Po 18 metų nauji įrodymai: už grotų laikė nekaltą lenką

Lenkijos visuomenę sukrėtė žinia, kad lengvą protinį atsilikimą turintis jaunuolis buvo neteisėtai apkaltintas moksleivės išprievartavimu ir nužudymu. Už tai jis beveik du dešimtmečius praleido kalėjime.

Vyras džiaugėsi grįžęs namo, tačiau nežino, kaip pavyks prisitaikyti.
Vyras džiaugėsi grįžęs namo, tačiau nežino, kaip pavyks prisitaikyti.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Mar 20, 2018, 9:33 PM

15-metė Malgorzata Kwiatkowska nužudyta 1996 m. sausio 1 d. diskotekoje netoli Vroclavo, kurioje šventė Naujuosius metus.

Mergina pirmąkart gyvenime nuėjo į diskoteką, pirmą kartą išgėrė daug alkoholio. O kai išėjo į lauką išsivemti, kažkas ją nusitempė į gretimos sodybos kiemą ir žiauriai išniekino.

Moksleivė buvo sumušta, kelių vyrų išprievartauta ir palikta gulėti sniege nuoga spaudžiant dvidešimties laipsnių šalčiui.

Teismo ekspertai nustatė, kad paauglė mirė sušalusi. Ji sumušta taip smarkiai, kad jei ir būtų likusi gyva, visą gyvenimą būtų buvusi neįgali.

Rado atpirkimo ožį

Vienos Vroclavo gyventojos parašytas laiškas, kuriame ji dėstė, kad jos kaimynas panašus į policijos paskelbtą įtariamojo portretą, tapo išsigelbėjimu prokuratūrai ir košmaru 23 metų Tomaszui Komendai.

Policininkų mušamas lengvą protinį atsilikimą turintis ir specialią internatinę mokyklą baigęs jaunuolis prisipažino padaręs nusikaltimą.

Dvylika liudininkų aiškino, kad T.Komenda tą naktį buvo visai kitoje vietoje, bet teismas patikėjo vieno eksperto išvadomis, jog įkandimų ant merginos kūno žymės atitinka areštuotojo dantų formą. O DNR, surinkta iš ant merginos kūno rastų plaukų, irgi yra panaši į T.Komendos.

T.Komenda buvo nuteistas 25 metams.

Už grotų kiti kaliniai nekart jį buvo sumušę, sulaužė jam kaulus. Ant psichikos pakrikimo ribos buvęs vyriškis keletą kartų bandė nusižudyti.

Į laisvę paleistas T.Komenda pareiškė, jog kalėjime jam labiausiai trūko mamos ruoštų pietų ir merginos glamonių.

Po 18 metų nelaisvėje jis neslėpė, kad nežino, kaip gyventi labai pasikeitusiame pasaulyje.

Malgorzatos išprievartavimo ir nužudymo bylą prokuratūra iš naujo atvertė 2016 m. Nuspręsta patikrinti keliolika tomų bylos medžiagos.

2017 m. paaiškėjo, kad dėl merginos nužudymo gali būti kaltas anksčiau į policijos akiratį jau pakliuvęs Ireneuszas M.

Jis anksčiau nekart teistas už išprievartavimus. Dėl šios priežasties prokuratūra ėmė manyti, kad T.Komenda gali būti nekaltas. Tiesa, prokurorai aiškina, kad anuomet, kai vyras buvo nuteistas, turimi jo kaltės įrodymai įvertinti kaip rimti.

„Šiandien mūsų vertinimas surinktų naujų įkalčių fone yra kitoks“, – tikino Vroclavo prokuroras Robertas Tomankiewiczius.

Siekia politinės naudos

Teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra apkaltino bylą tyrusius prokurorus pridarius klaidų ir nuslėpus tyrimo išvadoms nepalankius faktus.

Z.Ziobra pasinaudodamas proga dar ir užsipuolė opoziciją, kam ji kritikavo vyriausybę už tai, jog teisingumo ministrui leido eiti ir generalinio prokuroro pareigas.

Opozicija gąsdino, jog valdantiesiems tai suteiks teisinės savivalės galimybę.

Pasak Z.Ziobros, T.Komendos atvejis paliudijo, jog dabar ministras gali kur kas greičiau ištaisyti teisėsaugos padarytas klaidas.

Dar atviriau opoziciją užsipuolė ministro pavaduotojas Patrykas Jakis.

Pastarasis pareiškė, jog prieš septynerius metus prokuratūra gavo naujų įrodymų, kad T.Komenda yra nekaltas, tačiau nieko nepadarė, kad išlaisvintų neteisingai nuteistą.

P.Jakio teigimu, tai liudija, kad opozicinė Piliečių platformos partija (PPP) valstybę valdė nevykėliškai.

Ministrui pasiūlė užsičiaupti

Varšuvos universiteto teisės profesorius Martinas Matczakas pareiškė, jog Z.Ziobra neturi moralinės teisės pamokslauti dėl T.Komendos atvejo.

Profesoriaus teigimu, Z.Ziobra buvo pirmasis teisingumo ministras, ėmęs viešai neigti nekaltumo principą ir demonstruoti politinį spaudimą teismo bylose.

M.Matczakas priminė, jog prieš dešimtmetį suėmus kyšių ėmimu įtartą medicinos profesorių, kardiologą Miroslawą Garlickį ministras Z.Ziobra pareiškė, jog „šis ponas daugiau niekam nebeatims gyvybės“.

Tokie ministro žodžiai prieštaravo principui, jog žmogų galima kaltu vadinti tik įrodžius padarius nusikaltimą, o ne vadovaujantis tik įtarimais.

Apie tai, kad Lenkijos teismų sistema veikia prastai ir į kalėjimus kartais patenka nekalti žmonės, kalbama senokai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.