Izraelio ministras įgėlė belgams

Izraelio žvalgybos ministras

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 23, 2016, 7:50 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:28 PM

„Jeigu Belgijoje jie ir toliau valgys šokoladą, mėgausis gyvenimu ir rodysis esantys didieji liberalai ir demokratai, neatsižvelgdami į tą faktą, kad kai kurie ten esantys musulmonai organizuota teroro atakas, jie negalės su jais kovoti“, – sakė Yisraelis Katzas, kalbėdamas visuomeniniam radijui.

Y.Katzas kaltino ne tik Europos lyderius, bet ir JAV prezidentą Baraką Obamą, kad šis kenkia kovai su džihadistų smurtu, nes nenori jo vadinti „islamiškuoju terorizmu“.

„Kai negali įvardinti priešo, negali vadovauti pasaulinei kampanijai“, – sakė jis.

Y.Katzas, kuris taip pat yra transporto ministras ir premjero Benjamino Netanyahu dešiniosios partijos „Likud“ narys, partijoje yra laikomas pagrindiniu jo varžovu.

Jis užėmė griežtą poziciją dėl Izraelį ir palestiniečių teritorijas nuo spalio krečiančios smurto bangos, ragindamas prie kruvinų išpuolių prisidėjusių palestiniečių šeimas išsiųsti į „Hamas“ kontroliuojamą Gazos Ruožą.

Antradienį kitas „Likud“ narys, mokslo ir technologijų ministras Ofiras Akunis po išpuolių Briuselyje užsipuolė Europą ir apkaltino ją, kad ji ignoruoja „islamo teroro kuopelių“ keliamą pavojų, bet tuo tarpu kritikuoja Izraelį.

„Daugeliui Europoje labiau rūpi užsiimti niekais – Izraelio smerkimu, gaminių žymėjimu ir boikotais, – parašė O.Akunis feisbuke. – Tuo metu kontinento piliečių panosėje išaugo tūkstančiai ekstremistinių islamo teroro kuopelių“.

Tokius komentarus išpeikė Izraelio opozicijos lyderis Isaacas Herzogas, kuris apkaltino O.Akunį, B.Netanyahu sąjungininką, „apgailėtinu cinizmu“.

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį paragino valstybes vienytis po Briuselyje surengtų teroro išpuolių, kurie nusinešė 31 gyvybę ir paliko sužeistus 270 žmonių, ir pareiškė, kad nušluoti „Islamo valstybę“ nuo žemės paviršiaus yra „svarbiausias prioritetas“.

Antradienį Briuselyje, oro uoste ir metropoliteno stotyje, tarp daugybės žmonių susisprogdino mirtininkai, ir atsakomybę už šiuos išpuolius prisiėmė ginkluota grupuotė „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL).

„Mes ir toliau persekiosime ISIL agresyviai, kol ji bus pašalinta iš Sirijos, pašalinta iš Irako, ir galiausiai sunaikinta“, – sakė B.Obama lankydamasis Argentinoje.

„Pasaulis privalo vienytis prieš terorizmą, – sakė JAV prezidentas. – Mes galime įveikti ir įveiksime tuos, kurie kelia grėsmę saugumui, ne tik mūsų žmonėms, bet ir viso pasaulio žmonėms“.

„Ir tai yra mūsų svarbiausias prioritetas“, – kalbėjo jis per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Argentinos prezidentu Mauricio Macri.

JAV valstybės sekretorius John Kerry penktadienį vyks į Briuselį. Vizito tikslas – su aukščiausiais Belgijos ir Europos pareigūnais aptarti kruvinas atakas Briuselyje, informuoja agentūra AFP.

JAV valstybės departamento atstovas Johnas Kirby sakė, kad sekretorius J.Kerry vyks į Belgijos sostinę Briuselį, kad „oficialiai pareikštų užuojautą dėl išpuolių Briuselio oro uoste ir metro stotyje metu žuvusių žmonių“.

J.Kerry taip pat išreiks paramą Belgijai dėl šalies pastangų ištirti kruvinus išpuolius ir kovoti su smurtiniu ekstremizmu.

Šiuo metu JAV valstybės sekretorius lankosi Maskvoje ir veda su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu derybas dėl padėties Sirijoje ir Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.