Milžiniškas skandalas Lenkijoje: pradėta abejoti ministro orientacija

Lenkijos krašto apsaugos ministro pavaldiniui ėmus piktnaudžiauti postu kilo skandalas. Vieni įtarė vyrą esant ministro meilužiu, kiti svarstė, kodėl valdančiųjų vadas į situaciją žiūri atlaidžiai.

Krašto apsaugos ministro A.Macierewicziaus (kairėje) parama svarbi J.Kaczynskiui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Krašto apsaugos ministro A.Macierewicziaus (kairėje) parama svarbi J.Kaczynskiui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Skandalas kilo dėl B.Misiewicziaus.
Skandalas kilo dėl B.Misiewicziaus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 20, 2017, 10:28 AM, atnaujinta May 3, 2017, 9:12 AM

„Pradedu Antonį Macierewiczių įtarinėti homoseksualumu, nes protu tokio fatališko susižavėjimo paaiškinti neįmanoma“, – taip garsus rašytojas ir politikos apžvalgininkas Rafalas Ziemkiewiczius svarstė apie 68 metų krašto apsaugos ministro A.Macierewicziaus prisirišimą prie 27 metų Bartlomiejaus Misiewicziaus.

R.Ziemkiewicziaus viešai išsakyti įtarimai ministrui turėjo būti ypač skaudūs, mat rašytojas yra aktyvus šalį valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) rėmėjas.

Vedusio, suaugusią dukrą turinčio A.Macierewicziaus ryšiai su pavaldiniu apkalbų objektu tapo prieš pusantrų metų.

Visuomenės įtarimus sukėlė žinia, kad vien vaistinėje trumpai dirbusį ir jokių mokslų nebaigusį vaikiną A.Macierewiczius paskyrė Krašto apsaugos ministerijos atstovu spaudai ir apdovanojo aukso medaliu už nuopelnus krašto gynybai.

Atsibodo įžūlūs reikalavimai

Nesportiškas, nemažą antsvorį turintis jaunas vyras ėmė šokiruoti opoziciją reikalavimais, kad kariškiai jam atiduotų pagarbą, o vykstant į naktinį klubą jam būtų paskirtas tarnybinis automobilis ir speciali apsauga.

Žiniasklaidoje kilus pasipiktinimui B.Misiewicziaus nušalinimo prieš pusmetį ėmė reikalauti net TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

A.Macierewiczius nepakluso partijos vado nurodymui ir B.Misiewiczių tik trumpam išsiuntė atostogų.

Netrukus jis vėl gavo atsakingas pareigas ministerijoje ir buvo vežiojamas tarnybiniu automobiliu.

Istorija kulminaciją pasiekė Velykų išvakarėse, dienraščiui „Fakt“ atskleidus, kad B.Misiewicziui buvo suteiktos naujos pareigos – jis tapo valstybinio ginklų gamybos koncerno PGZ atstovu spaudai.

Visuomenę dar labiau apstulbino spaudoje pasirodę gandai, kad jaunuoliui buvo skirta 50 tūkst. zlotų (11,8 tūkst. eurų) mėnesinė alga.

Bet pats B.Misiewiczius tokius pranešimus neigė: „Tai – nesąmonių ir melo rašymas, už kurį turėtų būti baudžiama. Nediskutuosiu su geltonąja spauda, nes tai neturi prasmės.“

Skleidė savo versiją

Kilus skandalui opozicija pareiškė, kad B.Misiewiczius tapo valdančiųjų savivalės ir arogancijos simboliu, ir ėmė reikalauti, jog Seimas ištirtų minėto jaunuolio karjeros vingius.

Siekdama kuo skubiau nuslopinti skandalą TTP skubiai pašalino iš partijos B.Misiewiczių, atsiprašė visuomenės ir pripažino, kad jis „neturėjo būtinos kvalifikacijos eiti pareigas valstybės administracijoje“.

B.Misiewicziaus atstatydinimas politologams sukėlė daugybę mįslių. Viena pagrindinių: kodėl TTP vadovas, autoritariškasis J.Kaczynskis, kurio nurodymus klusniai vykdo premjerė ir prezidentas, visą pusmetį buvo bejėgis prieš A.Macierewiczių?

Bulvarinė žiniasklaida pradėjo įtarinėti, kad prieš 26 metus tapęs vidaus reikalų ministru ir perėmęs sovietmečio saugumo tarnybų archyvus A.Macierewiczius aptiko J.Kaczynskį kompromituojančių dokumentų.

Sovietinė žvalgyba akylai sekė visus opozicijos aktyvistus ir, kaip spėjama, nustatė, kad niekada merginos neturėjęs J.Kaczynskis yra netradicinės lytinės orientacijos.

Bulvarinė žiniasklaida ėmė skelbti įtarimus, jog J.Kaczynskis bijo, kad A.Macierewiczius nepaviešintų tokių dokumentų, todėl toleruoja ministro savivalę.

Pučia vieną dūdelę

Įtakingiausias šalies dienraštis „Gazeta Wyborcza“ spėja, kad J.Kaczynskis A.Macierewicziaus išsišokimus toleruoja dėl kitokių priežasčių.

Radikaliomis antisovietinėmis pažiūromis garsėjantis ministras yra aklai įsitikinęs, jog prieš septynerius metus įvykusią prezidentinio lėktuvo katastrofą Smolenske suplanavo Maskva. A.Macierewiczius neslepia manantis, kad Maskvai padėjo tuomet Lenkiją valdžiusi Piliečių platformos partija (PPP).

Nors garsiausi pasaulio aviacijos ekspertai teigia, kad katastrofa įvyko dėl prastų orų ir pilotų kaltės, TTP palaiko visai kitą versiją – įtaria Maskvos ir PPP sąmokslą.

Mažiausiai tris Seimo kadencijas Lenkiją valdyti planuojantis J.Kaczynskis šią absurdišką versiją remia todėl, jog mano, kad tokie kaltinimai neleis rinkimų laimėti PPP.

A.Macierewiczius dėl nuolatinių gąsdinimų Maskvos kėslais ir kalbų apie opozicijos talkinimą Kremliui yra tapęs radikalių nacionalistų numylėtiniu. Be to, šis politikas yra artimas kunigo Tadeuszo Rydzyko, valdančio didžiausią katalikišką žiniasklaidos koncerną šalyje, bičiulis.

A.Macierewicziui J.Kaczynskis yra atlaidus todėl, jog nenori, kad konfliktas su juo sutrukdytų strateginiams TTP planams suvienyti dešiniąsias partijas ir padedant Bažnyčiai užsitikrinti ilgą šalies valdymą.

Vis dėlto B.Misiewicziaus karjera ir tai, kad A.Macierewiczius nepadavė rašytojo R.Ziemkiewicziaus į teismą dėl kaltinimų homoseksualumu, nenuslopino gandų dėl netradicinės gynybos ministro lytinės orientacijos.

Juolab kad paaiškėjo, jog ministras atsakingas konsultanto pareigas suteikė dar vienam jokių mokslų nebaigusiam jaunuoliui, kurį ėmė reklamuoti kaip gerą aviakatastrofų ekspertą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.