Estijos parlamentas vėl balsuos dėl naujojo prezidento

Pirmasis Estijos prezidento rinkimų turas baigėsi be aiškaus laimėtojo. Nė vienas kandidatas nesurinko reikalingo parlamentarų balsų skaičiaus. Kova bus tęsiama šiandien, bet, tikėtina, dar nesibaigs.

S.Kallasą turėtų palaikyti dvi partijos.
S.Kallasą turėtų palaikyti dvi partijos.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ERR ir „Lietuvos rytas“ inf.

Aug 30, 2016, 9:58 AM, atnaujinta May 14, 2017, 1:26 PM

Vakar per slaptą balsavimą Estijos Rygikoge 63 metų parlamento pirmininką Eiki Nestorą palaikė 40 politikų.

Tiesa, jų turėjo būti daugiau, mat jį palaikyti ketino ir Reformų partijos, ir Socialdemokratų partijos nariai, kurių iš viso parlamente yra 45.

Bet E.Nestoras negalėjo paaiškinti, kodėl penki valdančiosios koalicijos nariai už jį nebalsavo.

Už 41 metų didžiausios opozicinės Centro partijos pirmininko pavaduotoją ir buvusią švietimo ministrę Mailis Reps balsavo 26 parlamentarai, o už 51 metų buvusį teisės kanclerį, o dabar prisiekusįjį advokatą Allarą Jõksą – 25. Aštuoni balsavimo biuleteniai buvo neužpildyti.

Kadangi nė vienas kandidatas neužsitikrino dviejų trečdalių – 68 – balsų, šiandien vidurdienį vyks antrasis balsavimas, prieš kurį bus galima įregistruoti kitus kandidatus.

Į kovą dar neįsitraukė valdančiosios Reformų partijos iškeltas buvęs premjeras Siimas Kallasas ir visuomenės aktyviai palaikoma užsienio reikalų ministrė Marina Kaljurand.

Tiesa, nors ministrę ir per paskutines apklausas estai įvardijo kaip pačią tinkamiausią kandidatę į prezidento postą, parlamentarų palaikymo jai tikrai trūksta.

Partijų susitarimai tikriausiai ir nulems, kas taps naujuoju šalies vadovu.

Antai 67 metų S.Kallasą paremti per šiandienos rinkimus pažadėjo ir Socialdemokratų partija.

„Susitarimų reikia laikytis“, – vakar tikino Jevgenijus Osinovskis, kurio vadovaujama Socialdemokratų partija valdančiąja dauguma dalijasi su Reformų partija.

Jeigu ir tada nepavyks išrinkti naujojo šalies vadovo, vakarop parlamentarai rinksis tarp dviejų daugiausia palaikymo sulaukusių kandidatų. Jeigu ir per tą ratą Estijos prezidentas nebus išrinktas, parlamento pirmininkas sušauks Rinkikų kolegiją, kurią sudarys 101 parlamento narys ir 234 savivaldybių tarybų atstovai.

Tokiu atveju prezidentas bus išrinktas tik rugsėjo 24 dieną.

Tiesa, rinkimų rezultato kol kas nedrįsta spėti net ir Estijos politologai.

„Labai tikėtina, kad parlamentas neišrinks prezidento, o paliks tai padaryti Rinkikų kolegijai. Tada rezultatas būtų visiškai nenuspėjamas“, – teigė Talino universiteto politikos analitikas Tonis Saartsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.