ES ir britų derybos baigtos: D.Cameronas gavo specialų statusą

[[ge:lrytas:lrytas:1588401]]

Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Derybos truko 30 valandų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2016, 1:55 PM, atnaujinta Jun 7, 2017, 12:02 PM

ES viršūnių susitikime daugiausia diskusijų kėlė britų siekis apriboti išmokas imigrantams iš kitų ES šalių ir įgyti svaresnį balsą klausimais, kuriuos paprastai sprendžia euro zonos šalys.

Tikimasi, kad užsitikrinęs vieningą paramą per dvi intensyvių derybų Briuselyje dienas ir naktis, D.Cameronas paskelbs referendumo datą – tikėtina, birželio 23-ąją. 

Šeštadienį 10 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku D.Cameronas surengs vyriausybės posėdį, po kurio prasidės referendumo kampanija ir ministrams, norintiems, kad Jungtinė Karalystė pasitrauktų iš ES, pirmą kartą bus leista kalbėti garsiai. 

„Susiderėjau dėl susitarimo suteikti Jungtinei Karalystei specialųjį statusą Europos Sąjungoje, – penktadienį vakare spaudos konferencijoje sakė D.Cameronas. – Per kampaniją iš visos širdies stengsiuosi įtikinti britų žmones likti reformuotoje Europos Sąjungoje, kurią šiandien užsitikrinome“. 

Pasak jo, susitarimas apima septynerių metų „avarinį stabdį“ dėl pašalpų ES migrantams ir reiškia, kad Britanija „niekada nepriklausys dar glaudesnei sąjungai“. 

„Pavojus Europos svajonei“

Nors Jungtinės Karalystės vieta ES dabar priklauso nuo šios šalies visuomenės, minimas susitarimas sumažina spaudimą Briuseliui, bandančiam dorotis su didžiausia migracijos krize per Europos istoriją. 

ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, tarpininkavęs šiam susitarimui, pareiškė, kad „vieningai“ pritarta sutartis „stiprina specialųjį Jungtinės Karalystės statusą“ bei yra „teisiškai privaloma ir negrįžtama“. 

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, įtakingiausia Europos lyderė, sakė, kad ši sutartis yra „teisingas kompromisas“. 

„Nemanau, kad mes per daug nusileidom Jungtinei Karalystei“, – pasakė ji. 

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as  tvirtino, kad sutartyje nėra „jokių išimčių ES taisyklėms“, nors Italijos premjeras Matteo Renzi perspėjo, kad esama „pavojaus pamesti iš akių pirminę Europos svajonę“. 

Paskelbus apie šį susitarimą euro ir britų svaro kursas šoktelėjo: bendroji valiuta (euras) pakilo iki 1,1131 JAV dolerio Niujorke nuo 1,1105 ketvirtadienį, o svaras sterlingų – iki 1,4392 nuo 1,4335 JAV dolerio. 

Gaus specialų statusą

Britų premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad penktadienio vakarą Europos Sąjungos (ES) lyderių pasiektas susitarimas suteiks Jungtinei Karalystei „specialų statusą“ Bendrijoje.

„Suderėjau susitarimą suteikti JK specialų statusą ES“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė britų premjeras. ES viršūnių susitikime pasiektas sutarimas D.Cameronui atveria kelią pradėti kampaniją už tolesnę narystę ES per referendumą, kuris gali įvykti birželio 23 dieną.

Derybos vėlavo

Derybos, trukusios 30 valandų, ilgai atsiliko nuo grafiko. Darbiniai angliški pusryčiai jau virto pietumis, o nepavykus susitarti jie gali užsitęsti ir į savaitgalį.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas pripažino, kad nesuradus tinkamo sprendimo, derybas būtų galima pratęsti iki sekmadienio.

„Mes be jokių problemų galime likti Briuselyje iki sekmadienio. Aš jau įspėjau savo žmoną ir vaikus“, – penktadienį pajuokavo D.Cameronas.

O Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas vylėsi, kad susitarimą pavyks pasiekti jau penktadienio vakarą.

Tiesa, kai kurie šalių lyderiai jau anksčiau kalbėjo, kad sprendimas bus priimtas tik dėl akių.

Lenkijos premjerė Beata Szydlo su D.Cameronu derėjosi dėl to, kad visiems lenkams šiuo metu dirbantiems Jungtinėje Karalystėje būtų išsaugotos socialinės išmokos. 

Be to, Europai reikia žongliruoti ir dėl migrantų klausimo. Graikija pagrasino, kad blokuotų susitarimą, jeigu ES iki kovo neįsipareigotų atverti savo sienų migrantams. 

„Žinoma, kad visi siekiame savo politinių interesų, tačiau „Brexit“ atveju visi pralaimėtume“, – pareiškė Estijos premjeras Taavi Roivas. 

D.Cameronas naktį iki 5 val. ryto pats dalyvavo derybose. Po to teisės ekspertai ieškojo sudėtingų teisinių klausimų sprendimo būdų.

Premjeras žada britams surengti referendumą dėl šalies pasilikimo ES. Tačiau prieš tai jis reikalauja virtinės reformų Europos lygiu.

Ypač ginčytinas klausimas yra socialinių išmokų ES piliečiams sustabdymas, kad būtų apribota imigracija į Jungtinę Karalystę. Pasipriešinimo sulaukia ir reikalavimas dėl balso teisės euro zonos šalims priimant sprendimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.