EK sveikina 27-ių ES valstybių narių sprendimą dėl EMA ir EBI perkėlimo

 Europos Komisija pritaria pirmadienį Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje priimtam susitarimui Europos vaistų agentūrą (EMA) ir Europos bankininkystės instituciją (EBI) perkelti atitinkamai į Amsterdamą ir Paryžių. Abi agentūros šiuo metu įsikūrusios Londone.

 Europos vaistų agentūra bus perkelta į Amsterdamą. <br> Reuters/Scanpic nuotr.
 Europos vaistų agentūra bus perkelta į Amsterdamą. <br> Reuters/Scanpic nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 11:25 AM

EK pranešime pažymima, kad šių dviejų agentūrų perkėlimas – Jungtinės Karalystės sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos, apie kurį Europos Vadovų Tarybai pranešta šių metų kovo 29 d., tiesioginė pasekmė ir pirmas regimas rezultatas.

EMA ir EBI yra dvi ES bendrajai rinkai labai svarbios reguliavimo agentūros, be kurių neįmanoma vaistų leidimų išdavimo ir bankų reguliavimo veikla. Po 2019 metų kovo mėnesio jos turi toliau veikti sklandžiai ir be pertrūkių.

Dabar Komisija imsis būtino teisinio darbo ir rengs pasiūlymus dėl teisės akto, kuriais bus iš dalies keičiami abiejų agentūrų steigimo reglamentai. Šie pasiūlymai bus susiję išimtinai tik su perkėlimo klausimu. Komisija ir Taryba susitarė šiuos teisės aktų pasiūlymus svarstyti prioritetine tvarka, kad agentūros per šį procesą galėtų toliau veikti. Komisija atidžiai stebės perkėlimo procesą ir prireikus, neviršydama savo kompetencijos, padės agentūroms su ES biudžetu, viešųjų pirkimų taisyklėmis, personalo klausimais ir kitais dalykais susijusiose srityse.

Verta paminėti, kad sprendimą dėl EMA ir EBA perkėlimo turėjo priimti 27-ių valstybių narių vyriausybės. Perkėlimo klausimas nėra įtrauktas į derybas dėl „Brexit“ – jį svarstyti turėjo tik 27 ES valstybės narės.

Kaip skelbta anksčiau, Amsterdamas ir Paryžius pirmadienį per įtemptą balsavimą, kuris galiausiai turėjo baigtis burtų traukimu, laimėjo teisę priimti dvi svarbias Europos Sąjungos agentūras – EMA ir EBI, dėl „Brexit“ išsikraustysiančias iš Londono.

Abi priežiūros agentūros, kuriose yra 1 tūkst. darbo vietų itin kvalifikuotiems specialistams, šiuo metu yra įsikūrusios Londono verslo centre „Canary Wharf“, bet iki Jungtinės Karlystės išstojimo 2019 metų kovą turi išsikraustyti.

Šių Britanijos sprendimo išstoti iš ES trofėjų likimą teko spręsti burtų traukimu, nes ir po trijų įtemptų balsavimo ratų dėl abiejų agentūrų aiškūs laimėtojai neiškilo.

Diplomatai sudėtingą balsavimo procesą palygino su Eurovizijos dainų konkursu, kurio balsavimas būna tarp labiausiai stebimų televizijos momentų Europoje ir garsėja netikėtumais.

Nyderlandai sveikino sprendimą perkelti EMA į Amsterdamą ir vadino tai „geromis naujienomis visiems pacientams Europoje“.

Į naujus EMA šeimininkus pretendavo 16 kandidatų. EMA yra viena įtakingiausių pasaulyje vaistų priežiūros institucijų, joje dirba 900 farmacijos ekspertų, biologų ir gydytojų iš visų Europos kampelių.

Dėl EBI, kurioje dirba 159 specialistai, varžėsi aštuoni kandidatai. Ši institucija galbūt labiausiai garsėja reguliariais „streso testais“ ES finansų sektoriui po pasaulinės finansų krizės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.