Olandus ragina sekti britų pėdomis: ar po „Brexit“ laukia „Nexit“?

Po netikėto britų sprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos svarstoma, kas dar gali surengti „Brexit“ atsaką. Artėjantys Nyderlandų parlamento rinkimai parodys, ar olandai pasiryžę mesti iššūkį Bendrijai.

G.Wildersas daug paramos sulaukia iš mažesnes pajamas gaunančių olandų.<br>AP nuotr.
G.Wildersas daug paramos sulaukia iš mažesnes pajamas gaunančių olandų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, „The Daily Telegraph“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2017-02-23 09:31, atnaujinta 2017-04-09 13:02

Už Nyderlandų pasitraukimą iš ES – vadinamąjį „Nexit“ – garsiausiai pasisako Laisvės partijos lyderis Geertas Wildersas.

O prieš kovo 15-ąją vyksiančius rinkimus politikas dar dažniau kalba apie olandų nepriklausomybę.

„Man Europos Sąjunga yra Romos imperija, kuri anksčiau ar vėliau išnyks. Tai tikrai įvyks“, – teigė G.Wildersas.

Jo vadovaujama Laisvės partija šiuo metu pirmauja visuomenės nuomonės apklausose, tačiau valdžios iškovoti tikriausiai nepavyks.

Mat G.Wildersui bus sunku surasti partijų, kurios norėtų jungtis į koaliciją su prieš islamą, imigrantus ir Bendriją nusistačiusiais radikalais.

„Žmonės jau supranta, kad tai nėra tik paprastas balsavimas, – tai dalis rinkimų bangos visoje Europoje, kurioje dešinieji populistai grasina tradicinėms partijoms.

Turime be kokia kaina sustabdyti šį judėjimą“, – įspėjo Nyderlandų leiboristų partijos narys Michielis Servaesas.

Tiesa, olandai per pastaruosius porą dešimtmečių jau kelis kartus atmetė Briuselio pasiūlymus – ES Konstituciją ir Asociacijos sutartį su Ukraina.

Be to, pernai retas apžvalgininkas nuspėjo, kad britai taps pirmąja tauta, referendume pasisakiusia už pasitraukimą iš ES.

Senajame žemyne stiprėja nacionalistų judėjimai, tad „Nexit“ arba tolesnio Europos vienybės aižėjimo grėsmė išlieka.

Tiesa, toli gražu ne visi olandai piktinasi Bendrija. Pasitraukimas iš ES didžiausią smūgį suduotų Roterdamui, kuris garsėja vienu iš daugiausia naudojamų pasaulio uostų.

Tad ir uosto strategas Michielis Nijdamas teigia, kad nors Nyderlandų pasitraukimas iš Europos Sąjungos nėra neįmanomas, jo tikėtis sunku.

„Esame priklausomi nuo prekybos su kitomis šalimis, todėl tai mums pridarytų daug žalos.

Bet nežinia, kas gali įvykti, jeigu daug žmonių staiga sugalvos, kad tai gera mintis, ir balsuos už partiją, kuri kalba apie „Nexit“, – kalbėjo Roterdamo uosto strategas.

Per šį transporto mazgą pernai plaukė 461 mln. tonų krovinių, 28 tūkst. laivų ir 100 tūkst. upinių baržų. Uosto pelnas pernai siekė 222 mln. eurų.

„Tad pasitraukimo kaina būtų suardyta Europa. Būtų sunkiau per Nyderlandus gabenti krovinius, europiečiams reikėtų kreipti savo prekes į kitus uostus“, – aiškino M.Nijdamas.

Populistas G.Wildersas su juo nesutinka. Laisvės partijos lyderis tikina, kad Nyderlandų ekonomikai pasitraukimas iš ES būtų naudingas, – šalis ir toliau prekiautų, bet sutaupytų milijardus eurų nemokėdama įmokų į bloko biudžetą.

„Roterdamo pozicija liktų tokia pati. Juk nebūtų taip, kad miestas staiga persikeltų į Švediją“, – pokštavo politikas.

Pastaruoju metu G.Wildersas išgyvena tikrą pakilimą.

Nors gruodį jis buvo pripažintas kaltu dėl rasinę diskriminaciją kurstančių kalbų, šią savaitę ir vėl viešai aiškino, kad imigrantai iš Maroko yra padugnės.

Laisvės partija žada uždaryti visas mečetes, sustabdyti pabėgėlių priėmimo programą ir uždrausti musulmoniškus galvos apdangalus viešumoje.

Tokios kalbos ypač užbūrė mažesnių pajamų arba darbo neturinčius olandus. Speikenisėje, kuri vadinama Laisvės partijos tėvonija, G.Wilderso rėmėjų ypač daug.

„Penktadalis šio miesto žmonių balsuos už jį. G.Wildersas turi ateities viziją, man patinka jo požiūris į Europos Sąjungą ir religinį ekstremizmą. Jis buvo nuteistas, nes išdrįso pasakyti tiesą“, – politiką teisino 32-ejų valstybės tarnautojas Menno Krikkenas.

Britams nulaikyti liežuvį vis dar sunku

Jungtinė Karalystė jau greitai turėtų pradėti pasitraukimo iš ES procesą, bet derybas su Briuseliu vis apkartina politikų žodžiai. Antai dabar šalies užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas buvo sukritikuotas, kad „Brexit“ pavadino išsilaisvinimu.

„Norėčiau priminti ministrui, kad šis žodis Europos istorijoje turi labai didelę reikšmę. Tokiu metu kalbėti apie išsilaisvinimą iš ES yra tiesiog blogo skonio ženklas. Mes nei okupavome jūsų, nei laikome jus kalėjime“, – B.Johnsoną barė švedė Europos Parlamento narė Anna Maria Corazza Bildt.

Užsienio reikalų sekretorių Londonas turėjo ginti ir prieš mėnesį, kai jis įspėjo Prancūzijos prezidentą François Hollande’ą netaikyti britams „kūniškų bausmių kaip kokiame Antrojo pasaulinio karo filme“. Šią savaitę premjerė Theresa May įspėjo politikus kalbėti atsargiau, nes bet kuris neapgalvotas žodis gali pasunkinti derybas su Briuseliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.