Ispanijos premjero kėdėje šildosi žioplysčių karalius

Ispanija vis dar neturi vyriausybės, o šalies ministro pirmininko pareigas einantis Mariano Rajoy yra virtęs pajuokų objektu. Jo žioplystės virto populiariais juokais, linksminančiais visą šalį.

Žurnalistai su nekantrumu laukia kiekvienos ministro pirmininko M.Rajoy kalbos ir naujų jo žioplų klaidų.
Žurnalistai su nekantrumu laukia kiekvienos ministro pirmininko M.Rajoy kalbos ir naujų jo žioplų klaidų.
Ne visiems ispanams premjeras kelia juoką – kiti jo elgesiu piktinasi.
Ne visiems ispanams premjeras kelia juoką – kiti jo elgesiu piktinasi.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė, specialiai LR, Barselona

Apr 11, 2016, 7:13 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:22 PM

Vieniems ispanams M.Rajoy kelia juoką, kitiems – pasipiktinimą ir nuostabą. Jo elgesys dažnai būna toks neįtikėtinas, kad sklinda kalbos, jog jis tiesiog kopijuoja savo karikatūrinį personažą politinio humoro laidoje „Polonia“ („Lenkija“), rašo „Lietuvos rytas“.

Ispanijos liaudies partijos pirmininkas, nuo 2011-ųjų užimantis Ispanijos ministro pirmininko kėdę, jau pelnė Liapsusų Karaliaus vardą.

Be milijono žioplysčių, kuriomis tiesiog užkimšta interneto svetainė „YouTube“, M.Rajoy dar pasižymi tuo, jog nekalba angliškai ir niekada nerengia spaudos konferencijų.

O jeigu ir rengia, tai niekuomet nesuteikia žurnalistams progos užduoti jam klausimų – jiems tiesiog tenka išklausyti M.Rajoy monologą.

Šiuo metu Liaudies partiją krečia korupcijos skandalai: į paviršių kyla informacija, kad partija finansuojama nelegaliai, ir atskleidus korupcinius ryšius vienas po kito krinta stambiausi partijos šulai.

Bet partijos vadas, premjero pareigas einantis M.Rajoy nė nėmirktelėdamas tvirtina, kad visi šie korupcijos atvejai yra pavieniai ir „partijoje, kaip ir visoje Ispanijoje, yra dar labai daug sąžiningų žmonių“.

Premjeras guodžiasi, kad „kitose šalyse korupcija dar didesnė“. Tačiau vėliau gali abejingu veidu pridurti: „Arba mažesnė.“

Visi šalyje žino apie neįtikėtinus šio politiko sugebėjimus nusikratyti atsakomybės ir, jei pokalbis pasisuka apie šaliai itin opias problemas, nukreipti kalbą kita linkme.

Kai politikas tame pačiame sakinyje pavartoja vieną kitam prieštaraujančius teiginius, niekas jau nebenustemba: nieko tokio, juk visi žino, kad tai – M.Rajoy stilius.

„Kvailas jis ar tik tokiu apsimeta?“ – tokio klausimo nesidrovi viešai kelti daugybė ispanų.

Bandė gelbėti reitingus

Praėjusių metų gruodį Ispanijoje vyko rinkimai į šalies Kongresą – Deputatų Rūmus.

Per juos iki šiol valdžiusi Liaudies partija prarado daugiau nei 30 procentų vietų parlamente.

Nepaisant nesėkmės, liaudininkai vis tiek surinko daugiausia balsų.

Ispanija iki šiol neturi vyriausybės, liaudininkai siūlo antroje vietoje likusiems socialistams sudaryti koaliciją.

Tačiau pastarieji koketuoja su iškilusiomis naujomis partijomis „Ciudadanos“ ir „Podemos“.

Jeigu ši politinė situacija nepasikeis per ateinančias savaites, Ispanijoje bus rengiami pakartotiniai rinkimai.

Nepopuliarus ministro pirmininko elgesys, matyt, tik dar labiau didina Liaudies partijos krizę. Tad liaudininkai dabar nutarė pakelti savo vadovo reitingus parodydami visuomenei jo asmenišką pokalbį su žiniasklaida.

Taigi praėjusį sekmadienį Ispanijoje įvyko neįtikėtinas dalykas: improvizuoti nemėgstantis ir to daryti nesugebantis M.Rajoy sutiko duoti valandos trukmės interviu žymiam Ispanijos žurnalistui Jordi Evole per televizijos kanalą „La Sexta“.

Tai buvo aiškus ženklas, kad Liaudies partijoje – krizė, o tokiu interviu bandoma gelbėti situaciją bei M.Rajoy reputaciją.

Nors ministro pirmininko pareigas einantis M.Rajoy pokalbio su žurnalistu metu norėjo atrodyti artimas žmonėms ir paprastas, jam sužibėti ir vėl nepavyko.

Nevalingi politiko antakių trūkčiojimai ir mikčiojimai išdavė, jog žurnalisto klausimai jam buvo per sudėtingi.

Žioplystėmis linksmina šalį

Šį išskirtinį interviu sekmadienį prikaustyti prie televizorių ekrano stebėjo beveik keturi milijonai ispanų.

Žurnalistas J.Evole klausinėjo M.Rajoy daugybės kompromituojančių dalykų. Ir nepamiršo premjerui įgelti dėl jo liapsusų, iš kurių juokiasi visa Ispanija: „Ar žinote, kad savo žioplystėmis linksminate piliečius?“

Ir iš tiesų – interneto svetainė „YouTube“ pilna vaizdo klipų, kuriuose užfiksuota daugybė neįtikėtinų M.Rajoy žioplų klaidų, o socialiniuose tinkluose jo frazės nekart buvo tapusios dienos sensacija.

Antai praėjusį rugsėjį, prieš rinkimus į Katalonijos parlamentą, „Onda Zero“ žurnalistui Carlosui Alsinai paklausus M.Rajoy, ar atsiskyrę katalonai prarastų Ispanijos pilietybę, jis sutrikęs atsakė nežinąs, kaip viskas būtų.

Ir dar pats žurnalisto paklausė: „Y la europea?“ (iš ispanų k. „O europietiškąją?“). Šis epizodas virto anekdotu, o pastaroji frazė iki šiol ispanams kelia juoką.

Nesuprantama, kaip M.Rajoy galėjo nežinoti atsakymo į tokį svarbų klausimą, kai visi jo partijos lyderiai tomis dienomis be paliovos gąsdino, kad atsiskyrusi nuo Ispanijos Katalonija būtų išmesta iš Europos Sąjungos.

Ši ministro pirmininko auksinė mintis tąsyk tapo populiariausia dienos fraze socialiniame tinkle „Twitter“ Ispanijoje.

Nuo tada ispanai šneka, jog ministras pirmininkas tiesiog nesiruošia interviu – kitaip šitokios klaidos nepaaiškinsi.

Dar viena pašaipų dozę M.Rajoy šliūkštelėjusi frazė taip pat susijusi su Kataloniją, apie kurios atsiskyrimą politikas nė girdėti nenori.

Žurnalisto Jotos Povo paklaustas, ar tikrai ES teisės aktai garantuoja atsiskyrusios Katalonijos išmetimą iš Bendrijos, M.Rajoy atsakė: „Teisės aktai yra labai aiškūs. Taip, kaip stiklinė yra stiklinė, o lėkštė yra lėkštė.“

Toks „intelektualus“ palyginimas socialiniuose tinkluose vėl sulaukė pašaipių komentarų.

Improvizuoti nemoka

Ispanų atmintyje išliko ir ta diena, kai Deputatų Rūmuose pradėdamas kalbą M.Rajoy perskaitė visą klasikinį kreipinį: „Ponas ministre pirmininke, deputatės ir deputatai.“

Šį sakinį nulydėjo garsi juoko banga – M.Rajoy, regis, buvo pamiršęs, kad ministro pirmininko pareigas eina jis pats.

Visi žino, kad M.Rajoy nesugeba pasakyti jokios kalbos, jei neturi jos surašytos ant popieriaus lapo.

Tad praėjusį sekmadienį televizijos studijoje Ispanijos ministras pirmininkas jautėsi labai nepatogiai. Ypač kai programoje dalyvavusi studentė jo paklausė, kaip jis žada pakelti užimtumo lygį Ispanijoje.

M.Rajoy kelias sekundes stovėjo kaip įbestas, bandydamas įskaityti ką tik ant lapo užsirašytą studentės klausimą, o televizijos vedėjas pajuokavo, kad reikėtų atsakyti į klausimą per mažiau nei minutę.

Tuomet ministrui pirmininkui teko prisipažinti, kad jis niekaip neįskaito savo paties rašto ir neprisimena merginos užduoto klausimo.

Kai nesiruoši interviu, o improvizuoti nemoki, maža tikimybė, kad pokalbis pakryps tavo naudai. Tokia tiesa kaip niekad tapo aiški sekmadienį, kai J.Evole pažėrė M.Rajoy krūvą kaltinimų.

Žurnalistas prie sienos provokuojančiais klausimais prirėmė premjero pareigas einantį M.Rajoy: „ Ar jūs manote, jog žmogus Ispanijoje gali išgyventi iš minimalaus atlyginimo – 655 eurų? Kodėl Ispanijoje vis dar nėra lyčių lygybės?

Kodėl Bažnyčia nemoka nekilnojamojo turto mokesčių? Kur pabėgėliai iš Sirijos, kuriuos Ispanija žadėjo priimti?“

Nuo atsakymų išsisukinėjęs ministras pirmininkas galų gale apkaltino žurnalistą, kad šis nori matyti tik neigiamus dalykus ir nesugeba įžiūrėti Ispanijoje – „tokioje gražioje šalyje“ – nieko gero.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.