Lenkija ir vėl įsivėlė į konfliktą, šį kartą su Baltarusija

Radikaliai nusiteikusių lenkų eitynės Baltarusijos pasienyje pakurstė įtampą tarp tautų. Savaitgalį baltarusių tautinę mažumą Hainuvkoje įžeidė šio renginio dalyvių skanduoti šūkiai ir jų pažiūros.

Eitynių dalyvius saugojo policija, o prieš juos protestuojančius gyventojus suiminėjo.<br>„Twitter“ nuotr.
Eitynių dalyvius saugojo policija, o prieš juos protestuojančius gyventojus suiminėjo.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Feb 27, 2018, 6:56 PM

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija jau anksčiau kreipėsi į Lenkijos valdžią su prašymu uždrausti vietos nacionalistų planuojamas eitynes, skirtas pagerbti pokario partizanų būrį, žudžiusį civilius baltarusius.

Tačiau Varšuva nesureagavo į Minsko prašymą, ir Baltarusijos pasienyje esančiame Hainuvkos mieste šeštadienį nacionalistai pražygiavo.

Maždaug du šimtai kraštutinių dešiniųjų organizacijų atstovų ėjo miesto gatvėmis skanduodami vietos gyventojus stačiatikius įžeidžiančius šūkius.

Eitynių dalyviai šaukė: „Atžygiuoja, atžygiuoja nacionalistai“, „Dievas, garbė ir tėvynė“, „Komunistai kabos ant šakų“, „Prakeiktieji kariai bei Romualdas Rajsas – mūsų didvyriai“.

Oficialiai maršas buvo skirtas pagerbti vadinamuosius prakeiktuosius karius.

Taip vadinami pokario partizanai, kurie nepaklausė emigracinės vyriausybės Londone nurodymo nutraukti kovą prieš sovietų valdžią ir pasitraukti iš miškų. Keli tūkstančiai partizanų nepaklausė nurodymo, kovojo toliau ir dauguma jų žuvo.

Kraštutinės dešinės organizacijos juos prieš keliolika metų ėmė aukštinti ir vadinti užmirštaisiais bei prakeiktaisiais kariais.

Spaudžiamas patriotinių organizacijų Seimas 2011 m. priėmė nutarimą kasmet kovo 1-ąją švęsti Prakeiktųjų karių dieną.

Parlamentarai nepaisė tautinių mažumų bei istorikų protestų: pastarieji tvirtino, kad dalis prakeiktųjų karių vykdė civilių žudynes bei tautinį genocidą.

Balstogės tautos atminties institutas prieš 13 metų paskelbė, jog partizano R.Rajso būrys Hainuvkos apylinkėse vykdė tautinį genocidą prieš baltarusius, mat žudė vien tos tautybės piliečius.

Teigta, kad partizanai reikalaudavo kaimiečių žegnotis ir sukalbėti maldą. O jeigu paaiškėdavo, kad jie yra stačiatikiai, žudė juos ir degino. Partizanų aukomis tapo apie 80 baltarusių, tarp jų ir kūdikiai, nėščios moterys.

R.Rajsui skirtos eitynės Hainuvkoje vyko jau trečius metus iš eilės. Tokiam maršui nepritaria vietos valdžia bei gyventojai, tačiau šalį valdanti nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) jam pritaria.

Policininkai saugojo eitynių dalyvius, o prieš juos protestuojančius gyventojus suiminėjo.

Hainuvkos vadovai tądien surengė savo atsaką: per minėjimą, skirtą partizanų nužudytiems civiliams pagerbti, garsiai skaitė jų vardus.

Į minėjimą susirinkę miestiečiai tvirtino, kad Varšuva pataikauja nacionalistams, kurie tyčiojasi iš nužudytų civilių atminimo.

Nacionalistų eitynes rengė organizacija Tautinių radikalų stovykla – ta pati, kuri kasmet Varšuvoje rengia nepriklausomybės dienos maršą.

Pernykštį maršą Varšuvoje, kurio metu buvo skanduojami šūkiai prieš pabėgėlius ir kitataučius, ES ir JAV žiniasklaida pavadino didžiausiu radikalų susibūrimu Europoje.

Lenkijos valdžia neigia, kad radikalios organizacijos suklestėjo šalyje.

Tačiau TTP neslepia siekianti suvienyti visas dešiniąsias organizacijas, net ir radikalias. O valdžios atstovai aktyviai dalyvauja radikalų maršuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.