Lenkijoje – moterų kova prieš valdžios užsigeidusią Bažnyčią

Pirmą kartą per keliasdešimt metų Lenkijos didmiesčiuose įvyko didžiuliai protestai prie vyskupų rūmų. Moterų organizacijos bei opozicija priešinosi Bažnyčios siekiui kištis į politiką.

Prie Lenkijos vyskupijų mitinguojančios moterys ragino šį penktadienį rinktis į dar gausesnes demonstracijas.<br>AP nuotr.
Prie Lenkijos vyskupijų mitinguojančios moterys ragino šį penktadienį rinktis į dar gausesnes demonstracijas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“ iš Varšuvos

Mar 22, 2018, 10:33 PM, atnaujinta Mar 23, 2018, 8:25 AM

Protestas buvo surengtas po to, kai Vyskupų konferencija kreipėsi į Seimą prašydama „nedelsiant pradėti pilietinio projekto „Sustabdyk abortą“ svarstymą“.

Tokia pataisa norima dar labiau sugriežtinti abortų įstatymą, kuris ir šiaip yra vienas griežčiausių ES.

Juos atlikti leidžia tik trimis atvejais: dėl vaisiaus išsigimimo, po išprievartavimo ir gresiant motinos sveikatai.

Nauja įstatymų pataisa norima uždrausti abortus daryti tuo atveju, jei medikai nustatytų nepataisomą vaisiaus išsigimimą.

Į tokį įsakmų vyskupų reikalavimą valdančioji katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP) sureagavo labai nuolankiai.

Svarstymas dėl didesnio abortų apribojimo jau kitą dieną buvo įtrauktas į Seimo darbotvarkę, tad opozicija penktadienį nutarė rengti visuotinį protestą.

Kai reikia – moka patylėti

Pernai visoje šalyje buvo atlikta tik 1100 legalių abortų, iš kurių net 1044 buvo dėl vaisiaus išsigimimo.

Bažnyčia neslepia siekianti visiškai uždrausti abortus, bet dėl visuomenės protestų nusprendė įstatymą griežtinti etapais.

Priėmus naująją pataisą legalių abortų beveik nebebus daroma. Beje, skaičiuojama, kad kasmet apie 200 tūkst. lenkių važiuoja abortų darytis į užsienį.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pareiškė, jog vyskupai elgiasi dviveidiškai: kiša trigrašį dėl abortų, bet dėl kitų svarbių valstybei įvykių tyli – tvirtina, kad Bažnyčia į politiką nesikiša.

Drįso peržengti tabu

Anot politologo Jaceko Zakowskio, Vakarų valstybėse įstatymų pataisos priimamos jas aptarus, spėjus padiskutuoti visuomenei.

O štai Lenkijoje vyskupai siekia grąžinti viduramžių tradicijas, kai buvo vadovaujamasi Bažnyčios ir karaliaus nurodymais.

Anot J.Zakowskio, valdant katalikiškai TTP Bažnyčios vadovai pasijuto tokie visagaliai, kad ėmė elgtis tarsi radikalūs politikai, o ne sielovadininkai.

Apžvalgininko Wojciecho Maziarskio nuomone, įsakmus Bažnyčios laiškas Seimui visuomenę galutinai sunervino – dingo psichologinis tabu nepasitenkinimą reikšti pačioms vyskupijoms.

Anksčiau miestų gatvėse pasitaikydavo šūkių ir plakatų, kritikuojančių Bažnyčią, tačiau niekas nedrįso protestuoti prie vyskupijų.

Kviečia vėl pakartoti

Septyniolikoje miestų vyskupus kritikuojančios demonstracijos buvo surengtos tuo metu, kai tikintieji ėjo į pamaldas.

Protestuotojos laikė rankose pakabus – norėjo priminti, kad kai kurios neturtingos moterys abortus darosi panaudodamos tokį kablį.

Protestuotojai plakatais negailėjo karčių žodžių Bažnyčiai: „Katalikų bažnyčia – moterų budelis“, „Moterų pragaras yra žemėje“, „Sudegsit pragare už tai, ką darot moterims“, „Išginkim religinius fanatikus“, „Neleisim vyskupams spjauti mums į veidą“, „Lenkija pasaulietinė, o ne religinė valstybė“.

Šį penktadienį moterų organizacijos bei opozicija drauge kviečia savo tautiečius pakartoti juodojo penktadienio demonstracijų gausumą.

Taip pavadinti protestai, taip pat nukreipti prieš abortų įstatymo sugriežtinimą, prieš pusantrų metų įvyko daugiau kaip šimte miestų ir sutelkė per ketvirtadalį milijono žmonių.

TTP tuomet išsigando demonstracijų masto ir dar tą pačią naktį paskelbė atšaukianti planus griežtinti įstatymą.

Bet Bažnyčia nesusitaikė su pralaimėjimu ir prieš pusmetį pateikė naują siūlymą.

Religinės organizacijos surinko 830 tūkst. parašų dėl abortų įstatymo griežtinimo, bet jam pritaria visuomenės mažuma.

Sociologinė firmos „Ipsos“ apklausa paliudijo, kad tik 15 proc. žmonių pritaria Bažnyčios siūlymui sugriežtinti įstatymą, tuo metu 42 proc. siūlo palikti galioti dabartinį įstatymą, o 37 proc. – liberalizuoti nuostatas.

Šį rudenį vyks savivaldybių rinkimai. Siekdama užsitikrinti Bažnyčios palaikymą TTP vis dėlto gali ryžtis apriboti abortus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.