Prancūzija prie pasienio gaudyti teroristų siunčia kareivius

Prancūzija prie pasienio pradėjo siųsti kareivius po to, kai Belgijoje buvo suimtas Paryžiaus atakų įtariamasis Salahas Abdeslamas. Pasak vidaus reikalų ministro Bernardo Cazeneuve'o kareiviai padės daugiau nei 5 tūkst. policininkų pasienyje ieškoti galimai bėgti mėginsiančių kitų teroristinių išpuolių įtariamųjų, skelbia BBC.

„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2016-03-20 20:12, atnaujinta 2017-06-01 03:59

Interpolas paskatino Prancūziją didinti saugumo pajėgas prie pasienio, nes kiti Paryžiaus atakų kaltininkai galimai bandys bėgti iš šalies po to, kai penktadienį buvo suimtas 26-metis S.Abdeslamas.

S.Abdeslamo teisininko teigimu keturis mėnesius nuo teisėsaugos besislapstęs įtariamasis šiuo metu bendradarbiauja su pareigūnais.

Belgija S.Abdeslamą apkaltino teroristiniais nusikaltimais. Suimtasis taip pat nenori būti išduotas Prancūzijai ir priešinasi šiam procesui,.

Paskutinę akimirką persigalvojo

Šeštadienį vienas geriausių Prancūzijos prokurorų pranešė, kad S.Abdeslamas prisipažino norėjęs susisprogdinti per lapkričio 13 dieną vykusias Paryžiaus atakas, tačiau galiausiai persigalvojo.

Dėl Paryžiuje sprogdinimų ir šaudymų metu nužudytų 130 žmonių atsakomybę prisiėmė vadinamoji „Islamo valstybės“ (IV) teroristinė grupuotė.

Tikima, kad S.Abdeslamas iš karto po atakų pabėgo ir grįžo į Briuselio Molenbeko rajoną.

Belgijoje gimęs Prancūzijos pilietybę turintis S.Abdeslamas šiuo metu yra laikomas aukšto saugumo kalėjime Belgijoje. Pastarasis buvo suimtas dramatiško policijos pareigūnų šturmo metu ir buvo pašautas į koją.

Atskleis vertingos informacijos

Tyrėjai viliasi, kad S.Abdeslamas atskleis daugiau informacijos apie IV tinklą, kuris suplanavo teroristinius išpuolius Paryžiuje. Taip pat tikimasi, kad iš sulaikytojo bus galima gauti informacijos apie tai, kaip atakoms buvo rengiamasi ir kaip jos buvo finansuojamos.

Pareigūnai tiki, kad S.Abdeslamas teroristams padėjo tvarkyti logistinius reikalus, pavyzdžiui kambarių išnuomojimą ir sprogdintojų mirtininkų nuvežimą prie stadiono „Stade de France“.

Po ilgų paieškų S.Abdeslama buvo suimtas name esančiame vos 500 metrų nuo jo namų Molenbeke. Sulaikytojo įtariamojo brolis buvo vienas iš teroristų, kurie susisprogdino Paryžiaus atakų metu.

Suimtųjų – ne vienas

Penktadienį buvo suimtas dar vienas žmogus – Moniras Ahmedas Alaajas, kuris Belgijos prokurorų teigimu yra kaltinamas dalyvavimu teroristinėse žmogžudystėse ir prisijungimu prie teroristinės grupuotės.

Taip pat buvo sulaikyti trys vienos šeimos nariai slėpę S.Abdeslamą. Tarp jų yra pastarojo draugas Abidas Aberkanas, kuris kaltinamas įsitraukimu į teroristinės organizacijos veiklą ir ieškomų nusikaltėlių slėpimu.

Dar viena šeimos narė Djemila M. kaltinama nusikaltėlių slėpimu, tačiau nebuvo suimta. A.Aberkano motina Sihane buvo paleista ir jai nebuvo pateikti jokie kaltinimai.

Policija S.Abdesalamą suėmė po to, kai jo pirštų atspaudai buvo rasti ant stiklinės viename pareigūnų šturmuotame bute Briuselio Forė rajone.

Didelis teroristų tinklas

Vaizdo įrašuose galima matyti, kaip penktadienį po garsios kulkų salvės policininkai S.Abdeslamą sugrūdo į automobilį. M.A.Alaajas taip pat buvo sužeistas reido metu.

Prokurorai tvirtino, kad M.A.Alaajas 2015 metų spalį kartu su S.Abdeslamu keliavo į Vokietiją, kur tapatybės patikrinimo metu buvo paimti jo pirštų atspaudai.

Antradienį Forė rajone esančiame policijos šturmuotame bute buvo rasta M.A.Alaajo padirbtas Sirijos pasas ir Belgijos tapatybės dokumentai.

Prancūzijos valdžiai jau yra pavykę atpažinti dauguma žmonių, kurie tariamai galėjo dalyvauti Paryžiaus teroristiniuose išpuoliuose. Šalies prezidentas Francois Hollande'as tikino, kad bus suimta dar daugiau įtariamųjų.

Dauguma įtariamųjų mirė išpuolių metu arba buvo nušauti po to vykusių policijos reidų metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.