Theresa May paaiškino, kaip įvyks „Brexit“

Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė Theresa May antradienį pasakė kalbą, kurioje atskleidė, kad šalis pasitrauks iš bendros Europos prekių ir paslaugų rinkos ir pradės derybas dėl bendradarbiavimo su Europos Sąjunga. Ji taip pat prabilo apie imigracijos ribojimą.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė Th.May<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovė Th.May<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 17, 2017, 12:43 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:30 AM

„Jungtinės Karalystės žmonės nubalsavo už permainas. Ir šios vyriausybės užduotis yra atsakyti į klausimą, kokia šalimi norime būti. Man vizija aiški – noriu, kad būtume saugi, ambicinga ir stipri šalis. Būtume vieningi. Todėl ši vyriausybė turi planą Jungtinei Karalystei“, – savo kalbą pradėjo Th.May.

„Birželio 23 mes apsisprendėme ne žengti žingsnį atgal, o sukurti globalią Jungtinę Karalystę“, – tęsė Th.May.

Britė pabrėžė, kad šalies pasitraukimas iš Bendrijos nereiškia jos vertybių atsisakymo. Todėl Jungtinė Karalystė ir toliau išliks ES partnerė. Taip pat patikino, kad ES piliečiai bus laukiami šalyje, kaip tikisi, kad ir britai bus laukiami Bendrijos šalyse.

„Mes paliekame Europos Sąjungą, bet nepaliekame Europos. Mano šalis pasitraukia iš Bendrijos ir mano užduotis išsiderėti palankiausiai sąlygas Jungtinei Karalystei“, – kalbėjo Th.May.

Pasak Jungtinės Karalystės vyriausybės vadovės, britai balsavo už tai, kad šalis pati spręstų dėl savo užsienio politikos, įstatymų. Nes tai esą padarys Jungtinę Karalystę stipresne šalimi.

Ribos migrantų skaičių

„Norime sukurti teisingesnę šalį. Todėl imigracijos sistema turės tarnauti Jungtinei Karalystei. Todėl ribosime galinčių atvykti į mūsų žmonių skaičių. Esame tolerantiški, visuomet laukėme imigrantų, ypač gerą išsilavinimą turinčių migrantų.

Tačiau „Brexit“ verčia mus peržiūrėti migracijos politiką“, – tikino Th.May.

Pasak jos, neįmanoma suvaldyti imigracijos kai visos ES gyventojai gali laisvai atvykti į Jungtinę Karalystę. Tiesa, ji žadėjo užtikrinti Jungtinėje Karalystėje gyvenančių imigrantų teisęs ir tuo pačiu sieksianti, kad daugiau nei milijono britų, gyvenančių kitose ES šalyse, teisės būtų apsaugotos.

Galiausiai Th.May patikino, kad dėl galutinio „Brexit“ plano galės balsuoti parlamento nariai.

Bendros rinkos nebus

Antradienį kalbėdama Th.May ne kartą pabrėžė, kad siekia sukurti globalią Jungtinę Karalystę. Todėl, ji stengsis derėtis dėl laisvos prekybos su Europos Sąjunga, tačiau tai nereiškia buvimo bendroje rinkoje.

„Jei pasiliksime bendroje rinkoje, mus varžys Bendrijos įstatymai. O tai reiškia iš esmės pasilikimą ES“, – teigė Th.May.

Britė tikino suprantanti ES pozicija, kad visos keturios jos laisvės yra nedalomos, tačiau ji tikinti, kad daugelis Jungtinės Karalystės partnerių nori palaikyti šiltus santykius su britais.

Be kita ko tai reiškia, kad Jungtinė Karalystė į ES biudžetą nebemokės įprastų įmokų. Tiesa, šalies vyriausybės vadovė patikino, kad tam tikri mokėjimai ir toliau išliks, tačiau „jie bus palyginti maži“.

„Bendradarbiavimas reikalingas ne tik prekybai palaikyti, bet ir saugumui užtikrinti“, – tikino Th. May.

Pabrėždama gerus santykius su kitomis ES šalimis, britė vis dėlto patikino, kad jos šalis nesutiks su „bloga prekybos sutartimi“.

„Geriau paliksime ES be jokios sutarties, negu sutiksime su bloga“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės premjerė.

Laukiant Th.May kalbos, Jungtinės Karalystės svaro sterlingų kursas JAV dolerio atžvilgiu pirmadienį buvo smukęs žemiau 1,20 JAV dolerio ribos. O nuo pernai birželį įvykusio referendumo dėl Jungtinės Karalystės narystės ES svaras dolerio atžvilgiu atpigo jau 19 proc. Antradienį už vieną svarą mokama 1,2078 JAV dolerio.

Manoma, kad Jungtinė Karalystė 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį dėl išstojimo aktyvuos iki kovo pabaigos.

Pasidžiaugė dėl aiškumo

Vokietijos užsienio reikalų ministras antradienį pareiškė, kad britų premjerė Th.May „pagaliau įnešė šiek tiek daugiau aiškumo“ apie savo vyriausybės planus dėl šalies pasitraukimo iš ES, vadinamojo „Brexit“.

„Praėjus septyniems mėnesiams nuo referendumo, per kurį nuspręsta išstoti iš ES, „Brexit“ planas visa dar nėra formalizuotas“, – sakoma Franko-Walterio Steinmeierio pareiškime.

„Todėl mes palankiai sutikome tą faktą, kad britų ministrė pirmininkė šiandien trumpai apibrėžė savo vyriausybės planus apie išstojimą (iš ES) ir įnešė daugiau aiškumo apie Britanijos planus“, – pažymi jis.

F.W.Steinmeieris nurodo, kad Th.May „pabrėžė, jog Britanija siekia teigiamos ir konstruktyvios partnerystės, draugystės, su stipria ES“.

„Tai gerai“, – pridūrė jis.

„Mes taip pat norime kuo geresnių, glaudesnių ir patikimesnių santykių bei viliamės, kad siekiant šio tikslo bus deramasi konstruktyviai“, – pažymėjo Vokietijos ministras.

Tačiau jis dar pabrėžė, kad Berlynas nesileis į derybas dėl „Brexit“ sąlygų, kol Jungtinė Karalystė neinicijuos išstojimo iš ES procedūros pagal Lisabonos sutarties 50 straipsnį, oficialiai paskelbdama apie šalies ketinimą trauktis iš Europos Sąjungos.

„Mūsų požiūris yra ir liks toks: derybos prasidės tik tada, kai Britanija oficialiai paskelbs savo troškimą išstoti“, – pareiškė F.W. Steinmeieris ir dar pridūrė, kad su „Brexit“ susietus reikalus nagrinėjantis parlamento komitetas turėtų susirinkti ir nubrėžti savo kursą deryboms.

Tačiau jis pabrėžė, kad „Vokietijos ir Europos interesas yra stiprinti Europos Sąjungos 27 šalių sanglaudą ir Europos bendrosios rinkos vienybę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.