Bavarija atsuko nugarą kanclerei

Bavarijos konservatoriai iškrėtė nemalonų pokštą Vokietijos lyderei Angelai Merkel – jie ėmė bičiuliautis su Berlyne nemėgstamu Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu. Šalies dešinieji skils?

Vokietijos Bavarijos žemės lyderis H.Seehoferis (kairėje) šią savaitę priėmė ES pykdantį Vengrijos premjerą V.Orbaną.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vokietijos Bavarijos žemės lyderis H.Seehoferis (kairėje) šią savaitę priėmė ES pykdantį Vengrijos premjerą V.Orbaną.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2015, 10:53 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 5:55 PM

Vengrijos premjeras V.Orbanas trečiadienį vykusiame Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikime ir vėl reiškė nepatenkinimą esą dėl pernelyg minkštos Bendrijos pozicijos.

Jis piktinosi Vokietijos kanclerės „moraliniu imperializmu“ ir teigė, kad Vengrija turi „demokratinę teisę“ apsispręsti, kaip elgtis su pabėgėliais.

Vis dėlto Vokietijos spaudoje V.Orbano pavardė šiomis dienomis linksniuojama ne tik dėl to.

Mat Vengrijos lyderis ėmė bičiuliautis su pagrindiniais A.Merkel sąjungininkais Bavarijoje – konservatyvia Krikščionių socialine sąjunga (KSS).

Pasikvietė į svečius

Vokietijos kanclerė, vadovaujanti Krikščionių demokratų partijai (KDU), sulaukė tikro akibrokšto iš giminingos partijos KSS politikų.

Bavarijoje veikianti konservatorių partija į savo suvažiavimą trečiadienį pasikvietė didžiausią kanclerės oponentą migrantų klausimu – Vengrijos premjerą V.Orbaną.

Lyg to būtų negana, jau per patį renginį Bavarijos žemės premjeras ir KSS vadovas Horstas Seehoferis žengė dar toliau – jis pradėjo liaupsinti V.Orbaną kaip „ES išorinių sienų sergėtoją“.

„Mums reikia, kad Vengrija užtikrintų ES išorines sienas, – pareiškė H.Seehoferis. – V.Orbanas nusipelnė paramos, o ne kritikos. Federalinėje Bavarijos žemėje jis šią paramą turi.“

Toks KSS partijos vadovo pareiškimas gerokai įsiutino KDU atstovus.

Iki šiol koja kojon žengusios Vokietijos politinės jėgos stojo į priešingas stovyklas.

„Dabar mes esame atsidūrę situacijoje be taisyklių, sistemos ir tvarkos. Ir viskas dėl Vokietijos sprendimo“, – negailėjo kritikos A.Merkel sprendimams H.Seehoferis ir pridėjo, kad „nenustoja žavėtis V.Orbano ryžtu stengiantis pasiekti savo tikslus“.

Planą teko pristabdyti

Situaciją dėl pabėgėlių, kurią mini H.Seehoferis, Bendrijos vadovai vėlų trečiadienio vakarą sprendė skubiame viršūnių susitikime.

Europos Sąjungos lyderiai sutarė per Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūrą (UNHCR) ir JT Pasaulio maisto programą mobilizuoti papildomą milijardą eurų pabėgėliams su Sirija besiribojančiose šalyse – Turkijoje, Libane, Jordanijoje.

Bendrija taip pat nutarė stiprinti savo sienų apsaugą – siekiama pažaboti plūstančių migrantų srautą.

Anksčiau A.Merkel buvo pasiūliusi kitokią – atvirų durų – politiką pabėgėliams ir migrantams, kurią kritikai praminė „rugsėjo pasaka“.

Tačiau praėjus porai savaičių po sienų atvėrimo ir plūstelėjus milžiniškam migrantų srautui, o Bavarijai paskelbus, kad situacija tampa nebekontroliuojama, šio plano kanclerė atsisakė. Netgi buvo atnaujinta Vokietijos pasienio kontrolė.

Dėl tokio blaškymosi A.Merkel nuolat kritikavo V.Orbanas. Dabar, kai jo pozicijai pritarė dalis kanclerės bendražygių, tarp Vokietijos valdančiųjų partijų tvyro įtampa.

O šalies žiniasklaida pavadino Bavarijos konservatorių partijos poelgį „peilio dūriu kanclerei į nugarą“.

Kitur paramos nesulaukia

Vengrijos premjerui toks šiltas sutikimas Bavarijoje buvo itin malonus – daugelyje ES narių Vakarų Europoje V.Orbanas nėra populiarus.

Nemažai Bendrijos šalių lyderių jį smerkia dėl priemonių tvarkantis su migrantų antplūdžiu.

Vengrija pasienį aptvėrė vielos tvora, naudoja smurtą ir ašarines dujas prieš žmones, bandančius patekti į valstybės teritoriją.

„Norėčiau padėkoti draugams iš Bavarijos už paramą, – šypsojosi ir dėkojo KSS nariams V.Orbanas. – Čia atvykti buvo mano pareiga. Mes esame tie, kurie saugo pietinę Bavarijos sieną.“

KSS flirtas su V.Orbanu supykdė ne tik KDU ir pačią A.Merkel, bet ir opozicinių partijų atstovus.

„Pakviečiant V.Orbaną į Bavariją buvo įvykdytas Europos sabotažas“, – rėžė Žaliųjų partijos vadovė Margarete Bause. („Politico“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.