Miuncheno policininkų atlyginimai lietuvius verčia aikčioti

Naujutėliai tarnybiniai BMW markės automobiliai, ilgas sąrašas socialinių garantijų ir orus atlyginimas, kuris Lietuvos masteliu yra daugiau nei solidus – tokiomis darbo sąlygomis gali džiaugtis Miuncheno miesto policijos pareigūnai.

Vokietijoje pradedančio dirbti pareigūno atlyginimas atskaičius mokesčius – 1700 eurų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Vokietijoje pradedančio dirbti pareigūno atlyginimas atskaičius mokesčius – 1700 eurų.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Tokiais BMW automobiliais Miuncheno policijos pareigūnai į gatves išriedėjo prieš porą metų.<br>„BMW Group“ nuotr.
Tokiais BMW automobiliais Miuncheno policijos pareigūnai į gatves išriedėjo prieš porą metų.<br>„BMW Group“ nuotr.
E.Matzinger įsitikinusi, kad pabėgėlių srautai žiemą šiek teik mažesni.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
E.Matzinger įsitikinusi, kad pabėgėlių srautai žiemą šiek teik mažesni.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Indrė Vainalavičiūtė, specialiai lrytas.lt iš Vokietijos

Jan 23, 2016, 2:03 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:02 AM

Bet yra ir kita medalio pusė – nemaži viršvalandžiai, alinamas darbas bandant suvaldyti šalį užplūdusius migrantų srautus bei saugumo 1,5 mln. gyventojų turinčiame mieste, kuriame nuolat gaunami pranešimai apie teroro išpuolių grėsmę, užtikrinimas.

Apie tai, su kokiais iššūkiais tenka susidurti policininkams migrantų krizės įkarštyje, naujienų portalas lrytas.lt kalbėjosi su Miuncheno policijos atstove Elizabeth Matzinger.

– Po Naujųjų metų nakties buvo žeriama nemažai kritikos Vokietijos policijai, kuri neva buvo nepajėgi užkirsti kelio nusikaltimams. Kaip manote, ar šie įvykiai pakenkė pareigūnų reputacijai visuomenės akyse?

– Negaliu kalbėti apibendrintai, nes visuomet pasitaiko atvejų, kai piliečiai nepatenkinti policijos pareigūnų darbu. Stengiamės, pasitelkdami naująsias technologijas, daug bendraujame su visuomene socialiniuose tinkluose, tad sulaukiame ir pozityvaus savo darbo įvertinimo. Miunchenas yra didelis ir labai saugus miestas.

– Kaip ir kur suteikiama pirmoji pagalba ir informacija į šalį atvykusiems migrantams?

– Pirmoji medikų apžiūra ir reikalingiausia pagalba suteikiama vos migrantams atvykus į traukinių stotį. Tarkime, žmogus atvyksta su vasariniais drabužiais, ten jam iš karto duodama kuo apsirengti. Vėliau migrantai vežami į laikinojo apgyvendinimo centrus, kuriuose apsistoja kelioms savaitėms, kol bus priimtas sprendimas, kur juos apgyvendinti. Miunchene yra apie 200 vietų, kuriose įrengti tokie laikinieji apgyvendinimo centrai.

– Kokias emocijas išreiškia atvykę migrantai?

– Dažniausiai tai dėkingumas ir palengvėjimas, kad pagaliau jie gali jaustis saugiai. Mes taip pat stengiamės suprasti ir užjausti tuos žmones. Turiu dešimties metų dukrą, jei gyvenčiau Sirijoje ir prasidėtų karas, aš taip pat imčiau savo vaiką ir bandyčiau ištrūkti, kur saugu.

– Kokių reformų imtasi šios migrantų krizės akivaizdoje kalbant apie pareigūnų darbą?

– Šiuo metu planuojama įdarbinti daugiau policijos pareigūnų.

– Kokį atlyginimą Miunchene gauna eilinis pareigūnas?

– Pareigūnų uždarbis priklauso nuo rango. Griežtai nustatyta, kiek gali uždirbti konkretų rangą turintis pareigūnas, tai nėra koks nors derybų klausimas. Tiesa, Miunchenas yra brangesnis nei kiti Bavarijos regionai, tad pareigūnai gauna tam tikrą kompensaciją, nes jų būsto nuoma kainuoja kur kas brangiau nei jų kolegų, dirbančių kituose Bavarijos regionuose. Ši kompensacija nėra didelė – apie 75 eurus, tai nepadengia pragyvenimo lygio skirtumų. Pradedančio dirbti pareigūno atlyginimas, atskaičius mokesčius, yra nuo 1600–1700 eurų, bet už darbą pamainomis ir per šventes bei savaitgaliais mokama papildomai.

– Ar būna atvejų, kai pareigūnai, nepatenkinti darbo sąlygomis, surengia protesto akcijų?

– Ne, protestuoti pareigūnams draudžia įstatymas, tačiau visi su darbo sąlygomis susiję klausimai sprendžiami per specialius derybininkus, kurie atstovauja profesinėms sąjungoms.

– Kokiais dar būdais pareigūnai skatinami ir motyvuojami?

– Jeigu pareigūnas vilki uniformą, jis gali nemokamai naudotis visu viešuoju transportu visoje šalyje. Pareigūnai paprastai turi ginklą, tokiu atveju jie privalo vykdyti tarnybinę pareigą.

Taip pat pareigūnai gali naudotis specialiomis kortelėmis, jos kainuoja apie 28 eurus ir jas turint galima naudotis visu Miuncheno transportu. Šia privilegija pareigūnai gali naudotis ir ne tarnybos metu.

– Kokio amžiaus pareigūnai Vokietijoje išleidžiami į pensiją?

– Šiuo metu pensinio amžiaus riba – 62 metai, bet, žinoma, daug kas priklauso ir nuo to, kiek pareigūnas dirbo pamaininio darbo. Atsižvelgiama į tai, kiek jam yra tekę dirbti naktimis ir koks tokio darbo poveikis jo sveikatai. Pagal tai ir nustatomas individualus išėjimo į pensiją laikas. Kasmet pareigūnas turi 30 dienų atostogų.

– Kiek metų tenka studijuoti, kol įgaunama reikiama kvalifikacija dirbti policijoje?

– Viskas priklauso nuo to, kokias pareigas norite eiti. Jei jūsų tikslas būti tik eiliniu pareigūnu, tuomet pakanka 29–30 mėnesių studijų, bet jei norite siekti karjeros, studijos užtruks kur kas ilgiau ir reikalavimai keliami itin aukšti.

Šiuo metu mes taip pat susiduriame su problema, kai reikia atrinkti labiausiai motyvuotus ir tinkamiausius tarnybai žmones. Anksčiau ši atranka buvo atliekama pagal gana aukštus standartus, o dabar kartelę teko šiek tiek nuleisti.

– Ar yra Miunchene tokių vietų, kuriose lankytis potencialiai pavojinga?

– Ne. Yra pora rajonų, kurie nėra gražiausios miesto vietos, bet tikrai nereikia kalbėti apie pavojų. Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį į kelias saugumo rekomendacijas vengti potencialiai pavojingų situacijų, nesilankyti atokiose, neapšviestose miesto vietose. Pavyzdžiui, aš, kaip moteris, naktį nerizikuočiau eiti viena per Anglų sodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.