Dešimtmečius nuo sovietų slapstytas vokiečių auksas grįžta namo

Dėl Europos Sąjungos stabilumo nerimaujantys vokiečiai užsimanė pasijusti tvirtai. Tad per Šaltąjį karą iš Vokietijos į kitų valstybių slaptas saugyklas perkeltas auksas pradėtas grąžinti atgal.

Vokietijos aukso atsargos ir po Šaltojo karo pabaigos liko užsienio saugyklose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vokietijos aukso atsargos ir po Šaltojo karo pabaigos liko užsienio saugyklose.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNBC, „The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-02-13 13:59, atnaujinta 2017-04-10 04:56

Vakarų Vokietija, išsigandusi, kad greta grėsmę keliantys sovietai gali ją užpulti, septintajame dešimtmetyje savo aukso atsargas išsiuntė į užsienį.

3378 tonos aukso, kurios dabar būtų vertos 120 mlrd. eurų, buvo paslėptos giliai po Niujorku ir Paryžiumi įrengtose saugyklose.

Net ir po Berlyno sienos žlugimo vokiečių auksas liko JAV ir Prancūzijoje. Tačiau dabar jį nuspręsta susigrąžinti.

Kai įvykiai tarptautinėje bendruomenėje verčia baimintis tiek dėl euro, tiek dėl pačios Bendrijos išlikimo, vokiečiai suskubo auksą pargabenti į Frankfurtą.

Mat tokiu atveju, jei žlugtų euro zona, vokiečiams reikėtų sugrįžti prie markės, o valiutai paremti reikia aukso. Vokietija ketina iki šių metų pabaigos Frankfurte sukaupti pusę visų turimų savo aukso atsargų.

Tiesa, auksą parsivežti iš užsienio bet kuriuo atveju buvo planuota iki 2020 metų, tačiau vokiečiai procesą paankstino dėl politinio nestabilumo Europoje.

Vokiečių nerimą kursto Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Nacionalinis frontas“ lyderės Marine Le Pen ir Italijos „Penkių žvaigždučių“ judėjimo siekiai pasitraukti iš euro zonos.

Jie tikina, kad blokas jų šalims atnešė aukštą nedarbo lygį, mažas algas ir prastą konkurencingumą.

Tiesa, vokiečiai nesiekia viso aukso laikyti pas save, o ketina nemenką dalį atsargų palikti Niujorke ir Anglijos banke.

„Mes daug kalbamės apie JAV prezidento Donaldo Trumpo poveikį pinigų politikai ir makroekonomikai, bet pasitikime JAV centriniu banku, – paskelbė Vokietijos centrinio banko tarybos narys Carlas Ludwigas Thiele. – D.Trumpas neprivertė mūsų suabejoti Niujorko saugyklos patikimumu.“

Pasak C.L.Thiele, Vokietijos centrinio banko panikos nekursto ir Jungtinės Karalystės ketinimai išstoti iš Europos Sąjungos, nes Londonas ir toliau išlieka svarbia prekybos auksu rinka ir saugiu miestu laikyti šio vertingo metalo atsargas.

Iki šių metų pabaigos perkėlus aukso luitus iš 3378 šaliai priklausančių tonų Vokietijos centrinis bankas toliau 1236 tonas saugos Niujorke, 432 tonas – Londone, o likusias – Frankfurte.

Siekdamas nuraminti vokiečius Centrinis bankas 2015 metais paviešino 2,3 tūkst. puslapių sąrašą, kuriame nurodoma, kur saugomi visi aukso luitai.

Mat vokiečiai bijojo, kad užsienio saugyklose gali būti mažiau aukso, nei skelbta, kad kas nors aukso luitus gali suklastoti arba kad Vokietijai iš viso nepavyks atsargų susigrąžinti.

Per Šaltąjį karą 98 proc. Vokietijos aukso atsargų buvo laikomos užsienyje.

Pernai Vokietija į Frankfurtą perkėlė 216 tonų aukso – 111 tonų iš Niujorko ir 105 tonas iš Paryžiaus saugyklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.