Penkis žmones pražudęs Stokholmo teroristas teigia norėjęs atkeršyti

Stokholmo teroristas, praėjusių metų balandį sunkvežimiu sutraiškęs penkis žmones, pirmą kartą teisme išsamiai aiškino savo veiksmų priežastis. Kruvinu nusikaltimu jis norėjo priversti Švediją trauktis iš tarptautinio kovos su „Islamo valstybės“ (IV) džihadistais aljanso, antradienį teisme Švedijos sostinėje sakė uzbekas Rachmatas Akilovas. Jo išpuolio taikinys esą buvo „bedieviai“, sau pačiam jis tikėjosi „kankinio“ statuso.

 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-ELTA inf.

Feb 20, 2018, 9:26 PM

40-metis R. Akilovas, pasakodamas apie savo surengtą ataką, nerodė nei apgailestavimo, nei atjautos. „Aš padariau tai, nes mano širdis ir mano siela jautė skausmą dėl NATO bombardavimų aukų“, – sakė jis. Savo veiksmais jis esą norėjo prisidėti prie „kalifato sukūrimo pagal pranašo Mahometo pranašystes“.

R. Akilovas 2017 metų balandžio 7 dieną vogtu sunkvežimiu įlėkė į parduotuvių gatvę ir pražudė penkis žmones, tarp jų – vienuolikos metų mergaitę. Jo kelionė baigėsi automobiliui įsirėžus į vieno prekybos centro vitriną. R. Akilovas tada kabinoje detonavo savadarbį sprogmenį.

Advokato duomenimis, vyras per sprogimą norėjo mirti, tačiau sprogmuo padarė tik materialinių nuostolių. Praėjus kelioms valandoms po išpuolio žudikas buvo sučiuptas.

Vienas pagrindinių klausimų procese yra, ar R. Akilovas turėjo bendrininkų. Tyrėjai mano, kad jis veikė vienas. „Islamo valstybė“ neprisiėmė atsakomybės už teroro aktą. Tačiau išpuolio išvakarėse R. Akilovas prisiekė ištikimybę IV. 

Antradienį vyras teisme pasakojo iš IS narių sulaukęs „žalios šviesos“ išpuoliui vykdyti. Su jais jis esą palaikė kontaktą per koduotą interneto puslapį. Koduotų žinučių analizė parodė, kad R. Akilovas atakai ruošėsi tris mėnesius. Likus kelioms savaitėms iki atakos, jis minėtiems anonimams nusiuntė išpuolio taikinio nuotraukas. Jie turėjo taikiniui pritarti.

40-metis tikina nežinojęs tikrųjų savo anoniminių kontaktų pavardžių. Švedijos žvalgyba dabar mėgina nustatyti jų tapatybes.

Proceso pradžioje vasario 13-ąją R. Akilovas pripažino savo kaltę. Prokuratūra reikalauja jam kalėjimo iki gyvos galvos. Atlikęs bausmę – Švedijoje kalėjimas iki gyvos galvos reiškia vidutiniškai 16 metų kalėjimo – džihadistas būtų išsiųstas iš šalies. Švedija prie tarptautinio kovos su IS aljansu prisideda maždaug 70 karinių instruktorių, kurių dauguma yra dislokuoti Šiaurės Irake.

Uzbekas 2014-aisiais atvyko į Švediją. Kai 2016-aisiais buvo atmestas jo prieglobsčio prašymas, vyras pasislėpė. Nuosprendis teroristui turėtų būti skelbiamas birželį.

2017 metų balandžio 7-osios ataka buvo antrasis islamistinis išpuolis Švedijos istorijoje. 2010-ųjų gruodį Stokholme susisprogdino vyras, kartu sužeisdamas kelis praeivius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.