Kelno gyventojus saugoję policininkai sulaukė netikėtos kritikos

Kelno policininkai tapo kritikos objektu, nes sugalvojo naują žodį apibūdinti iš Šiaurės Afrikos kilusiems žmonėms – „Nafri“. Pareigūnai sulaukė kaltinimų dėl to, kad pagal asmenų išvaizdą sprendė, kuriuos žmones sulaikyti, nes norėjo užkirsti kelią masiniams priekabiavimams, kurie vyko mieste pernai Naujųjų metų išvakarėse.

Kelno policija sulaukė kritikos dėl to, kad šiaurės afrikiečius įvardijo kaip „Nafri“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Kelno policija sulaukė kritikos dėl to, kad šiaurės afrikiečius įvardijo kaip „Nafri“.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 9:54 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:46 PM

Vokietijos Žaliųjų partijos lyderė Simone Peter pasmerkė Kelno policininkus dėl žodžio „Nafri“ sukūrimo ir jo naudojimo savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje, rašo „The Local“.

„Didelė policijos operacija Kelne ir kituose miestuose aiškiai padėjo sumažinti užpuolimų ir smurto skaičių, tačiau policija galimai peržengė savo ribas, nes beveik tūkstantis žmonių buvo patikrinti arba suimti dėl to, kaip atrodė“, – aiškino S.Peter.

Pernai per Naujųjų metų šventes Kelne, prie centrinės traukinių stoties šimtai moterų tapo seksualinio priekabiavimo aukomis. Daugelis įtariamųjų ir dalis nuteistųjų buvo kilę iš Šiaurės Afrikos šalių.

Po šių įvykių Kelno policija Naujųjų metų išvakarėse sustiprino policijos pajėgas ir į padangę pakėlė net sraigtasparnių, kad neleistų pasikartoti pernai metų nusikaltimams.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį buvo sulaikyti šimtai aplinkui Kelno centrinę traukinių stotį buvusių žmonių. Dauguma jų buvo iš Šiaurės Afrikos. Kelno policijos vadas Juergenas Mathiesas įvardijo policijos veiksmus kaip „lemtingą įsikišimą“.

Pirmadienį policijos atstovas tvirtino, kad sulaikytieji prieš tai buvo laikomi tikėtinais nusikaltėliais, buvo susitarę susitikti Kelno centre ir siekė užsiimti nusikalstamąja veikla.

„Visiškai nepriimtina tokioms šalies institucijoms kaip policija naudoti pažeminančius terminus kaip „Nafri“ apibūdinti šiaurės afrikiečius“, – tikino S.Peter.

Policijos vadas J.Mathiesas pripažino, kad žodžio „Nafri“ pareigūnams nereikėjo naudoti „Twitter“ paskyroje.

Tačiau jis teigė, kad nebuvo įmanoma neigti fakto, jog padaugėjo nusikaltimų, kuriuos vykdo iš Šiaurės Afrikos kilę žmonės – būtent dėl to policijai reikėjo sukurti naują terminą.

J.Mathiesas pabrėžė, kad „Nafri“ neapibūdina didžiosios daugumos šiaurės afrikiečių, kurie gyvena Vokietijoje nenusikalsdami.

„Nafri“ tema Vokietijos internetinėje erdvėje pakūrė plačias diskusijas apie rasę ir politinį korektiškumą.

„Beje, koks yra skirtumas tarp žodžių „Nafri“ ir „Negras?“ – klausė žinomas komikas Janas Boehmermannas, kuris žinomas dėl to, kad sulaukė daug nepatogumų pernai išvadinęs Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą pedofilu ir zoofilu.

„Pokalbių laidos visus metus diskutavo apie nusikaltimus, kuriuos įvykdė „Nafri“, tačiau dabar pradėta kalbėti apie šį trumpinį?“ – „Twitter“ savo nuostabą išreiškė vienas internautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.