Naujajai Lenkijos vyriausybei – perspėjimas iš ES

„Man gėda išvykti į užsienį“, – skundėsi jis.

Reuters nuotr.<br>Naujoji Lenkijos vyriausybė kaltinama nedemokratišku elgesiu.
Reuters nuotr.<br>Naujoji Lenkijos vyriausybė kaltinama nedemokratišku elgesiu.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 2:49 PM

Europos Komisijos laiške, su kuriuo trečiadienį susipažino naujienų agentūra AFP, Lenkijos užsienio ir teisingumo ministrai raginami užtikrinti, kad reformos nebūtų „galutinai priimtos arba įgyvendinamos“, kol visi klausimai dėl jų poveikio „bus nuodugniai ir tinkamai apsvarstyti“.

Antradienį Lenkijos Seimas priėmė teisės aktą dėl Konstitucinio Tribunolo reformų, kurios sulaukė kritikos lavinos namuose ir užsienyje.

Anot opozicijos lyderių ir teisės ekspertų, šios reformos paralyžiuos šalies aukščiausiąją teismo instituciją ir pašalins svarbias vyriausybės kontrolės priemones.

Tūkstančiai žmonių praeitą savaitgalį dalyvavo demonstracijose sostinėje Varšuvoje ir kituose miestuose, kaltindami konservatyvią vyriausybę keliant pavojų demokratijai.

Buvęs šalies prezidentas L.Walesa, anksčiau vadovavęs „Solidarumo“ judėjimui, kuris atliko lemiamą vaidmenį užbaigiant Lenkijoje komunistinę epochą, trečiadienį pasmerkė valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) politiką ir šios politinės jėgos stumiamas reformas.

Jis prisidėjo prie garsėjančio kritikų choro namuose ir užsienyje dėl naujosios vyriausybės veiksmų, ragindamas surengti referendumą, kuris leistų paskelbti pirmalaikius rinkimus.

„Ši vyriausybė veikia prieš Lenkijos interesus, laisvę, demokratiją ir daro mus pajuokos objektu visame pasaulyje“, – sakė L.Walesa radijui „Zet“.

„Man gėda išvykti į užsienį“, – skundėsi jis.

Ragindamas surengti referendumą dėl pirmalaikių rinkimų, L.Walesa sakė: „Turime parodyti, kad du trečdaliai (visuomenės) nusistatę prieš tokio pobūdžio valdymą ir kad reikia sutrumpint (parlamento) kadenciją.“

Lenkiją apėmė politinė krizė dėl PiS veiksmų, kurių ši partija, vadovaujama itin konservatyvių pažiūrų buvusio premjero Jaroslawo Kaczynskio, ėmėsi iškart po to, kai per spalį vykusius rinkimus užsitikrino absoliučią daugumą.

Naujai priimtos pataisos numato, kad sprendžiant labiausiai ginčijamus klausimus Konstitucinio Tribunolo sprendimai turės būti priimami ne paprasta, o dviejų trečdalių balsų dauguma ir kad balsavime privalės dalyvauti bent 13, o ne devyni teisėjai.

Konstitucinis teismas pareiškė, kad naujasis įstatymas pažeidžia jo nepriklausomybę ir varžys jo veiklą.

J.Kaczynskis, kuris nėra nei prezidentas, nei premjeras, bet daugelio laikomas pagrindiniu veikėju, nustatančiu PiS politiką, sakė norintis užbaigti „bičiulių šutvės“ tradiciją šalies aukščiausioje teismo institucijoje.

Jis kaltino Konstitucinį Tribunolą mėginant blokuoti vyriausybės politiką – pavyzdžiui, sprendžiant dėl lengvatų šeimoms ir pensinio amžiaus keitimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?