Lenkai panūdo ginti vaikus nuo užsieniečių

Lenkijos šeimų, darbo bei visuomeninės politikos ministerija nustebino pranešusi, kad nuo šiol vaikų namų auklėtinius įsivaikinti galės tik tautiečiai, o užsienio piliečiams to nebebus galima padaryti.

Sveikus vaikų namų auklėtinius ir dabar leidžiama įsivaikinti tik lenkams.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Sveikus vaikų namų auklėtinius ir dabar leidžiama įsivaikinti tik lenkams.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Jan 26, 2017, 8:18 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:53 AM

Visuomenės politikos viceministras Bartoszas Marczukas pareiškė, jog vyriausybė nusprendė nutraukti vaikų atidavinėjimą užsieniečiams, taip esą siekdama apsaugoti mažylius nuo nutautėjimo.

Anot viceministro, užsieniečiai iš šalies kasmet išsiveža apie 300 vaikų, dauguma jų praranda sąlytį su protėvių kalba ir kultūra.

B.Marczuko teigimu, taip neatsakingai savo šalies vaikus užsieniečiams įsivaikinti leidžia tiktai neturtingos Afrikos ir Azijos šalys bei kaimyninės Rusija, Ukraina.

O Lenkija esą senokai turi galimybių pati užtikrinti visiems vaikams gerą ateitį, bet tik dabartinė vyriausybė nusprendė užkirsti kelią išvežimui į užsienį.

Iki tol užsieniečiai Lenkijoje dėl įsivaikinimo turėjo kreiptis į vieną iš trijų organizacijų – valstybinius arba bažnytinius įvaikinimo centrus ir privačią nepelno organizaciją TPD.

Tačiau nuo šiol įvaikinimo procedūroms tarpininkauti galės tik dvi katalikiškos organizacijos.

Mat pasaulietines įvaikinimo įstaigas ministerija apkaltino per menku patriotiškumu.

Įvaikinimo centro TPD direktorė Izabela Rutkowska kaltinimus neatsakingai atidavinėjus lenkų vaikus užsieniečiams pavadino melagingais.

Direktorė priminė, kad pagal galiojusias taisykles buvo leidžiama įsivaikinti tik tokius vaikus, kurių niekas nepageidauja Lenkijoje.

Užsieniečiams buvo siūlomi tik nepagydomai sergantys, patyrę seksualinį išnaudojimą, tėvų alkoholikų ligas paveldėję vaikai bei paaugliai.

Sveikus buvo leidžiama išsivežti tik tokiu atveju, jei užsieniečiai sutikdavo įsivaikinti kelis vienos motinos vaikus, kurių vienas yra invalidas. Taip minėtus vaikus buvo siekiama apsaugoti nuo papildomos psichologinės traumos juos išskiriant.

I.Rutkowska pareiškė, jog lenkų poros įsivaikinti ryžtasi tiktai tada, kai negali pačios susilaukti vaikų, ir ieško vien sveikų mažylių.

Užsieniečiai atvyksta pasiryžę aukotis dėl sergančių vaikų, nori jiems užtikrinti kuo geresnį gydymą, priežiūrą ir ateitį.

Viceministras B.Marczukas paaiškino, jog vyriausybės nepasitikėjimą egzistuojančiomis įvaikinimo įstaigomis sukėlė skandalinga istorija, kai 2014 metais į JAV išvežtos sesutės dvynės buvo perskirtos.

Dvynes išsigabenusi amerikiečių pora persigalvojo ir vieną mergaitę atidavė kitai šeimai, o Lenkijos ambasados protestai neturėjo jokios galios.

B.Marczukas pažėrė kaltinimų, kad įvaikinimo organizacijos nesidomi išvežtų mažylių likimu, ir pareiškė, jog tik penktadalis išvežamų vaikų yra invalidai.

Tokius teiginius paneigė I.Rutkowska, priminusi, jog Lenkijoje epilepsija sergantys ar prievartos, alkoholizmo traumas išgyvenantys vaikai nelaikomi invalidais, tačiau tokių niekas čia nenori įsivaikinti.

I.Rutkowska priminė ir tai, jog būtent Lenkijoje niekas nesidomi įvaikintų mažylių likimu, o JAV jie yra nuolat stebimi. Varšuviečių prašymu JAV socialinės įstaigos esą domėjosi ir pranešdavo, kaip gyvena iš Lenkijos išvežti vaikai.

Viceministras B.Marczukas pareiškė viltį, jog TTP vyriausybės įvesta programa „500+“ sumažins į vaikų namus patenkančių mažylių skaičių ir padidins galimybes ten esantiems grįžti pas biologinius tėvus.

Ekspertai spėja, jog pagal programą „500+“ kiekvienam vaikui iki 18 metų kas mėnesį skiriami 500 zlotų (114 eurų) gali paskatinti kai kuriuos tėvus atsiimti iš vaikų namų savo mažylius.

Tiesa, baiminamasi to, jog taip pasielgę gimdytojai pasiglemš neįgaliam kūdikiui priklausančią pašalpą, bet juo pačiu visiškai nesirūpins.

Šalyje kol kas nėra užtikrinta invalidus vaikus auginančių tėvų kontrolė ar pakankama parama jų priežiūrai, reabilitacijai.

I.Rutkowskos teigimu, uždraudus vaikų invalidų įvaikinimą užsieniečiams, dalis mažylių bus pasmerkti vegetuoti ir neteks galimybės patirti visavertiškesnę egzistenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?