Portugalijos parlamentas pripažino Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad Portugalijos parlamentas pripažino Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad Portugalijos parlamentas pripažino Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad Portugalijos parlamentas pripažino Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pranešė, kad Portugalijos parlamentas pripažino Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2017, 10:32 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 3:35 PM

„Šiandien Portugalijos parlamentas pripažino 1932-1933 metų Ukrainoje siautusį badą – Holodomorą – ukrainiečių tautos genocidu. Ačiū už tokį sprendimą“, – rašė jis.

Ukrainos parlamentas gruodžio 7 dieną kreipėsi į demokratines šalis su prašymu pripažinti 1932-1933 metų badmetį Ukrainoje ukrainiečių tautos genocidu. Ukrainoje jau veikia įstatymas, kuris tai pripažįsta.

Portugalijos parlamentas savo priimtoje rezoliucijoje dėl 1932-1933 metų Ukrainoje siautusio bado smerkia Holodomorą ir pripažįsta jį genocidu, kurį organizavo „totalitarinis komunistinis Stalino režimas, pareikalavęs beveik septynių milijonų Ukrainos gyventojų gyvybių“.

Kalbant apie Holodomorą, dažniausiai minimas 1932 m. balandžio – 1933 m. lapkričio laikotarpis, kada per 17 mėnesių dėl bado tuometėje sovietinėje Ukrainoje mirė keli milijonai žmonių. Istorikai skirtingai vertina badmečio aukų skaičių ir jo kilimo priežastis, skaičiai paprastai svyruoja nuo 2 iki 7,5 milijono aukų. 1933-iųjų pavasarį, istorikų vertinimu, Ukrainoje kas dieną mirdavo apie 25 tūkst. žmonių, tuo pat metu sovietinis režimas iš Ukrainos į Vakarus eksportavo 1,6-2,1 mln. tonų grūdų.

Nors prie badmečio didžiąja dalimi prisidėjo Stalino kolektyvizacijos politika, privertusi tūkstančius ukrainiečių žemdirbių sukilti, dabartinė Ukraina ir Rusija nevienodai traktuoja šią istorinę tragediją. Kijevas laikosi pozicijos, kad Holodomoras buvo sąmoninga sovietinės valdžios iniciatyva palaužti ukrainiečių tautos pasipriešinimą kolektyvizacijai. Maskva, neneigdama faktinių Holodomoro įrodymų, atmeta kaltinimus, kad šis įvykis buvo sąmoningas ukrainiečių tautos naikinimas, ir nurodo, kad badas tuo metu buvo paplitęs plačioje pietvakarinėje ir centrinėje Sovietų Sąjungos dalyje.

2006 m. Ukrainos parlamentas Holodomorą teisiškai prilygino genocidui, kai kurios tarptautinės organizacijos, tarp jų Europos Parlamentas ir Jungtinės Tautos, Holodomorą pavadino „tragedija“ ar „nusikaltimu žmoniškumui“. Lietuvos Seimas 2005 metų lapkričio 24 dieną priimtu pareiškimu pripažino, kad 1932-1933 metais Stalino režimas vykdė sąmoningą, kruopščiai suplanuotą ukrainiečių tautos genocidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.