Į Europą atvykę vaikai tapo seksualinio išnaudojimo aukomis

Be tėvų Europoje atsidūrę migrantų vaikai tampa seksualinio išnaudojimo aukomis. Remiantis nauju Harvardo universiteto tyrimu, nepilnamečiai parduoda savo kūną, kad susimokėtų žmonių gabentojams.

Žmonių gabentojai seksualiai išnaudoja migrantų vaikus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Žmonių gabentojai seksualiai išnaudoja migrantų vaikus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 20, 2017, 9:06 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 10:57 PM

Tokias tyrimo išvadas pateikė profesorė Jacqueline Bhabha ir mokslų daktarė Vasileia Digidiki. Jos tvirtina, kad „Graikijoje pastebėta auganti vaikų išnaudojimo ir prievartos epidemija“.

Mokslininkių pranešime teigiama, kad vaikai iš konflikto zonų – įskaitant Siriją, Afganistaną ir Pakistaną – siekiantys keliauti gilyn į Europą, yra sulaikyti Graikijoje ir negali sumokėti gabentojams, kurie juos pervestų per sieną. Dėl to kai kurie mažamečiai parduoda savo kūną, kad finansuotų savo keliones.

Žmonių gabentojai dažnai reikalauja tūkstančių eurų, kad perkeltų žmones per Viduržemio jūrą ar palydėtų per nelegalias perėjas gilyn į Europą.

„Ši nepaprasta situacija nebegali būti ignoruojama. Nebegalime toliau sėdėti rankų sudėję, kol migrantų vaikai išnaudojami ir yra priversti parduoti savo kūnus, kad išliktų. Tai vyksta vidury dienos Atėnų širdyje, – tikino V.Digidiki. – Mūsų atsakomybė yra nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų sustabdytas šis šlykštus orumo ir žmogaus teisių pažeidimas.“

Tyrimo autorės išsiaiškino, kad seksualinių santykių su nepilnamečiais vidutinė kaina – 15 eurų.

Didžiausia grupė, įtraukta į šią veiklą, yra berniukai iš Afganistano. Taip pat nemažai yra sirų, irakiečių, iraniečių. Dauguma klientų – vyrai nuo 35-erių ir vyresni.

Pasak Graikijos vaiko teisių apsaugos agentūrų, šalis sulaukė 5174 vaikų be palydos prašymų vien 2016-aisiais, iš šių nepilnamečių tik 191 buvo perkeltas į kitas Europos valstybes. Vaikų ir paauglių be palydos grupei kyla didžiausia rizika tapti nusikaltėlių ir seksualinių išnaudotojų aukomis.

Graikijos valdžia stengėsi suteikti atskirą prieglobstį nepilnamečiams, tačiau toli gražu ne visiems jų pavyksta suteikti būstą saugesnėse vietose, kur vaikai yra apsaugoti nuo išnaudojimo ir smurto.

Pastarieji nusikaltimai vykdomi tiek miesto, tiek kaimo vietovėse Graikijoje. Mokslininkių pranešime tvirtinama, kad kai kurie parsidavinėjantys vaikai taip pat priprato prie narkotikų, kad jiems išleidžia visus gautus pinigus.

Harvardo universiteto akademinės bendruomenės narės tikina, kad vaikai patiria seksualinį priekabiavimą bei prievartą ir pabėgėlių stovyklose. Taip pat daugėja santuokų su nepilnamečiais.

Vaikai ir paaugliai, gyvenantys migrantų stovyklose, patiria mafijos grupių šantažą. Jos reketuoja nepilnamečius grasindamos nusiųsti žeminančias jų nuotraukas gimtosiose šalyse likusiems jų šeimos nariams.

„Šis tyrimas apnuogino šokiruojantį ir vis labiau plintantį dabartinės pabėgėlių krizės aspektą: mažamečių parsidavinėjimą kaip būdą išlikti“, – tikino pranešimo bendraautorė J.Bhabha ir ragino Europos valstybes reaguoti į vykdomus nusikaltimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.