Lenkai gydytojai atsisako viršvalandžių

Trys tūkstančiai Lenkijos medikų ir rezidentų specialiais pareiškimais atsisakė 2018 metais dirbti viršvalandžius. Dėl to buvo atšauktos kai kurios planuotos operacijos, gali būti uždaryti skyriai.

Šiemet dėl viršvalandžių medikai Lenkijoje rengė didžiulius protestus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Šiemet dėl viršvalandžių medikai Lenkijoje rengė didžiulius protestus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 21, 2017, 6:43 AM

Pagal darbo kodeksą medikai per savaitę privalo dirbti ne daugiau kaip 48 valandas. Kadangi dėl emigracijos į užsienį gydytojų ir aptarnaujančio personalo ligoninėse ėmė trūkti, vyriausybė likusiems pasiūlė pasirašyti sutikimus dirbti viršvalandžius.

Priimdami medikus į darbą ligoninių vadovai prašo, kad jie pasirašytų sutikimą dirbti viršvalandžius, o tai dažniausiai reiškia naktinį budėjimą. Labiausiai viršvalandžiais yra apkraunami rezidentai – ką tik studijas baigę jauni gydytojai.

Rezidentų apklausa paliudijo, kad dauguma jų per savaitę dirba ne 48, o 60–70 valandų.

Dalis rezidentų ilgai dirba, nes bijo prieštarauti ligoninės vadovams, o kiti siūlosi ilgiau pasilikti patys, nes nepragyvena iš mažo atlyginimo.

Vietos žiniasklaida nekart rašė, kad kai kuriuos įtartinus pacientų mirties atvejus galėjo lemti medikų klaidos dėl išsekimo.

Pyktį sukėlė Kelcų rajono chirurgo mirtis per operaciją.

Paaiškėjo, kad 59 metų medikas į darbą atėjo po to, kai ištisą parą budėjo greitosios pagalbos skyriuje, ir per operaciją jį ištiko širdies smūgis.

Masiškai atsisakyti dirbti viršvalandžius rezidentų sąjunga paragino po to, kai vyriausybė ignoravo medikų streiką dėl didesnių lėšų skyrimo sveikatos apsaugai.

Pareiškimus parašė maždaug 3 tūkst. medikų. Pusė jų – rezidentai, o kiti – juos remiantys gydytojai. Šis protestas reiškia, kad kai kurioms ligoninėms gresia veiklos paralyžius.

40 kilometrų nuo sostinės nutolusiame Grodziske joks medikas nesutiko dirbti papildomai, o Žešuvo antrojoje klinikinėje ligoninėje dirbti viršvalandžius atsisakė net 90 procentų gydytojų.

Daug problemų iškilo ir Krokuvos universitetinei vaikų ligoninei bei vienai vaikų ligoninei Varšuvoje. Pirmoje keturi penktadaliai anesteziologų nuo kitų metų atsisakė dirbti viršvalandžius, o antroje taip pasielgė trečdalis visų medikų.

Siekdami išvengti darbo paralyžiaus ir bijodami, kad skyriai bus uždaryti, kai kurių ligoninių vadovai paskelbė didinsiantys atlygį ir premijas tiems, kurie sutiks dirbti viršvalandžius.

O tiems, kurie to nedarys, mažins atlyginimą.

Be to, rezidentai yra šantažuojami, kad nenutraukę protesto negaus patvirtinimo, jog gerai atliko būtinąją praktiką.

Išsigandę neigiamų pasekmių keliasdešimt medikų pakeitė nuomonę ir dabar jau žada dirbti viršvalandžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.