Maltos premjeras perspėja: „ES lyderiai neblefuoja dėl „Brexito“ sąlygų“

ES lyderiai neblefuoja

ES lyderiai neblefuoja sakydami, kad Europos Sąjungą palikusi ir laisvą asmenų judėjimą panaikinusi Jungtinė Karalystė (JK) neteks prieigos prie bendrosios rinkos, pažymėjo Maltos premjeras.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
ES lyderiai neblefuoja sakydami, kad Europos Sąjungą palikusi ir laisvą asmenų judėjimą panaikinusi Jungtinė Karalystė (JK) neteks prieigos prie bendrosios rinkos, pažymėjo Maltos premjeras.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 4:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:46 AM

„Tai yra tikra ir nekeičiama mūsų pozicija“, – interviu BBC sakė Maltos premjeras Josephas Muscatas, kurio vadovaujama šalis perims pirmininkavimą ES sausio mėnesį.

Pasak Didžiosios Britanijos premjerės Theresa May, JK teisinį išstojimo iš ES procesą pradės kovo mėn.

J. Muskato teigimu, derybos dėl „naujų santykių“ sąlygų galėtų būti atidėtos.

Daug politinų debatų užvirė dėl dviejų galimų „Brexito“ variantų: „švelniojo Brexito“ – Jungtinė Karalystė išlaikytų tam tikrą narystės bendrojoje ES rinkoje formą mainais už nevisišką savo imigracijos politikos kontrolę -, ir „kietojo Brexito“ – JK paliktų bendrąją ES rinką, tačiau įgytų didesnę migracijos kontrolės galimybę.

Tačiau D. Muskatas pabrėžė, kad prieš poniai The.May įjungiant Lisabonos sutarties 50 straipsnio mechanizmą, Jungtinei Karalystei ir ES reikės pirma dar susitarti ir dėl kitų detalių.

Jo teigimu, tai pasakytina ir apie sąskaitas, kurias JK turės apmokėti prieš išstodama iš ES, apie JK ir Airijos Respublikos sienos klausimus, taip pat tarpinius susitarimus saugumo ir panašiais klausimais.

Paklaustas apie JK užsienio reikalų sekretoriaus Boris Johnsono pasiūlymą, kad JK teoriškai liktų bendrojoje rinkoje ir nustatytų laisvo ES piliečių judėjimo apribojimus, J. Muskatas BBC atsakė, kad „taip tiesiog nevyksta“.

Jis dar pridūrė: visiems mums buvo visiškai aiškus požiūris, kad mes norime sąžiningo sandorio su Jungtine Karalyste, tačiau toks sąžiningas sandoris negali pavirsti nelygiu sandoriu.

„Žinau, kad iš Europos Sąjungos pusės nėra absoliučiai jokio blefo,- bent jau Tarybos posėdžiuose, kuriuose dalyvavau,- tarsi sakant „mes pradėsime iš šios pozicijos, o paskui mes ją sušvelninsime“.

J.Muskatas pripažino, kad derybos galėtų tapti „sudėtingomis“ ir panašiomis „į užburtą ratą“ -, bet tai nebus tokia situacija, kai viena pusė laimi, o kita pralaimi.

„Mes pasiruošę prarasti kažką, bet nebus taip, kad JK sudarys geresnį sandorį nei ji turi šiandien“, – pažymėjo Maltos premjeras.

J. Muskatas taip pat pakartojo, kad net tada, kai bus pasiektas galutinis arba tarpinis sandoris tarp ES lyderių ir JK, Europos Parlamentas 2019 metais gali nuspręsti jį vetuoti.

J. Muskato komentarai paskelbti praėjus kelioms dienoms po JK „Brexito“ reikalų sekretoriaus Davidas Davis susitikimo su Europos Parlamento vyriausiuoju derybininku Guy Verhofstadt, kuriuos D.Deivisas apibūdino kaip „gerą pradžią“.

D.Deiviso teigimu, jų ikiderybinė diskusija apibrėžė struktūrinius klausimus ir abiejų pusių požiūrį į „Brexit“ derybas, pridurdamas, kad būtų įmanomas sandoris, atitinkantis ES ir JK interesus.

JK vyriausybė teigė nenorinti atskleisti savo derybinės pozicijos dėl „Brexito“ deryboms dar neprasidėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.