Jungtinėje Karalystėje masiškai smurtaujama prieš vaikus – priežastis nesuvokiama protu

Jungtinėje Karalystėje dedasi keisti dalykai, tarsi ši šalis būtų ne Europoje, o senoviniais pramanais tikinčioje Afrikoje. Tūkstančiai Jungtinėje Karalystėje gyvenančių vaikų tapo savo artimųjų smurto aukomis, mat šie mano, kad mažamečiai užsiima raganavimu arba juos apsėdo piktosios dvasios.

 Vaikai kartais tampa smurto aukomis, nes artimieji įsivaizduoja, kad jie užsiima raganavimu arba juos apsėdo piktosios dvasios.<br> „123rf“ asociatyvi nuotr.
 Vaikai kartais tampa smurto aukomis, nes artimieji įsivaizduoja, kad jie užsiima raganavimu arba juos apsėdo piktosios dvasios.<br> „123rf“ asociatyvi nuotr.
 Smurto prieš vaikus dėl tariamo apsėdimo atvejų Jungtinėje Karalystėje labai daug.<br> „123rf“ asociatyvi nuotr.
 Smurto prieš vaikus dėl tariamo apsėdimo atvejų Jungtinėje Karalystėje labai daug.<br> „123rf“ asociatyvi nuotr.
 Su smurtu prieš vaikus būtina kovoti tučtuojau, kitaip bus dar aukų.<br> „123rf“ asociatyvi nuotr.
 Su smurtu prieš vaikus būtina kovoti tučtuojau, kitaip bus dar aukų.<br> „123rf“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 21, 2018, 9:13 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:44 AM

Britų ekspertai baiminasi, kad gali daugėtų vaikų, kurie užmušami dėl keistų jų šeimos narių įsitikinimų, jei nebus imtasi priemonių kovoti su religiniu smurtu, rašo „The Independent“.

Labiausiai žinomi du atvejai, kai smurtas virto žmogžudyste. Prieš penkerius metus Jungtinėje Karalystėje vienos motinos meilužė privertė ją nukankinti ir nužudyti savo dukrą – jos vardas buvo Ayesha Ali, jai buvo aštuoneri metai.

Skandalas po pat nosimi

Vyriausybės surinkti duomenys parodė, kad raganavimas ir apsėdimas yra susiję su beveik 1,5 tūkst. smurto atveju Jungtinėje Karalystėje 2016–2017 metais. Tiesa, šis valdžios pateiktas skaičius, manoma, yra mažesnis nei iš tiesų.

„Įsitikinimai, dėl kurių kenčia vaikai, nėra prasimanyti. Kartais žmonės imasi kraštutinių veiksmų, ir nužudo vaiką. Yra daugybė būdų, kaip suaugęs žmogus bandys iš vaiko išvaikyti blogį, kurį tariamai jame įžvelgia.

Kai kurie artimieji vaiką degina, pjausto, smaugia, skandina, muša, verčia badauti“, – perspėjo policijos inspektorius Allenas Davisas.

Nemoka atpažinti smurto

Gydytoja Lisa Oakley, kuri dėsto psichologiją Česterio universitete, pasakojo, kad būtina imtis veiksmų tučtuojau, kitaip dar nepilnamečių taps aukomis.

„Vaikas būna arba smarkiai sužalotas, arba miršta, o tai milžiniška kaina, kurią sumokame. Norime pasiekti tašką, kai nebebus tokių atvejų“, – sakė L.Oakley.

Smurtas prieš vaikus Jungtinėje Karalystėje aptiktas daugybėje skirtingų bendruomenių ir tarp įvairių religijų atstovų.

Visuotinė ar lokali problema?

Policininkas A.Davisas rėžė, kad smurtas, susijęs su raganavimu ir demonais, buvo paslėptas „visiems po pat nosimi“, nes jis nėra visuotinai suprantamas dalykas.

„Mes nematome smurto ženklų, mes nesidaliname informacija, mes neatpažįstame žmonių, kurie yra pažeidžiami. Įsitikinimai dėl raganavimo ir dvasių apsėdimo yra paplitę didesnėje pasaulio dalyje nei pamanytumėte.

Šie tikėjimai paplitę tiek krikščionybėje, tiek islame. Tyrimai rodo, kad problema matoma dalyse Afrikos, tačiau tai nėra tik juodosios Afrikos problema.

Tai žymiai platesnė problema, šie įsitikinimai paplitę daugelyje pasaulio dalių ir buvo plačiai paplitę net Jungtinėje Karalystėje dar palyginus neseniai“, – sakė A.Davisas.

Gauna pelno iš kitų skausmo

Policininko A.Daviso žodžiuose yra tiesos. Antai Jungtinėje Karalystėje yra milžiniška paklausa egzorcizmams ir kitoms religinėms paslaugoms. Pavyzdžiui, viena įmonė siūlo akis į akį arba per „Skype“ iš žmogaus „išvaryti demonus ir piktąsias dvasias“. Žinoma, už nemenką kainą.

Ši įmonė antgamtines jėgas kaltina dėl visko: nuo depresijos ir seksualinio išnaudojimo iki finansinių bei sveikatos problemų. Anot įmonės, atsakymas į visas problemas yra „egzorcizmas ir vidinis gydymas“.

Atvejų tik daugėja

Su tikinčiųjų smurtu prieš vaikus dirbantis Leethenas Bartholomew teigė, kad ne visi artimieji iškart puola mušti nepilnamečius. Tie šeimos nariai, kurie mano, kad vaikas užsiima raganavimu arba yra apsėstas iš pradžių naudoja nepilnamečius apsaugoti turinčius talismanus ar amuletus.

Kiti artimieji badauja ir meldžiasi, kad jų vaikas pasveiktų. Jei šie bandymai nesėkmingi, artimieji prieš vaiką kelia ranką.

„Visi šie dalykai daromi tikslingai, jie nėra atsitiktiniai. Mintis yra tokia: vaiko nebėra, o jo kūną apsėdo kažkas blogo“, – sakė L.Bartholomew.

Jis įsitikinęs, kad Jungtinėje Karalystėje prieš tariamai apsėstus vaikus tėvai smurtauja žymiai dažniau nei mano valdžia. L.Bartholomew taip pat pabrėžė, kad smurto prieš apsėstus vaikus atvejų daugėja ne tik Jungtinėje Karalystėje, bet ir visame pasaulyje.

Kai kuriose bendruomenėse vaikai tampa smurto aukomis, nes yra kitokie: dvyniai, albinosai, serga epilepsija, turi protinių negalių, šlapinasi lovoje, vaikšto per miegus, elgiasi nepaklusniai ir taip toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.