Prancūzijos prezidento rinkimų kampanijoje – naujas numylėtinis

Anksčiau favoritu laikyto kandidato į Prancūzijos prezidentus François Fillono popieriai prasti. Skandalo žlugdomas politikas nenusileidžia, bet jo varžovai pasinaudojo proga ir jau jį lenkia apklausose.

E.Macronui šviesi ateitis nebuvo žadama, bet dabar jis lenkia varžovus.<br>AP nuotr.
E.Macronui šviesi ateitis nebuvo žadama, bet dabar jis lenkia varžovus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2017-02-07 05:45, atnaujinta 2017-04-10 15:25

Pirmadienį vakare tūkstantinę rėmėjų minią Paryžiuje subūrusiam Emmanueliui Macronui anksčiau nebuvo žadama galimybė net iškopti į antrąjį rinkimų turą.

Bet dabar jis – naujas prancūzų numylėtinis. Nepriklausomu centristinių pažiūrų kandidatu save vadinantis 39 metų E.Macronas šovė į viršūnes ir dabar galėtų laimėti net prieš kraštutinių dešiniųjų kandidatę Marine Le Pen.

„Nacionalinio fronto“ lyderė savaitgalį Lione taip pat paskelbė savo rinkimų kampanijos pradžią, pristatė 144 punktų programą, kurioje siūlys referendumu spręsti dėl Prancūzijos narystės Europos Sąjungoje, atsisakyti euro ir apriboti imigraciją.

Aplenkė patyrusius varžovus

Netikėtai prie kovos prisidėjęs socialistų kandidatas Benoit Hamonas ir F.Fillono skandalas dėl galbūt neteisėtai šeimos nariams mokėto atlyginimo sumaišė visas kortas.

Iš pradžių mažai staigmenų žadėję rinkimai dabar atrodo visai kitaip – apklausos kiekvieną savaitę žada pergalę skirtingam kandidatui.

Šeštadienį bendrovės BVA paviešinta apklausa rodė, kad balandžio 23-ąją vyksiančiame pirmajame ture daugiausia balsų turėtų surinkti M.Le Pen, tačiau po dviejų savaičių antrajame ture prieš ją laimėtų E.Macronas.

Mūšis vyksta ir tarp skirtingų Prancūzijos ateities vizijų. Kraštutinių dešiniųjų kandidatė sekmadienį Lione pasakė kalbą, primenančią JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos kreipimąsi.

„Globalizacija yra mūsų priešas. Pasaulinės finansų rinkos ir radikalus islamas sunaikins Prancūziją, kurią mes prisimename ir kurią mylime“, – kalbėjo M.Le Pen.

Siūlo trauktis iš kovos

O pirmadienį atsakomąjį smūgį kritikams mėginusio suduoti F.Fillono kandidatūra iš viso pakibo ant plauko.

Respublikonų partija svarsto, ar nereikėtų į rinkimus siųsti kito kandidato.

„Akivaizdu, kad negalime tęsti kampanijos su juo. F.Fillonas negali laimėti ir kas nors turi jam paaiškinti, kad laikas viską baigti“, – pareiškė partijos Marselio skyriaus vadovas Bruno Gilles’is.

Tiesa, pats F.Fillonas pažadėjo nesitraukti iš rinkimų ir kovoti už savo gerą vardą.

Kita „Le Journal du Dimanche“ pasirodžiusi apklausa skelbė, kad 64 proc. respublikonų rinkėjų norėtų, jog jis ir toliau liktų partijos kandidatu.

„F.Fillonas išlaiko dešiniųjų paramą. Atrodo, jo strategija yra mobilizuoti savo rėmėjus ir pareikšti: „Mūsų pergalės jūs nepavogsite“, – sakė visuomenės apklausų įmonės vadovas Fredericas Dabi.

Vilioja sumišusius rinkėjus

Į konservatyvesnius prancūzus taip pat taikosi „Nacionalinis frontas“. M.Le Pen dukterėčia Marion Marechal-Le Pen susitikime su rinkėjais siūlė rinktis ne kitą respublikoną, o jos tetą.

„Priešais jus stovi kandidatė, kuri atitinka visus jūsų lūkesčius mokesčių, migracijos, visuomenės ir suverenumo klausimais“, – kalbėjo jaunoji politikė.

Tiesa, pati M.Le Pen taip pat pastaruoju metu turi bėdų dėl pinigų. Praėjusią savaitę ji atsisakė Europos Parlamentui grąžinti lėšas, skirtas jos padėjėjos atlyginimui.

Pastaroji didžiąją laiko dalį praleido Paryžiuje, todėl Briuselis nusprendė, kad jai šie pinigai išmokėti neteisėtai.

Bet politikė šios temos kratosi, o apie tai savaitgalį paklausti mėginęs žurnalistas apsaugos darbuotojų nuo jos be ceremonijų buvo nutemptas.

Sienos statyti neketina

E.Macronui apie pergalę svajoti dar anksti, bet savaitgalį jo rėmėjų minia atrodė įspūdingesnė už M.Le Pen, kuriai jis negailėjo kritikos.

„Kai kurie politikai teigia kalbantys žmonių vardu, bet jie tėra pilvakalbiai.

Jie išduoda mūsų laisvę susiaurindami mūsų akiratį, lygybę – aiškindami, kad vieni žmonės yra lygesni už kitus, ir brolybę, nes nekenčia veidų, kurie atrodo kitaip nei jų“, – kalbėjo E.Macronas.

Prezidento François Hollande’o šešėlio atsikratęs buvęs ekonomikos ministras savo kalboje aptarė įvairius klausimus – nuo darbo kodekso supaprastinimo iki bibliotekų darbo laiko pailginimo.

Kaip ir varžovė, E.Macronas sėmėsi įkvėpimo iš JAV prezidento politikos: „Mano programoje sienos nebus.“

Vietoj to jis žadėjo į Prancūziją pakviesti kitų šalių atstumtus verslininkus. („Bloomberg“, „The Guardian“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.