Po išpuolių Briuselyje Lenkija nepriims pabėgėlių

Tarp šių migrantų „yra ir teroristų“, pridūrė ji.

Beata Szydlo padėjo gėlių prie Belgijos ambasados Varšuvoje.<br>AP nuotr.
Beata Szydlo padėjo gėlių prie Belgijos ambasados Varšuvoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 7:11 PM, atnaujinta May 31, 2017, 7:28 PM

Lenkija yra pirmoji ES narė taip apsisprendusi po Briuselio oro uoste ir metropolitene surengtų išpuolių, per kuriuos be minėtų žuvusiųjų dar 270 žmonių buvo sužeista, tarp pastarųjų yra ir trys lenkai; atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“.

„Po to, kas įvyko vakar Briuselyje, nėra galimybės šiuo metu sakyti, jog mes sutinkame priimti kad ir kiek migrantų“, – sakė B.Szydlo privačiai televizijai „Superstacja“.

Jos vadovaujama konservatyvios ir euroskeptiškos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ vyriausybė anksčiau buvo sutikusi priimti apie 7 tūkstančius pabėgėlių; taip buvo susitarusi ankstesnė premjerė Ewa Kopacz.

Europa grumiasi su baisiausia po Antrojo pasaulinio karo migrantų krize. Vien pernai Europos Sąjungą užplūdo apie 1,2 mln. pabėgėlių, daugiausia iš Sirijos per Turkija ir Graikiją.

„Esame priversti pirmiausia užtikrinti savo pačių piliečių saugumą“, – sakė B.Szydlo, ragindama Europą nepriimti „tūkstančius migrantų, kurie atvyksta vien siekdami pagerinti savo gyvenimo sąlygas“.

Tarp šių migrantų „yra ir teroristų“, pridūrė ji.

Į Lenkiją pirmieji migrantai turėjo atvykti kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje, ES šalių vadovams po ilgų ginčų sutarus ES šalyse paskirstyti 120 tūkst. pabėgėlių.

Tačiau prieš šį susitarimą balsavo Čekija, Vengrija, Rumunija ir Slovakija, o Lenkija pritarė susitarimui, kai šalį valdė „Pilietinės platformos“ vyriausybė.

B.Szydlo gynė Lenkijos bei Višegrado šalių, taip pat Kroatijos ir Rumunijos pasirinktą atsargų požiūrį į migrantus.

„Mūsų požiūris yra labai atsargus, tai sukelia didelę kritiką iš kitų šalių, kurias mes vadiname senąja Europa, kuri skubotai sutiko įsileisti į Europą migrantų srautą, – sakė premjerė. – Toks neatsargumas ir yra mus ištikusių problemų priežastis“.

Po išpuolių Briuselyje ir Paryžiuje, „deja, turiu pasakyti, kad ES nepasimokė iš to, kas įvyko“, pridūrė B.Szydlo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.