Migrantai iš Rytų Europos apie „Brexit“: D.Cameronas pats kaltas

[[ge:lrytas:lrytas:248169]]

Didžiojoje Britanijoje gyvena šimtai tūkstančių Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir kitų ES rytinių šalių piliečių.
Didžiojoje Britanijoje gyvena šimtai tūkstančių Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir kitų ES rytinių šalių piliečių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2016, 3:16 PM, atnaujinta May 20, 2017, 6:06 PM

Londone dirbantis estų informacinių technologijų specialistas Arko Oige – euroskeptikas, ir Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES jį džiugina.

„Decentralizacija išties sumažins biurokratijos, padidins autonomiją ir konkurencingumą. Tai paskatins žmones imtis verslo ir taip pagyvinti ekonomiką“, – samprotavo A.Oige.

Londono rusakalbio laikraščio „Anglija“ redaktorius, Lietuvos pilietis Ilja Gončiarovas nuliūdęs dėl „Brexit“ – jis mano, kad tai „populizmo pergalė prieš sveiką protą“.

Lenkas Radekas Domzaras, kelerius metus dirbantis statybininku Londone, mano, kad iš ES išstojusiai Anglijai pačiai bus blogiau.

„Juk anglai patys nedirbs visų darbų, kuriuos dabar dirba emigrantai. Nemačiau, kad anglės dirbtų namų darbininkėmis. Valytojomis. Parduotuvėse. Ar jūs matėte bent vieną anglą prie kasos aparato kavinėje? Aš nemačiau“, – sakė R.Domzaras.

Dėl balsavimo už „Brexit“ motyvų jis nėra tikras, bet mano, kad svarbiausias jų – baimė dėl imigrantų antplūdžio. Beje, ta baimė, R.Domzaro nuomone, paremta klaidingais duomenimis.

„Visa tai propaganda, beje, pradėta dar Davido Camerono. Jis pats kaltas. Lenkai gauna nedaug pašalpų, – kalbėjo R.Domzaras, turėdamas galvoje ekonominių imigrantų iš ES rytinių šalių pašalpas. – Štai aš dirbau municipaliniame name, stačiau duris. Nemačiau ten nė vieno lenko. Mačiau pakistaniečių, indų, vietnamiečių, somaliečių. O stačiau duris maždaug penkiasdešimčiai šeimų.“

A.Oige pritaria ir emigracijos apribojimo, ir kitiems „Brexit“ šalininkų argumentams.

„Kuo mažesnė bendruomenė – valstybė, miestas, kaimas, šeima, – tuo artimesnės jos narių pažiūros, jų ateities lūkesčiai. Nepriklausoma Jungtinė Karalystė geriau žino, kokia turi būti jos mokesčių sistema, eismo taisyklės, alkoholio vartojimo kultūra ar imigracijos taisyklės. Estas, graikas ar vokietis negali žinoti, kas geriau britams“, – sakė A.Oige.

„Motyvas buvo „velniop eurobiurokratijos kontrolę, mes laisva šalis“, – pritarė I.Gončiarovas.

Tačiau jis mano, kad šis lozungas klaidingas: „Ši klaidinga laisvės samprata mums visiems dar atsirūgs. Tačiau piliečiai pasirinko – gyvensime taip, kaip yra.“

Visi imigrantai iš ES Rytų sutaria dėl vieno: jie mano, kad jų gyvenimo ir statuso Jungtinėje Karalystėje „Brexit“ pernelyg nepaveiks.

„Iš esmės niekas nepakis. Įforminsiu dokumentus ir toliau gyvensiu. Ir du milijonai šalių – ES narių – piliečių darys tą patį“, – sakė I.Gončiariovas.

„Kol kas nieko nesiimsiu, nes manau, kad niekas iš esmės nepasikeis: tarptautinė prekyba ir žmonių judėjimas tęsis tomis pačiomis sąlygomis, – pritarė A.Oige.

„Man – tas pats. Mes jau gyvename Anglijoje, mūsų jie neišvys. Mažiau atvyks imigrantų – man bus daugiau darbo. Blogiau bus tiems, kurie dar ne Anglijoje“, – mano R.Domzaras.

Parengė Milda Augulytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.