, esą užmerkiančią akis prieš vadinamąjį šiukšlinį įdarbinimą – kai žmonės privalo patys susimokėti už sveikatos ir pensijos draudimą bei gali būti atleisti bet kurią akimirką be jokių išmokų.

Tačiau aiškėja, kad P.Duda savo panosėje – „Solidarnosc“ valdomame viešbutyje „Baltyk“ – pats skatina tarnautojų išnaudojimą.

„Baltyk“ darbuotojai atskleidė, kad net 40 proc. viešbučio tarnautojų triūsia pagal „šiukšlines“ sutartis – gaudami minimalų atlygį. P.Duda tai gerai žino, nes yra „Baltyk“ valdančios įmonės „Dekom“ tarybos narys.

Prieš 26 metus kurti kapitalizmą pradėjusi Lenkija perleido profsąjungoms pastarųjų valdytas sanatorijas, ir „Solidarnosc“ įkūrė „Dekom“, kad įmonė prižiūrėtų viešbučiais paverstų sanatorijų darbą.

Formaliai viešbučių pelnas turi būti skiriamas „Solidarnosc“ veiklai finansuoti, o profsąjungos nariams nakvynė viešbutyje turi kainuoti minimaliai.

Vadovas gyvena kaip šeichas

„Newsweek“ atskleidė, kad paprasti profsąjungos nariai už minimalią kainą – 85 zlotus (20,2 euro) – yra apgyvendinami tik pigiausiuose kambariuose ir privalo papildomai mokėti už baseiną, masažą ir kosmetines procedūras.

O P.Duda su savo giminaičiais ir bičiuliais už 85 zlotus gyvena apartamentuose, kurių nuoma kitiems kainuoja 1,3 tūkst. zlotų (309 eurus).

Be to, „Solidarnosc“ lyderiui nereikia mokėti už baseiną ar masažą, be to, jam į kambarį nemokamai pristatomos jūrų gėrybės, brangūs gėrimai.

Brangių vaišių krepšiai P.Dudai įteikiami ir išvykstant iš viešbučio namo. Paaiškėjo, kad P.Dudos pageidavimu jo šuniui Kacperui buvo užsakytas kilimėlis su išsiuvinėtu jo vardu.

Galiausiai dabar jau žinoma, kad P.Duda ir jo giminaičiai už poilsinę viešnagę viešbutyje dažniausiai nesumokėdavo nė cento – visas išlaidas padengdavo profsąjunga.

Be to, už šias viešnages dažnai nebūdavo išrašomos ir sąskaitos faktūros, kurias privaloma pateikti Mokesčių inspekcijai, o išlaidos būdavo prirašomos prie kitų viešbučio gyventojų sąskaitų.

Viešbutį savo malonumų oaze pavertė ne tik P.Duda, bet ir „Dekom“ direktoriaus žmona Maria Kosecka. Už jos naudojimąsi kosmetikos paslaugomis profsąjunga per kelerius pastaruosius metus turėjo sumokėti 30 tūkst. zlotų (7,1 tūkst. eurų).

Sumoka visa tauta

Už tokį „Solidarnosc“ lyderio ir jo artimųjų poilsį priversta mokėti ne tik pati profsąjunga, bet ir visi Lenkijos mokesčių mokėtojai. Mat per metus valstybė profsąjungoms išlaikyti skiria daugiau nei 300 mln. zlotų (71 mln. eurų).

Tiek valstybei atsieina profsąjungų patalpų ir įrangos išlaikymas darbo įstaigose, taip pat atlyginimai vadovams. Profsąjungos atliko svarbų vaidmenį Lenkijai vaduojantis iš komunizmo, todėl joms vėliau buvo suteikta daug privilegijų.

Jei profsąjungos narių skaičius įmonėje pasiekia 500, bendrovė privalo mokėti atlyginimą konkretaus darbo nedirbančiam jos lyderiui ir negali jo atleisti. Šia privilegija atvirai piktnaudžiaujama didelėse valstybinėse įmonėse, kuriose daugelis darbininkų priklauso profsąjungoms.

Vien „Lenkijos geležinkeliams“ profsąjungų išlaikymas per metus atsieina 32 mln. zlotų (7,6 mln. eurų) – mat privaloma suteikti gerai apmokamus etatus 186 profsąjungų vadams.

Tokios privilegijos smukdo kai kurias valstybines įmones ir veda jas į bankrotą, taip pat atbaido užsienio verslininkus nuo investavimo į jas.

Stebisi net bendražygiai

Konkrečiai į „Newsweek“ kaltinimus P.Duda neatsakė – jis tik išplūdo žurnalą.

„Solidarnosc“ lyderis po spaudos konferencijos paspruko nuo korespondentų ir pareiškė, kad viską paaiškins teisme, kai bus nagrinėjama byla, kurią iškels savaitraščiui.

Žurnalas pareiškė teismo nebijantis, nes turi raštiškus liudininkų liudijimus, pažadus tokius teiginius patvirtinti teisme ir P.Dudos nakvynių viešbutyje sąskaitų kopijas.

Ankstesnis „Solidarnosc“ vadovas Januszas Sniadekas pareiškė esąs nustebintas faktų apie prabangų P.Dudos poilsį, nes jo vadovavimo laikotarpiu tokie piktnaudžiavimai esą buvo neįmanomi.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, viena priežasčių, kodėl profsąjungų populiarumas ir narių skaičius sparčiai mažėja, ir yra tai, kad jos pavirto privilegijų užuovėja lyderiams.

Pastarieji esą kovoja ne tiek už visų darbuotojų teises, kiek už saviškių privilegijas didžiosiose valstybinėse įmonėse, taip priešindamiesi jų privatizavimui.

Be to, profsąjungų įvaizdžiui kenkia ir jos vadovų noras politikuoti. Antai P.Duda neslepia palaikantis opozicinę Teisės ir teisingumo partiją ir jai atstovaujantį naująjį prezidentą Andrzejų Dudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.