Lenkijos opozicija perspėja: valdžia nori perimti didžiųjų miestų merų postus

Lenkijos gyventojus šią savaitę pribloškė vyriausybė, pareiškusi, kad sostinėje Varšuvoje gyvena ne du, bet trys milijonai gyventojų. Opozicija spėja, jog tai – planas perimti didžiųjų miestų merų postus.

Protestuotojai siūlė J.Kaczynskiui eiti į pensiją.<br>R.Butrimo nuotr.
Protestuotojai siūlė J.Kaczynskiui eiti į pensiją.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Feb 8, 2017, 6:44 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 1:19 PM

Premjerė Beata Szydlo tautiečius dar labiau išmušė iš pusiausvyros pareiškusi, kad sostinės plotas yra keturis kartus didesnis, nei iki tol manyta.

Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) politikai kraštiečius paragino didžiuotis, nes Varšuva plotu esą pralenkė ne tik Londoną, bet ir Niujorką.

Iš tikrųjų Varšuva šią savaitę vis dar tokio pat dydžio kaip ir anksčiau, tačiau jau kovo mėnesį jos plotas gali gerokai padidėti. TTP įteikė Seimui svarstyti sostinės didinimo projektą, kurį tvirtins skubos tvarka.

Projekte numatoma įkurti Varšuvos metropoliją, kuri apims sostinę ir prie jos prisišliejusius 32 miestelius. Minėtos gyvenvietės bus sujungtos į Varšuvos seniūniją, o tiek jai, tiek sostinės merijai vadovaus vienas asmuo.

Opozicija įtaria klastą

Projektą parengęs TTP valdybos narys Jacekas Sasinas teigia, kad tai padės pritraukti investuotojų, geriau spręsti bendras viešojo transporto, kelių statybos ir miesto plėtros problemas.

Bet, opozicijos lyderių nuomone, vienintelis TTP tikslas – perimti vadovavimą sostinei, kurią jau dešimt metų valdo liberali Piliečių platformos partija (PPP).

Katalikiška TTP sostinėje nuolat pralaimi, tačiau jos atstovai sudaro daugumą 30 iš 32 aplinkinių gyvenviečių tarybų.

Pagal įstatymo projektą ateityje į Varšuvos tarybą po vieną atstovą deleguos tiek didieji mikrorajonai, tiek nedidelės prijungtos gyvenvietės.

Sekmadienį keliolikos gyvenviečių seniūnai premjerei nusiuntė protestą reikalaudami atšaukti rengiamą įstatymą. Seniūnai kaltino vyriausybę nesuderinus planų su gyventojais ir teigė, jog prijungimas prie Varšuvos ūkininkams reikš prarastas ES išmokas.

O pirmadienį Ožaruvo gyventojai nušvilpė šio projekto autorių J.Sasiną ir reikalavo surengti referendumą dėl prijungimo prie sostinės. Opozicija pranešė rengsianti didžiulę demonstraciją prieš dirbtinį Varšuvos didinimą ir apgaulingą valdžios perėmimą.

Sąmokslas prieš didmiesčius

PPP lyderis Grzegorzas Schetyna kaltina, kad TTP sukūrė apgaulingą planą valdžiai perimti ne tik sostinėje, bet ir tuose didmiesčiuose, kuriuose nuo seno valdo opozicija.

Mat prie Poznanės, Vroclavo ir Gdansko taip pat ketinama prijungti aplinkinius kaimus.

Be to, TTP parengė įstatymą, numatantį, kad miestų ir seniūnijų vadovai savo pareigas gali eiti tik dvi kadencijas. Šis įstatymas įsigaliotų atgaline tvarka, todėl po pusantrų metų vyksiančiuose savivaldybių rinkimuose nebegalės dalyvauti dauguma merų ir seniūnų.

Anot Šiuolaikinės partijos lyderio Ryszardo Petru, TTP tokiu būdu nori nušalinti nuo pareigų populiarius miestų ir kaimų vadovus opozicionierius, nes tiki, kad tai leis laimėti jos atstovams.

R.Petru paragino priimti tokį įstatymą, kuris dviem kadencijoms apribotų ir Seimo narių darbą, o tuomet iš jo privalėtų pasitraukti ir Jaroslawas Kaczynskis, kuris yra vienas ilgiausiai parlamente dirbančių ir neužleidžiančių vietos jaunimui.

Protestais nieko nepasieks

Oficialiai TTP tokio įstatymo būtinybę motyvuoja tuo, kad ilgametis vadovavimas skatina korupcinius valdančiųjų ryšius ir blokuoja naujų lyderių iškilimą.

Ilgamečiai kaimų seniūnai daug kur yra Valstiečių partijos atstovai, o miestų merų postus užima PPP pasiuntiniai, kurių vietą užimti dabar kur kas realesnių šansų turės TTP kandidatai.

Politologai spėja, kad visus naujus įstatymų projektus sugalvojo autoritariškas TTP lyderis J.Kaczynskis, paskelbęs, kad jo vadovaujama TTP šalį valdys mažiausiai tris kadencijas.

Žurnalas „Newsweek“ spėja, kad opozicijos protestai bus bevaisiai, nes TTP kontroliuoja Konstitucinį tribunolą, teismus, policiją, valstybinę žiniasklaidą.

Skundai Briuseliui irgi bus nevaisingi, nes TTP nekreipia dėmesio į visus ES priekaištus ir kaltinimus dėl demokratijos normų laužymo.

TTP neseniai Seimui pasiūlė dar vieną skandalingą projektą, pagal kurį respublikinės teisėjų tarybos narius rinks nebe patys teisėjai, o Seimas.

Opozicija baiminasi, kad tokiu būdu TTP galės šalinti nuo bylų ar net iš pareigų visus teisėjus, kurių sprendimai bus palankūs opozicijai. Po to teisėsaugos objektyvumas taps tik iliuzija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.