Politinė krizė Kosove peraugo į riaušes

Europos Sąjungos dėka Serbija ir Kosovas susitarė dėl didesnės autonomijos Kosovo serbams. Tai – pirmasis žingsnis normalizuojant santykius tarp Belgrado ir Prištinos. Deja, sutartis patinka ne visiems – po protestų prieš ją Kosovo sostinėje šeštadienį prasidėjo riaušės, skelbia „The EU Observer“.

Dauguma protestų šeštadienį praėjo ramiai. Deja, maža demonstrantų grupė vis dėlto pradėjo mėtyti į policiją Molotovo kokteilius bei padegė vyriausybės pastatą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Dauguma protestų šeštadienį praėjo ramiai. Deja, maža demonstrantų grupė vis dėlto pradėjo mėtyti į policiją Molotovo kokteilius bei padegė vyriausybės pastatą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Tiesa, Kosove nepatenkinti ne tik sutartimi. Daugelį gyventojų kamuoja nedarbas, jie jaučiasi nusivylę valdžios korumpuotumu.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Tiesa, Kosove nepatenkinti ne tik sutartimi. Daugelį gyventojų kamuoja nedarbas, jie jaučiasi nusivylę valdžios korumpuotumu.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 5:32 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:16 AM

Protestai žymi didžiausią politinę krizę

Dauguma protestų šeštadienį praėjo ramiai. Deja, maža demonstrantų grupė vis dėlto pradėjo mėtyti į policiją Molotovo kokteilius bei padegė vyriausybės pastatą.

Rugpjūtį pasirašyta sutartis įaudrino Kosovo visuomenę ir nulėmė didžiausią politinę krizę nuo valstybės įkūrimo 2008 metais.

Kosovo opozicijos politikai teigia, kad „Serbų bendruomenių asociacijos“ sutartis sumenkins valstybės suverenitetą. Pagal sutartį, Kosovo serbų regionuose išplečiamos savivaldos teisės.

Panaši sutartis pasirašyta ir su kaimyne Vakaruose – Juodkalnija.

Protestuojama prieš sutartį, bet yra ir kitų problemų

Opozicijoje esanti partija „Vetevendosje“ („Apsisprendimo teisė“) parlamento veiklą blokuoja jau nuo praėjusių metų spalio. Ji nesutinka su Europos Sąjungos remiama sutartimi ir nori, kad ją pasirašiusi vyriausybė atsistatydintų.

Būtent partijos „Vetevendosje“ lyderis Albinas Kurti ir buvo tas, kuris praeitų metų lapkritį paskleidė parlamento salėje ašarines dujas. Taip politikas protestavo prieš sutartį su Serbija.

Prieš sutartį protestuoja ir Kosovo konstitucinis teismas. Pasak jo, rugpjūtį pasirašyta sutartis prieštarauja valstybės konstitucijai.

Tiesa, žmonės Kosove nepatenkinti ne tik sutartimi. Daugelį gyventojų kamuoja nedarbas, jie jaučiasi nusivylę valdžios korumpuotumu.

„Riaušės vyksta dėl valdžios kaltės, viskas vyksta dėl jų korupcijos. Mes puolame ne policiją, o valdžią“, – teigė penkiolikmetis protestuotojas.

Santykių normalizavimas – Europos Sąjungos prioritetas

Dar vienas Europos Sąjungos pastangų produktas – specialusis teismas, kuris šių metų pradžioje pradės tirti Kosovo išlaisvinimo armijos nusikaltimus. Ši organizacija aktyviai kovojo dėl valstybės nepriklausomybės 1996-1999 metais.

Teismas teis buvusius organizacijos vadovus, galbūt ir dabartinį valstybės užsienio reikalų ministrą Hashimą Thaci, kuris taip pat priklausė Kosovo išlaisvinimo armijai.

Kosovą pripažįsta 111 pasaulio valstybių, tarp jų ir Lietuva. Vis dėlto šalies vis dar nepripažįsta Serbija, nuo kurios vienašališkai Kosovas atsiskyrė 2008 metais. Europos Sąjunga siekia normalizuoti santykius tarp šių dviejų šalių.

Tol, kol tai nebus padaryta, nei Serbija, nei Kosovas, negalės prisijungti prie Europos Sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.