Varšuvos centre susideginęs vyras: „Raginu visus – nelaukite ilgiau“

Varšuviečiai neša gėles ir degina žvakes toje vietoje, kur praėjusią savaitę susidegino prieš valdžią protestavęs Piotras S. Valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) gedinčius nusprendė pažaboti.

Lenkijos valdančiuosius įsiutino, kad žmonės žavisi protestuotojo poelgiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos valdančiuosius įsiutino, kad žmonės žavisi protestuotojo poelgiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos valdančiuosius įsiutino, kad žmonės žavisi protestuotojo poelgiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos valdančiuosius įsiutino, kad žmonės žavisi protestuotojo poelgiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijos valdančiuosius įsiutino, kad žmonės žavisi protestuotojo poelgiu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos valdančiuosius įsiutino, kad žmonės žavisi protestuotojo poelgiu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

Nov 2, 2017, 12:59 PM

Pasklidus žiniai, kad ligoninėje mirė politinio susideginimo akciją surengęs Piotras S., Varšuvos gyventojai protesto vietoje sukūrė gedulo altorių.

TTP nurodė registruoti visų, kurie ateina uždegti žvakės ar padėti gėlių, pavardes.

Šis valdžios siekis sumenkinti Piotro S. poelgio atminimą dar labiau įkaitino aistras.

Varšuviečiai ėmė ne tik nešti dar daugiau gėlių ir žvakių, bet ir ant pastatų sienų rašo žuvusiojo citatas.

TTP atstovai bei valdžiai palanki žiniasklaida tvirtina, kad susideginimo protestą surengė depresija sirgęs ligonis, patikėjęs tariamai melagingais opozicijos tvirtinimais, jog valdžia trypia demokratiją ir siekia šalį išvesti iš Europos Sąjungos (ES).

Tačiau velionio artimieji tvirtina, kad 54 metų Piotro S. depresija buvo lengvos formos, netrukdė dirbti ir normaliai gyventi.

Labai apsiskaitęs ir inteligentiškas dviejų suaugusių vaikų tėvas nutarė paaukoti savo gyvybę, kad pabudintų iš politinio abejingumo pasyvią pilkąją žmonių masę.

Pilko žmogaus manifestas

Chemijos mokslus baigęs, eilėraščius kūręs ir filosofija žavėjęsis Piotras S. domėjosi politika, tačiau nedalyvavo jokios partijos veikloje ir nevaikščiojo į protesto demonstracijas.

Studijų laikais antikomunistinius atsišaukimus platinęs ir demonstracijose dalyvavęs Piotras S. buvo atsisakęs pasiūlymo dėstyti Krokuvos universitete ir plėtojo asmeninį verslą.

Pastaruoju metu vyriškis padėjo ruošti projektus, kuriuose prašoma ES finansinės paramos, ir dažnai važiuodavo į Varšuvą.

Todėl jo išvykimas į sostinę tą ankstų rytą žmonai vaistininkei, sūnui informatikui ir dukrai dailininkei nesukėlė jokių įtarimų.

Sūnus tiktai pasidomėjo, kodėl tėvas į kelioninį krepšį įsidėjo garsintuvą. Tėvas atsakė, kad megafoną paprašė parduoti kolega, tad jam ir veža daiktą.

„Aš, paprastas, pilkas žmogus, toks kaip ir jūs, raginu visus – nelaukite ilgiau! Reikia pakeisti tą valdžią kuo greičiau, kol visiškai nesunaikino mūsų šalies“, – tokiais žodžiais prasidėjo raštas, kuriame Piotras S. papunkčiui išvardijo penkiolika kaltinimų TTP.

Opozicinė žiniasklaida Piotro S. poelgį pavadino pilkojo žmogaus protestu prieš TTP savivalę ir akcentavo manifeste išryškintą kaltinimą, jog valdantieji susitepė rankas jo krauju.

Tačiau vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas pareiškė, kad dėl Piotro S. poelgio kalta opozicija, skleidžianti melagingą propagandą ir raginanti su valdžia kovoti gatvėje ir prašyti užsienio pagalbos.

Siekdama sumenkinti įvykio svarbą TTP vadovybė netrukus nurodė partijos nariams nekomentuoti susideginimo. Be to, policininkams liepta surašyti visus, kurie neša gėles aukai pagerbti.

Paliko du atsišaukimus

Liudininkai tvirtina, kad prie aukščiausio Varšuvos pastato – J.Stalino padovanotų Kultūros ir mokslo rūmų – Piotras S. susimąstęs sėdėjo apie dvi valandas.

Po to vyras išsiuntė telefonu SMS žinutes sūnui ir dukrai. Jų paprašė vykti namo, perskaityti paliktą laišką ir pasirūpinti mama.

Tada vyras per garsiakalbį paleido šalyje populiarią dainą „Myliu laisvę“, sušuko, jog protestuoja prieš TTP vykdomą politiką, į viršų išmetė šūsnį lapelių su savo manifestu ir uždegė degtuką, prieš tai apsipylęs butelyje atsivežtu degiuoju skysčiu.

Po keliolikos sekundžių prie liepsnos fakelu virtusio Piotro S. pribėgo pastato apsaugininkai, skubiai iškvietę medikus.

Praeiviai nufilmavo ne tik įvykį, bet ir jo surašytą manifestą, kurio turinys akimirksniu ėmė plisti socialiniuose tinkluose.

Vėliau Piotro S. sūnus įvykdė priešmirtinį tėvo prašymą ir išplatino antrą jo surašytą kreipimąsi, paliktą namuose. Pastarajame chemikas dar detaliau kritikavo valdančiuosius ir smulkmeniškai vardijo visus TTP nusižengimus demokratijai.

Piotras S. atsišaukimuose kaltino TTP teismų ir žiniasklaidos uzurpavimu, opozicijos žlugdymu, pilietinių organizacijų naikinimu, vienos partinės tiesos diegimu, šalies tarptautinio autoriteto žeminimu. Taip pat tuo, kad valstybinių įmonių vadovais skiriami valdančiųjų giminaičiai.

Lenkas laiške prisipažino, kad serga depresija, tačiau teigė, kad su protesto aktu tai neturi nieko bendra.

Savo veiksmus jis esą labai gerai apgalvojo ir seniai suplanavo tikėdamasis išbudinti tautiečius iš abejingumo letargo.

Atrodo, kad tai Piotrui S. pavyko, nes jo poelgį dalis visuomenės ėmė aukštinti. Varšuvoje ant pastatų sienų rašomos jo manifesto citatos, raginančios pilkus piliečius sukilti.

Tokie užrašai buvo pastebėti net ant TTP lyderio Jaroslawo Kaczynskio namo sienų. Būtent pastarąjį politiką Piotras S. nurodė kaip didžiausią demokratijos žlugdytoją.

Baudžia už pasipriešinimą

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ parašė, kad Piotro S. susideginimas simbolizuoja neviltį, kurią jaučia didelė dalis tautiečių dėl TTP vykdomos politikos.

Valdžia yra iškėlusi bylas net 800 žmonių, kurie dalyvavo protestuose prieš TTP.

Protestuotojai kviečiami rašyti pasiaiškinimus, jiems skiriamos piniginės nuobaudos, gąsdinama rimtesnėmis pasekmėmis.

Valdančiųjų uzurpuota valstybinė televizija TVP net penkias dienas nepranešė apie vyro susideginimą. Vėliau ėmė pabrėžti tai, kad Piotras S. kentėjo nuo depresijos.

Šį faktą labiausiai išryškino visa dešiniųjų žiniasklaida, net neanalizuodama išvardintų konkrečių kaltinimų valdžiai.

Garsus sovietmečio opozicionierius Wladyslawas Frasyniukas pareiškė: „Po Piotro S. atsišaukimu galėtų pasirašyti daugybė žmonių. Šis pasiaukojimas negali būti užmirštas.“

Žinoma kino filmų režisierė Agnieszka Holand susideginimą palygino su pilkų piliečių kova Lenkijos sukilimuose prieš carą ir sovietinę valdžią.

„Ugnis naikina, bet ir apšviečia“, – pareiškė režisierė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.