Europos Sąjunga pristatė atsaką „Brexit“, kuris britams nepatiks

Europos Sąjunga (ES) pristatė savo strategiją deryboms su Jungtine Karalyste dėl jos pasitraukimo iš Bendrijos, skelbia BBC.

D.Tuskas pristatė ES gaires, kuriomis ji vadovausis derybose.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
D.Tuskas pristatė ES gaires, kuriomis ji vadovausis derybose.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
D.Tuskas pristatė ES gaires, kuriomis ji vadovausis derybose.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
D.Tuskas pristatė ES gaires, kuriomis ji vadovausis derybose.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt ir BNS inf.

Mar 31, 2017, 11:10 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:17 PM

Europos Vadovų Tarybos prezidento Donaldo Tusko pristatytose gairėse prieštaraujama vienam iš esminių britų prašymų: kad derybos dėl prekybos susitarimo ir pasitraukimo sąlygų vyktų vienu metu.

Pasiūlyme užsimenama, kad pokalbiai dėl prekybos sąlygų britams po „Brexit“ galėtų prasidėti tik tada, kai būtų padaryta „pakankama pažanga“ derybose dėl paties „Brexit“.

Turės apmokėti skolas

Naujienų agentūros AFP gautame derybų gairių juodraštyje raginama laikytis atskirtų „fazių principo“ suteikiant prioritetą tvarkingoms skyryboms, kad būtų sumažinta sumaištis, galinti kilti 2019-ųjų kovą, kai Britanija galutinai pasitrauks iš ES.

„Europos Taryba atidžiai stebės pažangą ir nustatys, kada bus pasiekta pakankama pažanga, kad būtų galima pereiti į kitą derybų dėl ateities santykių fazę“, – sakoma juodraštyje.

ES „pasirūpins, kad Jungtinė Karalystė įvykdytų visus finansinius įsipareigojimus ir (apmokėtų visas) skolas, kurias JK prisiėmė būdama šalis narė“, – D.Tuskas sakė per spaudos konferenciją Maltoje, kur pristatė savo parengtas preliminarias „Brexit“ derybų gaires.

„Tai būtų sąžininga visiems žmonėms, bendruomenėms, ūkininkams, mokslininkams ir kitiems, kuriems mes, visos 28 (ES narės), pažadėjome pinigų ir esame jiems skolingi“, – pabrėžė D.Tuskas.

Gairės bus nusiųstos visoms 27 ES narėms, kad jos galėtų patvirtinti pasiūlymus. Jose bus nustatyti likusių dvejų metų derybų reikalavimai, kuriuos Londonui pateiks Briuselis.

Jungtinė Karalystė 50-ąjį Lisabonos sutarties straipsnį oficialiai aktyvino trečiadienį. Nuo to laiko pradėtas skaičiuoti dvejų metų laikotarpis, per kurį britai turi išsiderėti pasitraukimo ir tolesnių santykių su ES sąlygas.

Primena, kad derybos gali žlugti

ES tvirtina, kad negalima pasirašyti sutarties dėl ateities prekybos santykių, kol Didžioji Britanija neišstos iš Bendrijos 2019 metais, tačiau derybos dėl naujų ryšių sistemos gali prasidėti iškart po to, kai bus susitarta dėl skyrybų sąlygų.

ES nurodė, kad „derybose taip pat gali būti siekiama pereinamojo laikotarpio sutartis, kuriomis yra suinteresuota ES, pripažinti tinkamu pagrindu tiltams į numatomą ateities santykių sistemą nutiesti“.

Europos Sąjunga darys viską, ką gali, kad pasiektų „konstruktyvų“ susitarimą, bet taip pat turi pasiruošti scenarijui, kad susitarti nepavyks, sakoma penktadienį paviešintame ES derybų plane.

Europos Sąjunga „uoliai dirbs, kad pasiektų šį sprendinį, bet taip pat pasiruoš, kad galėtų suvaldyti padėtį, jeigu derybos žlugtų“, sakoma naujienų agentūros AFP gautame gairių juodraštyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.