Lechas Walesa baiminasi dėl Lenkijos Seimo rinkimų padarinių

Nobelio taikos premijos laureatas, legendinis „Solidarumo“ profsąjungos įkūrėjas, Lenkijos eksprezidentas Lechas Walęsa televizijai „TVN24“ pareiškė, jog yra pasiryžęs sukelti tautą ant kojų, jei Seimo rinkimus laimėjusi partija ims piktnaudžiauti iškovota valdžia.

L.Walesa pagrąsė sukelti tautą ant kojų, jei TTP piktnaudžiaus iškovota valdžia.<br>E.Butrimo nuotr.
L.Walesa pagrąsė sukelti tautą ant kojų, jei TTP piktnaudžiaus iškovota valdžia.<br>E.Butrimo nuotr.
Lechas Walesa baiminasi Lenkijos Seimo rinkimų rezultatų.
Lechas Walesa baiminasi Lenkijos Seimo rinkimų rezultatų.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 26, 2015, 1:36 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 6:47 PM

Pirmą kartą šiuolaikinės Lenkijos istorijoje viena partija iškovojo daugumą Seimė ir galės suformuoti vyriausybę. Žurnalistų užklaustas kaip vertina TTP pergalę, L.Walęsa pasakė, jog jei TTP dirbs Lenkijos labui, tai linki jai sėkmės.

Priešingu atveju, jei šaliai bus blogai, L.Walęsa pasakė sugebėsiąs per labai trumpą laiką vėl sukelti tautą ant kojų. TTP pergalę L.Walęsa aiškino bendra demokratijos krize Vakarų pasaulyje. Politikai esą per daug kadencijų sėdi valdžioje, ir neįsileidžia jaunų partijų, nustatydami aukštus patekimo į Seimą barjerus bei ribodami naujų partijų finansavimą biudžeto lėšomis.

Tuo tarpu valdžią prarasiančioje Piliečių platformos partijoje (PPP) praėjus vos kelioms valandoms po pralaimėtų rinkimų prasidėjo sąskaitų suvedinėjimas. Užsienio reikalų eksministras Radoslawas Sikorskis pasiūlė savo partinei viršininkei, PPP lyderei, premjerei Ewai Kopacz atsistatydinti. R.Sikorskis priminė, kad PPP prieš tai pralaimėjo savivaldos bei prezidento rinkimus, o Seimo rinkimų rezultatai yra vėl prastesni nei tikėtasi, ir pareiškė, kad partijai reikia naujo vado.

Absoliuti pergalė atrodo savotiškai išgąsdino ir TTP. Kandidatas į Vidaus reikalų ministrus Jaroslawas Gowinas pareiškė, kad dalį rinkiminių pažadų vykdymo reikės atidėti vėlesniam laikui. TTP prisižadėjo visiems kelti algas, pensijas, išmokas, nors ekonomistai tvirtina, kad tam lėšų nėra. Ekonimistai apskaičiavo, kad visiems TTP pažadams tęsėti reiktų virš 200 mlrd. zlotų.

Į Seimą pirmą kartą prasimušusios antisisteminės partijos „Kukiz'15“ vadas, roko daininkas Pawelas Kukizas pareiškė, jog nuo pirmų dienų spaus TTP, kad vykdytų visus duotus pažadus. P.Kukizas spėja, kad TTP nesugebės pažadų tęsėti, dėl ko teks surengti pirmalaikius Seimo rinkimus, kuriuos esą tada laimės jo partija, siekianti politiką apvalyti nuo melagių ir aferistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.