Homoseksualumo neslepianti politikos roko žvaigždė žada ginti airius

Jauniausiu Airijos premjeru tapusį Leo Varadkarą jau spaudžia rinkėjų lūkesčiai. Homoseksualumo neslepiantis imigranto iš Indijos sūnus ruošiasi spręsti problemas, kurias airiams sukels „Brexit“.

L.Varadkaras ruošiasi kovoti, kad Airija nenukentėtų nuo „Brexit“ susitarimo. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Varadkaras ruošiasi kovoti, kad Airija nenukentėtų nuo „Brexit“ susitarimo. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „Bloomberg“ ir „The Guardian“ inf.

Jun 16, 2017, 12:40 PM

38 metų gydytojo išsilavinimą turintis politikas šią savaitę tapo valdančiosios Airijos partijos „Fine Gael“ lyderiu ir iš Endos Kenny perėmė premjero postą. O politiku susižavėję airiai jau negaili jam pagyrų.

„Mačiau, kaip jis bendrauja su rinkėjais. Jis stovėjo, pozavo asmenukėms ir atrodė kaip tikra roko žvaigždė“, – L.Varadkarą gyrė Golvėjaus tarybos narys Peteris Feeney.

2015 metais sveikatos apsaugos ministro pareigas ėjęs L.Varadkaras nusprendė prisipažinti esąs pirmasis gėjus vyriausybės narys katalikiškoje šalyje, kurioje iki dešimtojo dešimtmečio homoseksualumas buvo draudžiamas.

Tačiau jaunasis politikas, lyginamas su tokiais savo kartos atstovais kaip Kanados premjeras Justinas Trudeau ar Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, dabar turės rimtų darbų.

Gydytojo iš Indijos ir airės medicinos sesers sūnui teks kovoti su nežinomybe, kurią airiams kelia kaimynų britų pastangos pasitraukti iš Europos Sąjungos.

Praėjusią savaitę L.Varadkaras pareiškė, kad prastas Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May pasirodymas Parlamento rinkimuose yra galimybė Airijai išsiderėti geresnį susitarimą dėl „Brexit“.

„Britų rinkimų rezultatai man rodo, kad nėra jokios galimybės tęsti „kietojo „Brexit“ plano. O tai reiškia šansą Airijai“, – kalbėjo politikas.

Britų pasitraukimas iš Bendrijos airiams – skaudi tema. Vien dėl to, kad Jungtinei Karalystei išstojus iš ES tarp Šiaurės Airijos ir Airijos esanti siena vėl taps griežtai saugoma.

O tai, kaip pripažįsta net vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier, yra grėsmė atsinaujinti ilgus dešimtmečius Britų salas kamavusiam konfliktui dėl Šiaurės Airijos.

Praėjusios savaitės Jungtinės Karalystės Parlamento rinkimai airių nenudžiugino ir dėl to, kad Th.May konservatoriai į koaliciją kviečiasi Demokratinę junionistų partiją, kuri griežtai priešinasi bet kokiam Airijos kišimuisi į Belfasto reikalus.

L.Varadkaras ragina britus leisti Šiaurės Airijai likti bendroje ES rinkoje po to, kai Jungtinė Karalystė iš jos išstos, nes tai svarbi rinka Airijai. Bet tai junionistams itin nepatinka.

Su jų lydere Arlene Foster premjeras susitiks jau penktadienį. Bet tikrasis išbandymas, kaip pripažįsta kiti Airijos politikai, L.Varadkaro laukia, kai Jungtinės Karalystės derybos su Briuseliu įsibėgės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.