Švedų policija slėpė pabėgėlių seksualinius išpuolius

Skandalai dėl prieglobsčio prašytojų įvykdytų lytinių užpuolimų aidi ne vienoje Europos šalyje, tačiau Švedijos policija moterų užpuolimus iki šiol slapstė. Kaip dabar aiškėja, Švedijos pareigūnai beveik pusantrų metų nutylėjo įvykius muzikos festivalyje ir neskelbė, kad prieglobsčio prašytojai Naujųjų metų naktį puolė moteris ir Švedijoje.

Švedijos policija esą nenorėjo didinti įtampos visuomenėje.<br>AFP nuotr.
Švedijos policija esą nenorėjo didinti įtampos visuomenėje.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2016, 1:32 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:21 AM

Švedijos dienraštis „Dagens Nyheter“ gavo policijos atmintines ir užrašus, kurie rodo, kad 2014-aisiais per didžiausią jaunimo festivalį „We Are Stockholm“ pabėgėliai priekabiavo prie festivalyje dalyvavusių merginų.

„Tai buvo pabėgėlių jaunimas, daugiausia iš Afganistano. Keli gaujos nariai buvo sulaikyti dėl lytinio priekabiavimo“, – buvo rašoma policijos užrašuose.

Tačiau oficialiame pranešime apie penkias dienas trukusį festivalį, kuriame dalyvavo 170 tūkst. 13–19 metų jaunuolių, apie lytinį priekabiavimą nebuvo užsiminta nė žodžiu.

Kaip teigia dienraštis „The Guardian“, tokia savicenzūra buvo ne festivalio organizatorių siekis išlaikyti gerą veidą, bet policijos noras pateisinti nusikaltimus dėl didesnio gėrio: nekurstyti visuomenės neapykantos atvykėliams.

  Premjeras vadina išdavyste

Švedijos premjeras Stefanas Löfvenas paaiškėjus tokiam policijos vykdytam pabėgėlių dangstymui pareiškė, kad tai – „išdavystė“, nes niekas nebuvo teisiamas už nusikaltimus, o policija jų nepaviešino.

Policija dabar kaltinama specialiai nepranešusi apie įvykius, kad nepakurstytų imigrantams priešiškų jausmų.

Su kraštutinės dešinės partija „Švedijos demokratai“ susijusiame puslapyje skelbiama, kad lytinius užpuolimus 2014-ųjų vasarą nutylėjo ir žiniasklaida.

Esą dienraštis „Dagens Nyheter“ gavo pranešimų apie nusikaltimus iškart po festivalio, tačiau neskelbė jų dėl tų pačių priežasčių kaip ir pareigūnai. Be to, esą nenorėjo pakurstyti žmonių palankumo Švedijos demokratų partijai, kuri priešiška migrantams.

Dienraštis „Dagens Nyheter“ tokius kaltinimus neigė.

  Iki tol nematytas reiškinys

2014-ųjų jaunimo festivalis vyko mėnesį iki visuotinių rinkimų, kuriuose Švedijos demokratai užėmė trečiąją vietą pagal balsų skaičių.

Kaip pasakojo Stokholmo miesto administracijoje dirbantis Rogeris Ticoalu, festivalio metu jo organizatoriai išgirdo gandus apie naują reiškinį.

„Tai buvo veikimo būdas, kurio iki šiol nebuvome matę: didžiulės grupės jaunų vyrų, kurie apsupa merginas ir prie jų priekabiauja, – baisėjosi R.Ticoalu. – Tie asmenys, kurie buvo identifikuoti kaip užpuolimų vykdytojai, buvo iš užsienio, 17–20 metų neseniai į Švediją be savo šeimų atvykę pabėgėliai.“

R.Ticoalu tvirtino, kad festivalio organizatoriai tuo metu neturėjo pakankamai įrodymų, kad galėtų ką nors pasakyti viešai. Imti kaltinti be įrodymų, anot savivaldybės darbuotojo, būtų buvę „visiškai neatsakinga“.

Festivaliui praėjus organizatoriai kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis ir policija pradėjo programą, kuria skatino merginas ir moteris pranešti apie lytinį priekabiavimą ir padėti nustatyti užpuolikų tapatybę.

Policija sulaukė 20 pranešimų dėl priekabiavimo, bet jokių įrodymų dėl užpuolikų kilmės.

Nacionalinės policijos komisaras Danas Eliassonas pažadėjo detaliai ištirti 2014-ųjų festivalio įvykius. Tačiau, kaip tvirtina šalies kraštutiniai dešinieji, policijos tyrimą suparalyžiavo „politinis korektiškumas“.

„Tai skandalas, neturintis lygių“, – rėžė partijos „Švedijos demokratai“ narys parlamentaras Björnas Söderis.

Kaip tvirtino Stokholmo savivaldybėje dirbantis R.Ticoalu, jis negirdėjo daugiau tokių pranešimų apie priekabiavimą kituose festivaliuose. Tačiau jis „nenustebtų, jei priekabiavimo atvejų būta ir daugiau“.

Kiek žinoma, panašūs priekabiavimo atvejai vyko ir 2015-ųjų festivalyje „We Are Stockholm“, tačiau policija atvyko laiku ir moteris puldinėjančias grupes išardė.

  Priekabiavo prie moterų Malmėje

Naujųjų metų naktį Malmėje – trečiame pagal dydį Švedijos mieste – gaujos jaunų vyrų taip pat puldinėjo moteris ir prie jų lytiškai priekabiavo.

Keli šimtai vyrų, kurie Švedijos žiniasklaidoje buvo apibūdinti kaip „be šeimų iš Afganistano atvykę prieglobsčio prašytojai“, vykdė panašius užpuolimus, kokie vyko Kelno mieste.

„Vulgarus ir žeminamas elgesys su moterimis, įskaitant rimtą priekabiavimą, nėra būdinga vien migrantams iš Vidurinių Rytų, – teigė pabėgėlių integracija besirūpinančiame centre dirbanti Susanna Udvardi. – Mane pykdo, kokie supaprastinti debatai vyksta Švedijoje. Dauguma pabėgėlių jaučia labai didelę pagarbą moterims.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.