Europarlamentarai: „JK referendumo rezultatai verčia ES keistis“

Socialistų ir demokratų frakcijos pirmininkas Gianni Pittella (Italija) gyrė EVT sugebėjus atsispirti šantažui.

Europos Sąjungos vadovams J.C.Junckeriui (kairėje) ir D.Tuskui – sunkus periodas.<br>AP nuotr.
Europos Sąjungos vadovams J.C.Junckeriui (kairėje) ir D.Tuskui – sunkus periodas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 5:00 PM, atnaujinta May 19, 2017, 7:20 PM

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas D. Tuskas savo kalboje pažymėjo, kad ES vadovų diskusija dėl „Brexit“ buvo „rami ir pasverta“: jie suprato JK premjero Davido Camerono sprendimą atidėti formalią šalies pasitraukimo iš ES pradžią, tačiau paragino JK pateikti išstojimo pranešimą kuo greičiau. Iki tol nebus jokių derybų su JK, pridūrė D. Tuskas.

Europos Komisijos pirmininkas Ž. K. Junkeris kritikavo „Brexit“ šalininkus. „Jie nėra patriotai, o retronacionalistai. Patriotas nepaliktų laivo sunkią akimirką. Jie neturi plano, ką toliau daryti“, – sakė jis. Pažymėjęs, kad ES turi tapti „europiečių sąjunga“, jis ragino sparčiau vykdyti reformas ir veiksmingiau įgyvendinti priimamus sprendimus.

Europos liaudies partijos frakcijos pirmininkas Manfredas Weberis (Vokietija) teigė, kad po JK referendumo 27 ES valstybės neturėtų tapti politinio chaoso Londone įkaitėmis. Borisas Johnsonas ir Nigelas Farage'as kaip bailiai „iššoko iš laivo“ sunkią akimirką, pažymėjo EP narys. Jis paragino kurti naują politinės atsakomybės ir „mitų apie ES griovimo“ kultūrą, nes ES yra naudinga žmonėms, ji yra demokratiška ir gali būti veiksminga. Kaltinti ES dėl „Brexit“ „būtų beprotybė“, apibendrino M. Vėberis.

Socialistų ir demokratų frakcijos pirmininkas Gianni Pittella (Italija) gyrė EVT sugebėjus atsispirti šantažui.

Kartu jis pažymėjo, kad vidaus rinkoje norinti dalyvauti valstybė privalo užtikrinti laisvą asmenų judėjimą. Savo ruožtu G. Pittella kritikavo ES valstybių vadovus už nepakankamą ryžtą imtis ES reformų. Jo įsitikinimu, tokį delsimą lemia tarpvyriausybinis sprendimų priėmimo būdas, todėl svarbu paremti J. C. Junckerio pastangas stiprinti Bendrijos modelį.

Europos konservatorių ir reformistų frakcijos pirmininkas Syedas Kamallas (Jungtinė Karalystė) pažymėjo, kad referendumo rezultatai tapo signalu ES atsibusti iš miego. Jis ragino nedaryti spaudimo JK, taip pat neapsimesti, kad nieko neįvyko. ES vadovai turi pasinaudoti dabartine situacija tam, kad padarytų ES skaidresnę ir labiau įsiklausytų į teisėtus piliečių rūpesčius, teigė EP narys.

„Tik žiurkės palieka skęstantį laivą“, – kalbėjo Liberalų ir demokratų frakcijos pirmininkas Guy Verhofstadtas (Belgija), komentuodamas referendumo šalininkų veiksmus. EVT turi pripažinti, kad piliečiai yra nusiteikę ne prieš ES, o prieš tokią „neveiksnią“ Europą, sakė jis, cituodamas Eurobarometro apklausą, rodančią, jog gyventojai palaiko didesnį ES įsitraukimą daugelyje sričių, pavyzdžiui, kaip kova su terorizmu bei migracijos valdymas. „Arba ES turės pasikeisti, arba ji turės mirti“,- pridūrė G. Ferhofštatas.

Europos vieningųjų kairiųjų frakcijos pirmininkė Gabriele Zimmer (Vokietija) pavadino EVT išvadas skandalingomis, nes, jos įsitikinimu, dar vienas „apmąstymų periodas“ be aiškių gairių pamins piliečių pasitikėjimą.

Žaliųjų frakcijos pirmininkė Rebecca Harms (Vokietija) negailėjo kritikos populistams ir nacionalistams, kurie naudojasi piliečiais savo interesų protegavimui. Jos manymu, 27 ES valstybės turi laikyti duris atviras tiek Jungtinei Karalystei, tiek Sąjungoje norintiems pasilikti žmonėms ir regionams.

Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcijos vardu kalbėjęs Paulas Nuttallas (Jungtinė Karalystė) pažymėjo, kad ES ir JK turi tartis racionaliai, siekti geriausio sprendimo abiem pusėms ir tapti geromis prekybos partnerėmis. Kitu atveju nukentės Prancūzijos žemdirbiai ir Vokietijos automobilių gamintojai, teigė jis.

Marine Le Pen (Tautų ir laisvės Europa, Prancūzija) taip pat ragino siekti sąžiningo prekybos susitarimo. Kartu ji kaltino Europos integracijos šalininkus negerbiant piliečių valios. Žmonės nori suverenumo ir laisvo bendradarbiavimo, o ne didesnės integracijos, kalbėjo ji, ragindama ES „pasikeisti arba išnykti“.

Diskusijos pabaigoje kalbėjęs J. C. Junckeris pažymėjo, kad nei jis, nei Europos Komisija nėra atsakingi už „Brexit“. 40 metų JK vyriausybė neigė ES naudą, sakė jis, todėl „neverta stebėtis, kad žmonės patikėjo šiuo melu“. D. Tuskas pridūrė, kad jis nuolat ragino ES valstybių ir vyriausybių vadovus prisiimti atsakomybę už priimtus sprendimus ir liautis kaltinus ES dėl nesėkmių vidaus politikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.