Lenkijos lyderiai surėmė ietis dėl teismų

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda niekaip negali susitarti su valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu dėl teismų reformos. Politikai tiktai mėtosi kaltinimais.

J.Kaczynskis (kairėje) nepaiso A.Dudos pasiūlymų dėl teismų reformos. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskis (kairėje) nepaiso A.Dudos pasiūlymų dėl teismų reformos. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

TVN24 ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 21, 2017, 3:04 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 3:22 PM

Batalijos dėl to, kaip turėtų būti reformuojami teismai, Lenkijoje veda prie dvivaldystės. Lenkijos prezidentas A.Duda laikosi savo idėjos, kaip turėtų būti reformuojamas Aukščiausiasis teismas ir Visuotinė teisėjų taryba, o TTP jo pasiūlymus mėto į šiukšliadėžę.

Įvertinusi A.Dudos įstatymų projektų korekcijas TTP šią savaitę pateikė savo variantą. Kaip paaiškėjo, J.Kaczynskio valdoma partija padarė ne ką kita, o grįžo prie pirminių savo įstatymo projektų versijų, kurias liepos mėnesį vetavo prezidentas.

Tačiau jį rasti bus itin sudėtinga, nes TTP ir A.Dudos stovyklos laikosi visiškai priešingų pozicijų ir nusileisti neketina.

„Projektą, kurį pateikė prezidentas, reikėjo taisyti“, – pareiškė Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Mariuszas Blaszczkas.

Pasak jo, demokratiškoje šalyje žmonės išrenka savo atstovus ir taip suteikia jiems mandatą priimti sprendimus. Todėl būtent TTP turėtų spręsti, kaip bus reformuojami teismai.

Lenkijos prezidentas siekė, kad pagal naujuosius įstatymus visų galių savo rankose neturėtų teisingumo ministras.

Tuo metu pagal TTP projektą Lenkijos teisingumo ministrui suteikiami įgaliojimai savo nuožiūra pratęsti pensinio amžiaus sulaukusių teisėjų mandatus, atleisti ir skirti teismų pirmininkus.

Antrasis įstatymo projektas paliestų Visuotinės teisėjų tarybos sudarymo procesą ir padarytų jį politizuotą, pavaldų politikams, nes jam vadovautų parlamentas.

Nors tokius TTP siekius, be kita ko, apribojančius ir prezidento galias, A.Duda vetavo dar liepą, prezidento patarėja Zofija Romaszewska tikino, kad dabartinės TTP pateiktos pataisos iš esmės numato tą patį.

„Prezidentas jokiais būdais nesutiks, kad viena partija rinktų teisėjus“, – sakė Z.Romaszewska. Pasak jos, peržvelgus TTP įvestas pataisas akivaizdu, kad teisėjus rinktų net ne viena partija, o vienas teisingumo ministras.

„Taip išeina, kad vienas ministras, kuris kartu yra ir generalinis prokuroras, galės spręsti, kas vyksta mūsų šalyje“, – piktinosi A.Dudos patarėja.

Tai iš esmės reiškia ne ką kita, o toliau besitęsiančią politinę krizę šalyje, kuri praėjusią vasarą privertė išeiti į gatves tūkstančius lenkų.

„Prezidentas pripažįsta, kad teisingumo srityje būtinos permainos, tačiau nesutinka, jog būtų įvesta vienvaldystė“, – kalbėjo Z.Romaszewska.

Z.Romaszewska pareiškė vis labiau abejojanti, ar J.Kaczynskis netolsta nuo demokratijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.