Lenkijos kunigai moterims uždraudė dažytis, kvepintis ir skėsti kojas

Dėl didėjančių Lenkijos valdančiosios katalikiškos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) nuolaidų Bažnyčiai dalis politologų ėmė abejoti šalies pasaulietiškumu.

Šios Varšuvoje prie kryžiaus besimeldžiančios nuogais pečiais turistės Balstogėje būtų išprašytos iš bažnyčios.<br>R.Butrimo nuotr.
Šios Varšuvoje prie kryžiaus besimeldžiančios nuogais pečiais turistės Balstogėje būtų išprašytos iš bažnyčios.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Nov 25, 2016, 3:06 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:00 AM

Prieš savaitę Bažnyčia surengė specialią ceremoniją, kurioje Jėzų Kristų paskelbė Lenkijos karaliumi. Po to TTP tarybos narė, seimūnė Beata Mateusiak-Pielucha paragino iš šalies deportuoti ateistus, ne katalikus ir užsieniečius, jei šie nepasirašys pasižadėjimo gerbti katalikiškas tradicijas.

Žiniasklaida tuo pačiu pranešė apie tai, jog keliose parapijose kunigai iškabino skelbimus su daugybe Viduramžiškų draudimų. Dėmesio centre atsidūrė Lietuvos pasienyje esanti Balstogė, kur šv. Wojciecho bažnyčioje dirbantis kunigas Janas Wierzbickis paragino moteris nesidažyti, nesikvėpinti ir sėdėti neišskėtus kojų.

Bažnyčioje privalomo elgesio taisyklėse J.Wierzbickis parašė, jog priekinėse eilėse netinkamai sėdinčios ir apsirengusios moterys trukdo prie altoriaus esantiems kunigams vykdyti savo pareigas. Kunigas todėl uždraudė moterims sėdėti išskėtus kojas ar jas sukryžiavus, ir nurodė laikyti suglaudus.

Vyrus kunigas irgi paragino sėdėti suglaudus kojas ir nepamiršti užsismaukti kelnių užtrauktuko. Be to, tikintieji buvo įspėti nesiramstyti į sienas, stovėti tiesiai, o atsisėdus kojų padus laikyti prispaustus prie grindų ir jų nejudinti.

Panašų skelbimą iškabinęs kurortinio kalnų miestelio Rabkos-Zdrojaus bažnyčios klebonas draudimus apibendrino pasakymu, jog tikinčiųjų elgesys bei apranga neturi kelti jokių asociacijų su seksu. Šie draudimai prajuokino internautus ir šokiravo dalį dvasiškių. Ščečino kunigų seminarijos profesorius Andrzejus Dragula pareiškė, jog „Balstogės bažnyčioje net Kristus būtų išprašytas iš pirmo suolo“.

Garsus apžvalgininkas teologas Szymonas Holownia pareiškė, jog jaučia gėdą dėl tokio keisto dalies kunigų požiūrio į parapijiečius. Anot teologo, minėti kunigai elgiasi tarsi paaugliai, neįstengiantys nusukti žvilgsnio nuo moters kojų ar vyro pėdų.

Sz.Holownia priminė Balstogės kunigui, jog per mišias šio mintys turi būti nukreiptos aukštai, o ne į moterų kojas. Domininkonas pašaipiai pasiūlė pririšti tikinčiųjų pėdas prie grindų, o tarp kelių liepti laikyti suspaustą pagaliuką.

Kam šis pagaliukas nukris, tą reiktų ištempti iš bažnyčios ir surengti inkvizicinį išplakimą bažnytinių vėliavų kotais.

Internautai dar negailestingiau sukritikavo Balstogės kunigą, pasiūlydami šiam perskirti bažnyčią į dvi dalis, kad moterys galėtų melstis atskirai ir netinkama apranga, kvapais bei kojų padėtimi negundytų vyrų. Kai kurie internautai visgi suabejojo ar net ši priemonė bus veiksminga, ir priminė, jog dalis skaistybės įžadus davusių kunigų nesuvaldo aistros vyrams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?