Keistas spektaklis Kijeve plojimų nesulaukė

Pasitikėjimą praradusiam Ukrainos premjerui Arsenijui Jaceniukui pavyko išsaugoti postą, bet sumaištis nesibaigė. Kai kurios partijos žada pasitraukti iš koalicijos, o prezidento Petro Porošenkos blokas skyla.

Už nepasitikėjimą A.Jaceniuku nebalsavo daugelis su ministru pirmininku gerai sutariančių Ukrainos oligarchų atstovų Aukščiausiojoje Radoje.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Už nepasitikėjimą A.Jaceniuku nebalsavo daugelis su ministru pirmininku gerai sutariančių Ukrainos oligarchų atstovų Aukščiausiojoje Radoje.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
P.Porošenka ragino A.Jaceniuką pasitraukti iš posto, tačiau daugiau nei dvidešimčiai Ukrainos prezidento bloko narių ryžto balsuojant pristigo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
P.Porošenka ragino A.Jaceniuką pasitraukti iš posto, tačiau daugiau nei dvidešimčiai Ukrainos prezidento bloko narių ryžto balsuojant pristigo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramunė Sotvarė-Šemetienė

2016-02-18 04:00, atnaujinta 2017-06-07 17:17

Naują nepasitenkinimo bangą, kuri gali išaugti į dar didesnę politinę krizę Ukrainoje, sukėlė balsavimas dėl nepasitikėjimo itin nepopuliaria A.Jaceniuko vyriausybe.

Žibalo į ugnį šliūkštelėjo faktas, kad vos per 15 minučių pusšimtis Aukščiausiosios Rados deputatų pakeitė savo nuomonę.

Antradienį vyriausybės metų veikla 247 balsais buvo pripažinta nepatenkinama, tačiau už nepasitikėjimą ministrų kabinetu balsavo tik 194 deputatai.

Nuversti A.Jaceniuko vyriausybei pristigo 30 balsų, tad dabar šis kabinetas greičiausiai dirbs iki rugsėjo, kai prasidės kita parlamento sesija.

Dalis deputatų skubiai pasišalino iš salės, kiti tiesiog nebalsavo arba susilaikė. Kodėl?

Žodis ir veiksmas išsiskyrė

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Vladimiras Groismanas iškart pareiškė, kad padėtis dabar net blogesnė nei iki vyriausybės veiklos ataskaitos svarstymo.

Esą būtina skubiai surasti būdą, kaip išbristi iš kritinės situacijos, nes priešingu atveju teks „perkrauti“ vyriausybę, neatmetant ir parlamento perrinkimo pirma laiko galimybės.

Tiesa, ir politikos apžvalgininkai, ir visuomenė tokį pareiškimą įvertino kaip dar vieną politinio elito veidmainiavimo įrodymą.

Juk V.Groismanas per balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe susilaikė ir taip pat dalyvavo sukuriant tai, ką dabar garsiai kritikuoja.

Negana to, jis priklauso prezidento P.Porošenkos blokui, o Ukrainos lyderis, likus porai valandų iki balsavimo, paragino vyriausybę atsistatydinti ir išsaugoti politinį stabilumą šalyje.

„Per dvejus metus po revoliucijos triumfo žengėme svarbius žingsnius europinės integracijos link. Bet dabartinė vyriausybė daugiau klydo nei ką nors pasiekė“, – antradienį pranešė P.Porošenka.

Premjeras – oligarchų draugas

Bet tokių veidmainių kaip Aukščiausiosios Rados pirmininkas šioje prezidento frakcijoje yra ne vienas.

Nors kiekvienas balsas buvo aukso vertės, net 22 P.Porošenkos bloko atstovai, neigiamai įvertinę vyriausybės darbą, padėjo išsaugoti dabartinę kabineto sudėtį.

Neigiamas vyriausybės veiklos įvertinimas neturi politinių pasekmių, bet balsavimas dėl nepasitikėjimo galėjo pasibaigti A.Jaceniuko ir jo komandos atstatydinimu ir taip sumažinti šalyje tvyrančią įtampą.

„Ištikimosios prezidento armijos balsavimas reiškia viena iš dviejų – arba prezidentas prarado įtaką savo „verslo sparnui“, o tai mažai tikėtina, arba balsavimas dėl atstatydinimo žlugo dėl sąmokslo, kuriam dirigavo P.Porošenka“, – pareiškė taip pat prezidento blokui priklausantis Serhijus Leščenka.

Buvusiam žurnalistui, pagarsėjusiam korupcijos šalyje tyrimais, visiškai aišku: „Prieš premjerą oligarchų Rinato Achmetovo, Ihorio Kolomoiskio ir Viktoro Pinčuko deputatai nebalsavo todėl, kad su jais ministras pirmininkas jau seniai naudingai bendradarbiauja.“

Lieka tik spėlioti, kodėl dar kelios dešimtys prezidentui ištikimų deputatų kitose frakcijose taip pat padėjo išsaugoti vyriausybę.

Galbūt išgirdo Vakarų valstybių perspėjimą, kad svarbiausia – politinis stabilumas? O galbūt susitelkė siekdami išsaugoti turimą įtaką ir politinius bei finansinius svertus?

Išsaugojo gražų veidą?

S.Leščenkos teigimu, Ukrainos visuomenė tapo gerai surežisuoto politinio spektaklio arba sąmokslo žiūrove.

Tačiau atrodo, kad pabandžius išvengti švelniojo politinės įtampos mažinimo scenarijaus einama prie kietojo, kai pasipiktinę rinkėjai iš politikų pareikalaus atsakomybės ir tada pirmalaikiai rinkimai atrodys ne katastrofa, o gelbėjimosi ratas.

Kita vertus, yra nemažai manančių, kad į sudėtingą padėtį patekę prezidentas P.Porošenka ir premjeras A.Jaceniukas, kurie patys įtariami pakantumu korupcijai, suvaldė padėtį ir išsaugojo gražų veidą.

Pirmasis pareikalavo pokyčių, o antrasis pareiškė esantis pasirengęs išgirsti Aukščiausiosios Rados nuomonę ir atsistatydinti.

Vien tai turėjo sumažinti nepasitenkinimą, kylantį dėl žemo gyvenimo lygio ir klestinčios korupcijos.

Tuo metu Ukrainos rėmėjai ir finansiniai donorai Vakaruose dar kartą išgirdo pažadą tęsti reformas ir gavo seniai lauktą dovaną – iki šiol prezidento globoto generalinio prokuroro Viktoro Šokino atsistatydinimą.

Tiesa, atsistatydinimo pareiškimą pateikęs Ukrainos ekonomikos ir prekybos ministras Aivaras Abromavičius optimizmu netrykšta.

„Gali kvailinti visus kurį laiką arba kai kuriuos visą laiką, tačiau negali visų žmonių kvailinti visą laiką“, – tokia garsia 16-ojo JAV prezidento Abrahamo Lincolno citata socialiniuose tinkluose pasidalijo A.Abromavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.