Pusšimtį metų teršiamame mieste vaikai gimsta pasmerkti kančiai

Vieno miesto Sicilijoje gyventojai jau daugiau nei 50 metų kenčia nuo milžiniškos taršos, kurią išmeta didžiausios Italijoje naftos įmonės gamykla. Dželos mieste mirtingumas didžiausias visoje šalyje, čia daug naujagimių būna apsigimę ar neįgalūs, gyventojai serga baisiomis ligomis. O jūroje aplinkui miestą, anot ekspertų, taršos daugiau nei vandens.

 Naftos perdirbimo gamykla 54 metus teršia aplinką. Dėl to kūdikiai Dželos dažnai apsigimsta.<br> lrytas.lt montažas
 Naftos perdirbimo gamykla 54 metus teršia aplinką. Dėl to kūdikiai Dželos dažnai apsigimsta.<br> lrytas.lt montažas
 Dželoje pastatyta gamykla, pasak gydytojų ir kitų ekspertų, kalta dėl ligų, apsigimimų ir kitokių problemų.<br> „123rf“ nuotr.
 Dželoje pastatyta gamykla, pasak gydytojų ir kitų ekspertų, kalta dėl ligų, apsigimimų ir kitokių problemų.<br> „123rf“ nuotr.
 Dėl taršos K.Scuderos stuburas neišsivystė taisyklingai. Mergina yra lankininkė čempionė, ji ruošiasi dalyvauti 2020 metų parolimpinėse žaidynėse.<br> „Twitter“ nuotr.
 Dėl taršos K.Scuderos stuburas neišsivystė taisyklingai. Mergina yra lankininkė čempionė, ji ruošiasi dalyvauti 2020 metų parolimpinėse žaidynėse.<br> „Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-12-10 14:04, atnaujinta 2017-12-10 16:04

„Dželoje tragedijos nutinka kasdien. Visi Dželoje turi giminaitį ar pažįstamą, kuris sunkiai serga. Dažnai serga vaikai“, – aiškino advokatas Luigi Fontanella, kuris 2007 metais pradėjo imti interviu iš miesto 70 tūkst. gyventojų apie jų sveikatą.

Tai, ką L.Fontanella sužinojo, jį sukrėtė. Šimtai vaikų Dželoje gimsta pilnai neišsivystę. Vietiniai gyventojai dėl to kaltina taršą, rašo „The Guardian“.

Teisingumas ne už kalnų?

Jau 10 metų teismuose kovojantys Dželos gyventojai bando nubausti tuos, kurie atsakingi už jų kančias. Dabar šie italai jaučiasi bent žingsniu priartėję prie teisingumo, nors kalbėti apie kompensacijas – gerokai per anksti.

Praėjusią savaitę prokurorai oficialiai apkaltino penkis didžiausios Italijos naftos įmonės „Eni“ vadybininkus. „Eni“ naftos perdirbimo gamyklą Dželoje stovi jau 54 metus.

Naftos įmonė „Eni“ gynėsi, esą vaikai apsigimsta ne dėl taršos, kurią skleidė gamykla. „Eni“ kaltino kitus veiksnius, pavyzdžiui, ore esančias pavojingas daleles, smogą.

„Eni“ naftos perdirbimo gamyklą vietiniai pavadino „Dželos pabaisa“. Nenuostabu, kodėl: 2015 metais ekspertai paskelbė, kad daugiau nei 50 proc. jūros vandens prieš Dželos užteršta.

Neišmoka kompensacijų

Viena iš taršos aukų – 20 metų Kimberly Scudera. Merginos stuburas neteisingai išsivystė, kai ji dar buvo motinos pilve ir ji priversta sėdėti vežimėlyje.

„Gydytojų taryba vienareikšmiškai įsitikinusi, kad K.Scuderos negalią sukėlė cheminės medžiagos, kurios pateko į aplinką – orą, vandenį, maistą. Esame užtikrinti, kad šias medžiagas skleidžia gamykla“, – tvirtino gydytojai.

K.Scudera yra Italijos lankininkė čempionė, ji ruošiasi dalyvauti 2020 metų parolimpinėse žaidynėse. K.Scuderos šeima bandė iš „Emi“ gauti pinigų, kad merginą paremtų, tačiau nesėkmingai.

Dabar jauna lankininkė gyvena savo šeimos namo antrame aukšte įrengtame bute. Kadangi šeima neturi pakankamai pinigų įrengti jai liftą, K.Scuderą kiekvieną rytą laiptais žemyn neša jos motina, kad sportininkė galėtų keliauti šaudyti iš lanko.

„Visi esame prie visko pripratę, mes tai laikome įprastu dalyku, bet žinoma, kad pykstame“, – situaciją Dželoje įvertino K.Scudera. Ji pripažino, kad „Eni“ neketina jai išmokėti jokios kompensacijos.

Įmonė kompensacijos nemokės ir 15 metų Nicolo Pace, kuris gimė su deformuota burna. Vaikino tėvas Antonio giliai įlindo į skolas, kad mokėtų už savo sūnaus priežiūrą

Apie problemas žinojo seniai

Šių metų kovą advokatas L.Fontanella prašė teismo perimti ūkio žemę, kuri supa naftos perdirbimo gamyklą. Mat advokatas siekia neleisti žmonėms valgyti užterštus maisto produktus, kurie galimai verčia apsigimti kūdikius.

Be to, L.Fontanella reikalavo 20 mln. eurų kompensacijos šimtui taršos paveiktų Dželos šeimų. Tiesa, teismas vis dar neatsakė, ar linkęs patenkinti advokato reikalavimus.

„Viena vertus naftos perdirbimo gamykla sukūrė daug darbo vietų Dželoje gyvenančioms šeimoms. Kita vertus gamykla smarkiai užteršė orą, vandenį ir žemę.

Tarša susargdino gyventojus vėžiu ir verčia kūdikius netaisyklingai išsivystyti. Mes turime pareigą įsikišti ir padėti šiems žmonėms“, – rėžė Dželos vyriausiasis prokuroras Fernando Asaro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.