99-ąsias nepriklausomybės metines mininčiai Latvijai – sveikinimai ir iš Lietuvos

Latvija šeštadienį įvairiais renginiais minės 99-ąsias nepriklausomybės paskelbimo metines.

 Latvija šeštadienį įvairiais renginiais minės 99-ąsias nepriklausomybės metines.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Latvija šeštadienį įvairiais renginiais minės 99-ąsias nepriklausomybės metines.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kaimynę Latviją sveikino prezidentė D.Grybauskaitė.
Kaimynę Latviją sveikino prezidentė D.Grybauskaitė.
S.Skvernelis siuntė sveikinimus Latvijai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis siuntė sveikinimus Latvijai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2017, 9:13 AM, atnaujinta Nov 18, 2017, 10:28 AM

1918 m. lapkričio 18 d. Nacionaliniame teatre susirinkusi Latvijos liaudies taryba paskelbė Latvijos respublikos nepriklausomybę. Tam istoriniam posėdžiui pirmininkavo Gustavas Zemgalas, kuris paskelbė, kad nuo tos dienos suvereni valdžia priklauso Liaudies tarybai. Vėliau žodį tarė pirmasis Latvijos premjeras Karlis Ulmanis, laikinosios vyriausybės vardu paskelbęs apie demokratinės respublikos įkūrimą. Posėdis baigėsi nuskambėjus kompozitoriaus Karlio Baumanio sukurtam Latvijos himnui.

Šeštadienį Rygoje ir kituose Latvijos miestuose planuojami šventiniai koncertai, parodos ir kitokie renginiai.

Rygoje įvyks Nacionalinių ginkluotųjų pajėgų ir NATO sąjungininkų paradas, o vakare prie Laisvės paminklo įvyks iškilmingas renginys, per kurį į Latvijos tautą kreipsis prezidentas Raimondas Vėjuonis. Šventę vainikuos masinis himno giedojimas ir fejerverkai.

Sveikina Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu nuoširdžiai pasveikino Latvijos Respublikos vadovą Raimondą Vėjuonį su 99-osiomis šalies Nepriklausomybės metinėmis.

Sveikinime pažymima, kad kitąmet Lietuva ir Latvija minės savo valstybių šimtmečius. Ši sukaktis ypač svarbi ir lietuviams, ir latviams – tai bendra šventė, puikiai įprasminanti, kiek daug abi šalys pasiekė tiek tarpukariu, tiek ir atkūrusios savo valstybių nepriklausomybę.

Pasak šalies vadovės, Lietuva ir Latvija kartu tapo Europos Sąjungos ir NATO narėmis, drauge siekia puoselėti abiejų šalių, Baltijos jūros regiono ir viso žemyno valstybių vienybę ir saugumą, kad bendri iššūkiai būtų įveikti. Prezidentė išreiškė įsitikinimą, kad Latvija buvo ir išliks Lietuvai labai svarbia valstybe ne tik kaip kaimynė, bet ir kaip sąjungininkė, su kuria kartu bus dirbama, ištikimai siekiant tikslo toliau puoselėti ir įtvirtinti abiejų šalių ir piliečių nepriklausomybę.

Anot Prezidentės, abiejų valstybių šimtmečių minėjimas kitais metais dar labiau suvienys lietuvius ir latvius, o bendri kultūros, meno, mokslo, nepriklausomybės ir atgimimo laikotarpio istorijos projektai dar tvirčiau sustiprins jų ryšius ir prasmingai liudys laisvę.

Prezidentė Latvijos vadovui ir visiems šalies žmonėms palinkėjo daug sėkmės, klestėjimo ir saugumo.

Pasveikino Lietuvos premjeras ir užsienio reikalų ministras

Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis širdingai pasveikino Latvijos žmones Nepriklausomybės dienos 99-ųjų metinių proga.

Pasak premjero, galima pasidžiaugti tvirtos partnerystės principais paremtais Lietuvos ir Latvijos ryšiais. 2018 metais švęsime mūsų šalių nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį. Įkvėpta mūsų tautų artimos kaimynystės, bendros istorinės patirties ir broliškų saitų, baltų vienybė tik stiprėja. Šią bendrystę simboliškai įprasmina ir kasmet kartu švenčiama Baltų vienybės diena.

„Šiandien galime pagrįstai didžiuotis, kad Lietuva ir Latvija tapo visavertėmis tarptautinės bendruomenės partnerėmis, kurias sieja bendros demokratinės vertybės, bendri tikslai Europos Sąjungoje ir NATO, taip pat saugumo regione siekis. Esu įsitikinęs, kad šie mūsų šalis vienijantys tikslai ir šiandienos iššūkiai ir toliau stiprins mūsų šalių partnerystę“,- sakoma premjero sveikinime.

Latvijos užsienio reikalų ministrą E. Rinkevičių nacionalinės šventės – Latvijos Respublikos paskelbimo 99-ųjų metinių – proga pasveikino ir Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Įvairiapusiškas Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimas prisideda prie Baltijos regiono saugumo stiprinimo, abiem šalims strategiškai svarbių infrastruktūros projektų plėtojimo, taip pat atstovavimo bendriems interesams Europos Sąjungoje,“ – sakė L.Linkevičius.

Ministras palinkėjo, 2018 metais minint Lietuvos ir Latvijos respublikų 100-metį, bendromis pastangomis įveikti iššūkius, kurie kyla kelyje į lietuvių ir latvių tautas stiprinančius pasiekimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.