Po ilgus metus trunkančio ginčo Makedonija galimai keis savo pavadinimą

Makedonijos planams stoti į Europos Sąjungą ir NATO trukdo jos pavadinimas, kuris nepatinka graikams. Bet ginčų su Atėnais išvarginta vyriausybė ėmė svarstyti galimybę jį pakeisti.

 Makedonija vadinasi taip pat kaip viena Graikijos provincija.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Makedonija vadinasi taip pat kaip viena Graikijos provincija.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Makedonija vadinasi taip pat kaip viena Graikijos provincija.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Makedonija vadinasi taip pat kaip viena Graikijos provincija.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“, „The Times“ ir „The Guardian“ inf.

Jun 16, 2017, 12:37 PM, atnaujinta Jun 16, 2017, 12:52 PM

Gegužę prisiekęs ministrų kabinetas pripažino, kad Makedonija yra pasiruošusi kompromisui, jeigu tai padės užtikrinti stabilumą regione, kuriam grėsmę kelia Rusija.

Ginčo su graikais problema – Makedonijos pavadinimas. Atėnai vetavo Skopjės prašymą tapti NATO nare, nes ji vadinasi taip pat, kaip ir šiaurinė Graikijos provincija. Esą tokiu būdu makedonai gviešiasi užkariauti šią teritoriją.

Graikai taip pat kaltina kaimynus dėl jų simbolių, kultūros ir Aleksandro Makedoniečio, kurį laiko Graikijos didvyriu, savinimosi.

Po Jugoslavijos skilimo rietenos tarp Graikijos ir neseniai nepriklausoma tapusios Makedonijos itin sustiprėjo.

Tuomet pastaroji sutiko tapti Jungtinių Tautų nare pasivadinusi keistu pavadinimu – Buvusi Jugoslavijos Respublika Makedonija.

Tačiau nacionalistinė vyriausybė Skopjėje atsisakė naudoti šį vardą prašymuose prisijungti prie NATO ir ES.

Todėl graikai 2008 metais užkirto makedonams kelią prisijungti prie karinio aljanso.

Makedonija savo ruožtu nusprendė netylėti. Sostinėje iškilo didžiulė Aleksandro Makedoniečio skulptūra, karžygio vardu imti vadinti oro uostai, stadionai ir greitkeliai.

Bet tris dešimtmečius virusios aistros rimsta.

Naujoji koalicijos vyriausybė ryžosi švelninti savo poziciją ir nuvyko į Atėnus aptarti galimo Rusijos kišimosi į valstybių reikalus.

Mat paviešinti dokumentai skelbia, kad Rusijos šnipai ir diplomatai Makedonijoje prisidėjo prie mėginimų kurstyti etninius neramumus tarp etninių slavų ir albanų mažumos.

Tiesa, nors premjeras Zoranas Zajevas prabilo apie ryžtą derėtis su graikais, valdžia dar nenusprendė, koks galėtų būti naujas šalies pavadinimas.

Neatmetama galimybė oficialiai priimti ir šiuo metu vartojamą Buvusios Jugoslavijos Respublikos Makedonijos junginį arba prie Makedonijos prišlieti apibūdinimą Aukštutinė, Naujoji arba Šiaurinė.

„Žinau, kad jeigu atnaujinsime draugiškus santykius ir praplėsime akiratį, galime rasti sprendimą“, – prieš Graikijos ir Makedonijos užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje pirmadienį kalbėjo ministras pirmininkas.

Susitaikymo nori ir graikai. Finansinių problemų kamuojami Atėnai pripažino, kad geri santykiai su kaimynais jiems taip pat būtini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.