Lenkės liejo pyktį dėl viduramžiškų įstatymų

Šimtai Lenkijos moterų dar kartą išėjo į gatves norėdamos priminti valdantiesiems, kad nesutinka su jų užmojais visiškai uždrausti abortus. Tiesa, šį kartą lenkės reikalavo ne tik to, bet ir lygių teisių.

Varšuvoje prie TTP būstinės susirinkusios moterys negailėjo kritikos valdantiesiems ir pastatė stendą, ant kurio užrašė savo siunčiamas žinutes politikams.<br>AP nuotr.
Varšuvoje prie TTP būstinės susirinkusios moterys negailėjo kritikos valdantiesiems ir pastatė stendą, ant kurio užrašė savo siunčiamas žinutes politikams.<br>AP nuotr.
Varšuvoje prie TTP būstinės susirinkusios moterys negailėjo kritikos valdantiesiems ir pastatė stendą, ant kurio užrašė savo siunčiamas žinutes politikams.
Varšuvoje prie TTP būstinės susirinkusios moterys negailėjo kritikos valdantiesiems ir pastatė stendą, ant kurio užrašė savo siunčiamas žinutes politikams.
Daugiau nuotraukų (2)

TVN24 ir „Lietuvos rytas“ inf.

Mar 10, 2017, 9:04 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:44 AM

Minint Tarptautinę moters dieną skirtingose pasaulio šalyse į gatves patraukė tūkstančiai moterų.

Daugelis jų reikalavo lygių teisių, galimybių gauti tokį pat atlyginimą kaip ir vyrai.

Tačiau Lenkijoje surengtos demonstracijos tapo proga priminti šalies valdantiesiems, kad jos nieku gyvu nesutinka su politikų planais sugriežtinti šalies įstatymus, susijusius su nėštumo nutraukimo procedūromis.

Patraukusios į gatves lenkės garsiai šaukė, kad nesutinka su viduramžiškais įstatymais, kuriuos siekiama priimti. Jos taip pat reikalavo nemokamų kontraceptinių priemonių, teisės pasirinkti nėštumo nutraukimą, valstybės kompensuojamo pagalbinio apvaisinimo.

Nemažas būrys moterų susirinko prie Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) būstinės Varšuvoje. Šalia jos buvo pastatytas didelis stendas, ant kurio lenkės surašė savo žinutes politikams.

„Nebūsiu jūsų lėle“, „Dukrele, anūke, jūs tikrai gyvensite geresniame pasaulyje nei aš“, „Negali būti visuomenės be moterų teisių“, – skelbė užrašai ant stendo.

Į protestą atėjusi studentė Ola teigė, kad ji kovoja ne už nėštumo nutraukimą, o už moterų teisę pasirinkti.

„Noriu, kad mano teisės būtų ginamos. Bijau, kad jei mane kas nuskriaus, jeigu išprievartaus, aš neturėsiu galimybės pasirinkti“, – kalbėjo Ola.

Akcijos, kurią organizavo „Lenkijos moterų protesto“ organizacija, metu buvo perskaitytas ir manifestas, kuriame reikalaujama užtikrinti reprodukcines teises ir išguiti iš šalies viduramžiškus prietarus.

Šiuolaikinės partijos atstovė Kamila Gasiuk-Pihowicz ragino į protestus įsitraukti kuo daugiau moterų.

„Jei norite, kad pagalbinio apvaisinimo procedūros būtų kompensuojamos, jei norite galimybės laisvai įsigyti kontraceptinių priemonių, jeigu nepritariate visiškam abortų draudimui, ateikite. Tai laikas, kai turime susitelkti ir veikti“, – kalbėjo parlamento narė.

Jos kolegė Joanna Scheuring-Wielgus taip pat kritikavo TTP politiką: „Per metus TTP padovanojo gėdos knygą. Knygą, kurioje politikai gėdijasi moterų.“

Į gatves išėjusios moterys buvo griežtos: „Norime medicinos, ne ideologijos.“

Prie protesto prisijungusi Anna atėjo su savo dukra. Pastaroji yra moksleivė ir motina tikino kovojanti būtent už jos ateitį.

„Jai prieš akis dar visas gyvenimas. Noriu, kad ji turėtų teisę rinktis“, – kalbėjo Anna.

Tiesa, ne visi, patraukę į gatves, buvo vienos nuomonės. Prie TTP būstinės atsirado ir kelios dešimtys nepatenkintų surengtu protestu.

Jie laikė plakatus su užrašais „Stop abortams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.